Sutra lokalni izbori u PET opština: Mandate juri 10 stranaka

23.12.2017. 12:37
Piše:
Srbija Danas
izbori / Izvor: Profimedia/ilustracija
Pećinci, Kostolac, Negotin, Mionica i Preševo sutra očekuje dan odluke

Na izborima u pet opština svoje predstavnike sutra će moći da bira oko 116.000 građana s pravom glasa. Za mesto u parlamentima u Pećincima, Mionici, Kostolcu i Negotinu nadmetaće se tri grupe građana i 10 stranaka, koje su krenule u bitku za mandate u različitim "aranžmanima". A da bi osvojile mesto u skupštini Preševa, ujedinjeno će nastupiti čak šest srpskih partija.

Od stranaka koje čine vlast na republičkom nivou, na sutrašnjim izborima snage će odmeriti naprednjaci i socijalisti, koji će Pećincima, Kostolcu i Negotinu biti na jednoj listi, zatim PUPS (u Kostolcu na listi sa radikalima, a u Mionici samostalno) i Jedinstvena Srbija - u Pećincima samostalno, a u Mionici na listi sa socijalistima i SRS.

izbori / Izvor: Profimedia/ilustracija

Na izborima, i to u Negotinu, učestvuje još jedan partner vladajuće koalicije - Ujedinjena seljačka stranka.

Opozicija na odmeravanju snaga na biralištima nastupa u "krnjem" sastavu. Jedina stranka koja će trčati trku u četiri opštine je DS: u Pećincima uz podršku LSV, a u Kostolcu, Negotinu i Mionici samostalno. Osim demokrata, liste su prijavili još samo LDP (Pećinci) i Dveri (Kostolac).

S obzirom na to da pet pomenutih opština nije u rangu najvećih lokalnih samouprava, Bojan Klačar iz CeSID-a kaže nam da rezultate koje budu postigle stranke koje učestvuju na izborima neće biti relevantni za širu analizu i projekciju njihovog učinka na izborima koji slede u glavnom gradu.

- Dobar ili loš rezultat u ovom opštinama ne garantuje da će neko isto tako proći i u Beogradu. Ovde neće biti mnogih aktera koji se spremaju za martovske izbore. Kada budemo dobili rezultate nedeljnog glasanja, moći ćemo da govorimo o trendu ili indikacijama raspoloženja birača prema dvema grupama stranaka, prema vladajućim i sa druge strane prema DS-u - kaže Klačar.

Uvertira pred Beograd

Klačar ukazuje na to da ko god da ostvari dobar rezultat na sutrašnjim izborima može da iskoristi priliku i kaže da mu je to dobar uvod za izbore u Beogradu. I to može da se upotrebi za početak nove kampanje.

 

Piše:
Srbija Danas
23.12.2017. 12:37
Pogledajte više