TRI RAZLOGA ZAŠTO JE NOVI SASTAV IZ NEMANJINE KORAK NAPRED: Dve vlade Ane Brnabić - obe nastale u teška vremena, ali prioriteti su drugačiji

30.10.2022. 19:35
Piše:
Srbija Danas/Blic
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Srbija Danas/ MILANA PAVKOVIC/ SASA DZAMBIC/SHUTTERSTOCK
Nova i stara vlada imaju istu premijerku i još devet ministara od kojih šest vode iste resore, ali mnogo toga je drugačije: od okolnosti u kojima su nastale, broja ministara, broja žena i nestranačkih ličnosti do prioriteta. Analitičari ocenjuju

Zanimljivo da je i prethodna vlada formirana u oktobru pre dve godine i da je nastala u svetski teškim uslovima zbog pandemije korone, ali ipak te okolnosti se ne mogu porediti sa aktuelnim jer je opšti utisak da rat u Ukrajini svet uvodi u krizu kakva se ne pamti u novijoj istoriji.

VAŽAN ZADATAK PRED SKUPŠTINOM U NOVEMBRU: U fokusu poslanika novi rebalans budžeta

VAŽAN ZADATAK PRED SKUPŠTINOM U NOVEMBRU: U fokusu poslanika novi rebalans budžeta

"NAŠE MISLI SU SA PORODICAMA ŽRTAVA" Vučić uputio saučešće povodom nezapamćene tragedije

"NAŠE MISLI SU SA PORODICAMA ŽRTAVA" Vučić uputio saučešće povodom nezapamćene tragedije

PREDSEDNIK SUTRA SA DELEGACIJOM AMRERIKA: Vučić i Brnabić sa predstavnicima 25 kompanija

PREDSEDNIK SUTRA SA DELEGACIJOM AMRERIKA: Vučić i Brnabić sa predstavnicima 25 kompanija

Ako se paralela između dve vlade pravi na osnovu brojki može se reći da nova vlada Ane Brnabić ima više ministarstava i nestranačkih ličnosti, ali isto tako i žena. Ako se činjenici da je po sastavu "prozapadnija" nego prethodna, da ima više stručnih ličnosti i da su manjine zastupljenije, jasno je da postoji najmanje tri razloga zašto je je ovaj sastav tima iz Nemanjine ipak korak napred u odnosu na prethodni.

Ana Brnabić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

Više ministara i vanstranačkih ličnosti

Naime, prethodni premijerkin kabinet broja je 21 ministarstvo i dva ministra bez portfelja dok nova tek ozvaničena vlada ima 25 resora i tri ministra bez portfelja. U prošloj vladi je bilo deset žena od 21 ministra dok u novoj ima takođe deset dama ali i četiri ministarstva više.

Kada je reč o nestranačkim ličnostima, u prethodnoj vladi to su bile samo ministarka pravde Maja Popović i ministarka za manjinska pitanja i društveni dijalog Gordana Čomić dok nova vlada broji pet vanstranačkih članova: Tanju Miščević, Dubravku Negre, Maju Popović, Mihaila Jovanovića i Marka Blagojevića.

Bez obzira na to što novu vladu čini i devet starih članova uz premijerku primetne su i druge razlike, pre svega, u vezi sa prioritetima.

Drugačiji prioriteti

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar ističe da za razliku od prethodnog kabineta Ane Brnabić nova vlada će se pre svega baviti pitanjima energetike i inflaciije.

- Najveći izazovi nove vlade su gas, nafta i gorivo. Nevolja je i što je ceo svet u istom problemu tako da su vladi mogućnosti prilično ograničene jer svaka država pokušava da sačuva svoju glavu. Mislim da bi ovi problemi bilo znatno rešivi da ih samo naša država ima, ovako nemamo mnogo solucija. Takođe, poseban je problem što niko ne može da predvidi kako će se rat u Ukrjaini i odvijati i kakva će biti situacija za dve nedelje, a kamoli za šest meseci - naglašava Klačar.

Bojan Klačar / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/B92 TV

Kako kaže, pored toga što će nova vlada biti veći nego ikad u novijoj istoriji po prvi put će imati i veći broj predstavnika nacionalnih manjina.

- Imaćemo dva ministra iz redova Bošnjaka i jednog Hrvata. Takođe, treba reći da ćemo po prvi put imati nestranačku ličnost na čelu resora energetike. Mislim i da je nova vlada korak bliža EU od prethodne samim tim što u njoj nisu Aleksandar Vulin i Nenad Popović i zbog toga očekujem da će biti sinhronizovanija od prethodne. To će dakle biti istovremeno i vlada kontinuiteta i diskontinuiteta jer će imati više od 10 novih lica - ocenjuje Klačar.

Nova vlada više prozapadna

I politikolog Cvijetin Milivojević primećuje da postoje ozbiljne razlike između nove i stare vlade Ane Brnabić.

