Svešteniku GREH da sahrani nekršteno dete, ali druga pravila BEZ PROBLEMA zaobilazi

26.09.2017. 10:08
Piše:
Srbija Danas /Jelena Nikolić
sahrana / Izvor: Srbija Danas
Ko u SPC odlučuje o tome kada i koliko se zakoni crkve mogu zaobići

Pravoslavni sveštenik iz Bača odbio je da sahrani i održi opelo na seoskom groblju tragično nastradaloj deci iz porodice Ramadani iz Vajske kod Bača, koja su nastradala u stravičnom požaru nakon što je vatra zahvatila njihov dom, a razlog je taj što mališani nisu bili kršteni.

Sveštenik ODBIO da sahrani troje dece koja su izgorela u požaru u Srbiji: Razlog je SKANDALOZAN

Najtužnija povorka u zemlji: Tri anđela stradala u požaru zajedno spuštena u isti grob

Četvorogodišnja Nikolina, dvogodišnji Nikola i šestomesečna Isidora izgoreli su u kući, a novi šok za njihove roditelje, Mariju i Zorana, usledio je narednih dana kada su pokušali da organizuju njihove sahrane.

SAHRANA / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Iako su građani revoltirano reagovali na ovaj čin sveštenika iz Bača, u pitanju su strogi kanoni Srpske pravoslavne crkve koji kažu da se opelo obavlja samo za članove SPC, a svi oni koji nisu kršteni, pa makar to bila i deca. 

Na zgarištu kuće, pronađeno telo jednog deteta: Posle stravičnog požara JAUCI se prolamaju Bačom

Znamenje

Nekoliko dana od porođaja, kada majka i dete izađu iz porodilišta, vrši se znamenje deteta- ide se kod sveštenika sa flašom vode koju on osveša, u nju stavi struk bosiljka i da detetu ime koje ono nosi do krštenja. Vodica u flaši se donosi kući i po narodnom običaju se četrdeset dana dodaje u vodu kojom se beba kupa, sve do krštenja. Ovim činom dete je uvedeno u sveti krug Srpske pravoslavne crkve.

Međutim, da li je u nekim slučajevima moguće napraviti izuzetak odgovorio nam je teolog Pavle Hadži Karastojković, koji je za portal SrbijaDanas.com objasnio kako crkva gleda na ovu situaciju.

- Kanoni Srpske pravoslavne crkve su formulisani u nekim davno minulim epohama i više ne mogu imati ono apsolutno važenje kakvo su imali. Važno je, međutim znati, da je autentičan hrišćanski stav da za Boga nema otpisanih- objašnjava on.

Vapaj roditelja mališana stradalih u požaru u selu Vajska: Šta nas je snašlo, kako ćemo dalje bez njih?!

Srpska pravoslavna crkva, dakle, ima jasno utvrđene kanone kojih se čvrsto drži i od kojih ne odstupa.

Crkva / Izvor: Profimedia

- Pre nekoliko godina sam bila na sahrani čoveku koji je izvršio samoubistvo. Iako je stav crkve jasan "nisi sam sebi podario život, nemaš prava ni da ga oduzmeš", sveštenik je ipak držao opelo. Na kraju je održao govor u kom je naglasio da je samoubistvo greh, ali da je pokojnik bio ugledni i dobar domaćin, pa je on ipak došao- priča naša čitateljka Jelena (31).

UŽASNI PRIZORI požara kod Bača: Tela DECE još nisu izvučena, vatrogascI nisu mogli da zaustave SUZE

Svedoci smo, dakle da se od strogih crkvenih kanona često odstupa, pa ostaje nejasno ko odlučuje o tome kada i koliko se pravila i zakoni crkve mogu zaobići.

- Kanoni nemaju apsolutni značaj, jer poslednju reč ima episkop ( vladika), pa ukoliko on odobri, kanoni će se zaobići- objašnjava nam on.

Izgoreli roditeljima pred očima: Troje mališana izgorelo u Baču, svi meštani u šoku

- Kada je reč o služenju opela nekrštenoj deci, mislim da je besmisleno da i dalje stoji zabrana. Mala deca su svakako čista, nevina i bezazlena, pa nije u redu lišavati ih crkvene službe i molitve, ako postoji želja za tim- završava teolog Karastojković, ali dodaj da je to njegovo mišljenje.

Poslednju reč, kao što je rekao, daje episkop. Iz Eparhije bačke, nisu se oglašavali ovim povodom, pa smo, za sada, ostali uskraćeni za objašnjenje za postupak njihovog sveštenika.

 

Piše:
Srbija Danas /Jelena Nikolić
26.09.2017. 10:08
Pogledajte više