U SMEDEREVSKOJ PALANCI OGORČENI NA „POR“: Za Božić smeće po gradskim ulicama

09.01.2018. 21:15
Piše:
Srbija Danas/Dušan Marić
smeće / Izvor: Foto: Facebook/Nikola Vucen
Vučen tvrdi da su DS i tadašnji predsednik opštine Radoslav Milojičić Kena sa POR-om potpisali ugovor koji je štetan po opštinu

Već dva dana glavna tema u Smederevskoj Palanci je iznošenje smeća u tom gradu od stranke kompanije „Verner Veber POR“.

Razlog su velike količine smeća koje su na gradskim ulicama osvanule na Božić i tekst sa fotografijama koje je o tome na svom fejsbuk profilu objavio Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa koji, nakon raspuštanja Skupštine opštine i uvođenja privremenih mera, vodi ovu šumadijsku opštinu.

101 GODINA OD LEGENDARNE MOJKOVAČKE BITKE: Crnogorci jurišali u smrt za slobodan prolaz srpske vojske

Putopis: Od mog Kupresa do Vučićevog Bugojna

Uz dve fotografije prvi čovek palanačke opštine je napisao:

-Ovako izgleda naš grad u noći najvećeg pravoslavnog praznika Božića. Neodgovornim rukovođenjem našom Opštinom od strane Demokratske stranke koja je 2008. godine sa POR-om napravila ugovor na 25 godina nas je dovela da važimo za najprljaviiji grad u Srbiji. Ugovor je očigledno napravljen tako da nekome odgovara da se smeće razvlači po ulicama, a taj neko da ima neki procenat od novca koji se naplaćuje od svih građana opštine Smederevske Palanka za iznošenje tj. neiznošenje smeća u gradu. Već za nekoliko dana i taj ugovor dolazi na red da se razmatra i konačno reši.

Ova objava izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama, a u znatnom broju njih građani Palanke predlažu da opština raskine ugovor sa POR-om, čije sedište se nalazi u Nišu i osnuje sopstveno preduzeće koje bi se bavilo iznošenjem smeća.

Vučen tvrdi da su DS i tadašnji predsednik opštine Radoslav Milojičić Kena sa POR-om potpisali ugovor koji je štetan po opštinu.

-Po ugovoru POR je dužan da odvozi smeće koje se nalazi u kontejnerima, ali ne i smeće koje se nalazi oko kontejnera. Zamislite mozak koji je to smislio!? I sad, naravno, događa se da kontejneri budu prepuni i da ljudi smeće odlažu pored njih. Ovi iz POR-a to smeće često ostavljaju na ulici. Onda opština mora nekog da angažuje i plati mu da to smeće skupi i odveze na deponiju. Svoju službu koja bi se time bavila nemamo, jer su Kena i DS pre potpisivanja ugovora sa POR-om upropastili a zatim ugasili JKP.

Aleksandar Stojanović Kum navodi da ga odnošenje smeća iz poslovnog prostora mesečno košta 5.000 dinara.

-Predlažem da mi račun za iznošenje smeća ostane isti, a da se vrati gradsko JKP i da od tog računa korist ima i grad u kojem poslujem, a ne da novac odlazi za Niš.

Palančane dodatno ogorčenim čini to što „Verner Veber POR“ iz Niša pripada istoimenoj austrijskoj kompaniji.

-Zar mi nismo sposobni da sami skupljamo i iznosimo svoje smeće, već nam to čini Švabo – glasi najčešće pitanje koje postavljaju na društvenim mrežama.

Piše:
Srbija Danas/Dušan Marić
09.01.2018. 21:15
Pogledajte više