Tajani posle sastanka sa Majom Gojković: Prepoznajemo napredak, Srbija je MOST ka drugim zemljama

31.01.2018. 12:24
Piše:
Tanjug
Antonio Tajani / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Predsednik Evropskog parlamenta sastaće se i sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić

- Poruka koju donosim iz Evropske unije jeste da prepoznajemo napredak Srbije, kao i da je ona most ka drugim zemljama, te da je zbog toga važno da se približi EU - rekao je danas predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

On je nakon sastanka sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković rekao da su imali koristan i uspešan razgovor o doprinosima i napretku u procesu pristupanja i približavanja Srbije Evropskoj uniji. Kako je rekao, važno je da velika zemlja kao što je Srbija ima parlament koji je "protagonista tih dešavanja", kao i da je važna parlamentarna diplomatija između EU i Srbije.

- Mislim da smo na dobrom putu - istakao je Tajani, i dodao da je Srbija velika Evropska zemlja u smislu kulture, tradicije i identiteta, što joj olakšava približavanje do kog će, nada se, doći što pre.

Predsednik EP je istakao da je u situaciji kakva je na Balkanu uloga Beograda izuzetno važna, jer, ocenio je, stabilan Balkan znači i stabilnu EU.  Objasnio je da je šestomesečno predsedavanje Bugarske prilika da EU još više unapredi odnose sa važnim balkanskim zemljama.

- Imamo problem sa stranim ratnicima, terorizmom i ilegalnim migracijama - rekao je Tajani i dodao da je potrebno posebno obratiti pažnju na te globalne teme.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Tajani je rekao i da EU gleda Srbiju kao značajnu u smislu ekonomske saradnje i izrazio nadu da će evropske firme pomoći Srbiji da smanji nezaposlenost, naročito među mladima, i da se na taj način ojačaju dobre veze sa EU.  Kako je naveo, s predsednicom skupštine razgovarao je i o Kosovu, primetivši da je po tom pitanju važno da EU vidi "progresivno smanjivanje napetosti" i nastavak saradnje.

- U Italiji se kaže - po jutru se dan poznaje, a ovaj dan je sudeći po jutru, dobro počeo - zaključio je Tajani, koji je najavio da će u Srbiju uskori doći i Donald Tusk i Žan Klod Junker, predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije. 

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je poseta predsednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija od velikog značaja za Srbiju, region, zemlje koje se nalaze u procesu pristupanja EU, ali i za samu EU.

Tajani je, kako je navela, istakao značaj Srbije kao važnog faktora i ključa stabilnosti u regionu, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.

 

Piše:
Tanjug
31.01.2018. 12:24
Pogledajte više