- Nova vlada je posledica ozbiljnih izbora koji su imali legitimitet i legalitet jer je na njima učestvovala cela opozicija. Takođe, za razliku od prethodne vlade sada SNS nema apsolutnu većinu u skupštini, parlament nije jednopartijski. Može da se kaže da je prethodna vlada bila vlada socijalne pomoći jer SNS nije morao da da ministarska mesta SPS-u, dok sada nije mogao da formira vlast bez socijalista ili manjina - naglašava Milivojević.

Kako kaže, kada se pogledaju personalna rešenja nova vlada je na prvi pogled više prozapadna nego prethodna.

Cvijetin Milojević / Izvor: Foto: Twitter Printscreen/@LaziDetektor

- S druge strane, dve trećine poslanika su suverenisti ili protiv uvođenja sankcija Rusiji, a kada to kažem mislim i na poslanike vladajuće koalicije i na poslanike opozicije. Iako se nova vlada zaklinje da je prosrpska može se videti i da je na neki način uvažen i stav Vašingtona i Moskve pošto u Nemanjinoj 11 više nema mesta za Zoranu Mihajlović i Nebojšu Stefanovića s jedne strane, odnosno Aleksandra Vulina i Nenada Popovića s druge strane - podvlači Milivojević.

Sagovornika iznenadio je izostanak iz vlade pojedinih ministara.

- Mislim da je Jadranka Joksimović zaslužila da ostane u vladi jer je žena u datim okolnostima uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti kada je reč o procesu evrointegracija. Interesantna su i pomerenja ministra. Recimo, Nikole Selakovića sa diplomatije na socijalni rad ili Darije Kisić Tepavčević koja je za dve godine promenila dva ministarstva, a nijedno nije iz njene primarne oblasti - ocenjuje Milivojević.

Stručna i nestranačka lica za bolji kvalitet

Razlike između nove i stare vlade apostrofirao je i advokat Božo Prelević.

- Tanja Miščević ne samo da je sjajna profesorka, nego njenim odlaskom iz tog Ministarstva za evropske integracije je napravljena jedna provalija, mi smo se tu potpuno zagušili u evrointegracijama. Zahtev evroparlamentaraca je da na čelo tog ministarstva dođe neko ko razume procese pridruživanja, što se za Jadranku Joksimović ne bi moglo reći - podvlači Prelević.

Poznati advokat ne sumnja da će Miščević oformiti tim.

- Vi sa Jadrankom Joksimović lažete narod da hoćete u evropske integracije, sa novim ministrom – Tanja Miščević neće ostati tu ako vi to radite pro forme. Mislim da je to značajno iskrenije i da je veći kapacitet sa njom - tvrdi Prelević.

Božo Prelević / Izvor: Foto: Medija Centar

Prelević je rekao da od Huseina Memića očekuje dosta i kaže da je „odlična ličnost da smanji tenzije između Srba i Bošnjaka“.

- Mislim da je dobro i što je Tomislav Žigmanov, mislim da nije loše imati nekog vrlo pristojnog čoveka koji predstavlja na neki način i hrvatsku zajednicu, dobro je zbog zbližavanja. Mislim da je to dobra poruka, ne znam šta će raditi, ne znam mnogo o gospodinu Žigmanovu - podvlači Prelević.

Kako kaže, i novo ministarstvo zdravlja donosi pozitivnu promenu jer je "Danica Grujičić 10 kopalja iznad Zlatibora Lončara".

Prema Prelevićevim rečima, „činjenica da nema Vulina u vladi jasno govori da je došao kraj sedenju na nekoliko stolica“.

- Očigledno zbog pritisaka i zbog činjenica da hoćete i dalje da sedite na 10 stolica da će Vulin verovatno biti direktor BIA ili tako nešto. Ruska lobi grupa će dobiti zadovoljenje na taj način - zaključio je Prelević i dodao da je "nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Negre preporučena iz SAD-a, ali i da je vrlo stručna".

Vlade kontinuiteta u drugačijim okolnostima

Predsednik Foruma za strateške strudije (FORST) dr Neven Cvetičanin vidi i slično i razlike između nove i stare vlade.

- Sličnost je ta da su i jedna i druga vlada vlade kontinuiteta i da su strateški i taktički na istim pozicijama. Konkretni zadatak i jedne i druge vlade su obezbeđivanje stabilnosti i mira - naglašava Cvetićanin.

Kako kaže, razlike se ogledaju u personalnim rešenjima i okolnostima nastanka vlade.

- U novoj vladi imamo nova lica. Biografije nekih ministara su jače, a nekih slabije u odnosu na prethodnike. Vreme u kojem je nastala nova vlada je potpuno drugačije zbog ekonomske, bezbednosne i sveopšte krize u kojem se svet nalazi - podvlači Cvetićanin.

Piše:
Srbija Danas/Blic
30.10.2022. 19:35
Pogledajte više