U zidinama izraslo drveće: Evo kako danas izgledaju Vučića kuće u Bugojnu (FOTO)

07.12.2017. 13:59
Piše:
Srbija Danas/Dušan Marić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Dušan Marić
Niko nije ponudio ni jednu konvertibilnu marku na ime naknade štete

Odgovarajući na pitanje jednog novinara o navodnom dugu Srbije prema BiH po osnovu korišćenja vode za rad hidrocentrala Bajina Bašta i Zvornik na Drini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče rekao da taj dug ne postoji i da iz BiH treba da prestanu sa ispostavljanjem stalnih nerealnih zahteva prema Srbiji.

Ističući da i Srbi i Srbija imaju mnogo osnova da od Sarajeva i BiH štošta potražuju, predsednik Srbije je, usput, kao primer, pomenuo i spaljene kuće Vučića u Čipuljiću kod Bugojna, među kojima je i kuća njegovog oca Anđelka, zbog čijeg rušenja niko „nije ponudio ni jednu konvertibilnu marku“ na ime eventualne naknade štete.

U Čipuljiću i susednom Novom naselju, bugojanskim naseljima na izlazu iz tog grada prema Kupresu, živelo je oko 4.000 Srba. Krajem maja 1992. godine udružene hrvatske i muslimanske snage napale su Čipuljić. Napad je predvodila Bojna Frankopan, zloglasna jedinica HOS-a, u čijem sastavu se nalazilo mnogo ekstremista, uključujući i plaćenike sa Zapada.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Srpsko stanovništvo je bilo prinuđeno da krene u egzodus preko planine Stožer prema Kupresu. Posle toga Hrvati su Čipuljić opljačlkali i popalili. U vatrenoj stihiji nestale su stotine kuća. Prilikom zauzimanja naselja i kasnije ubijeno je najmanje 15 Srba. Većina njih je, nakon mučenja, živa zapaljena.

O postojanju Srba u tom naselju sada svedoče samo zidine spaljenih i miniranih kuća koje njihovi vlasnici nisu želeli da prodaju muslimanima. Među njima su i tri kuće porodice Vučić, koje se nalaze na ulazu u Čipuljić, nedaleko od glavne kapije nekadašnje moćne vojne industrije „Slavko Rodić“.

Predsedniku Vučiću sreću poželeli otac Anđelko, majka Angelina i deca Milica i Danilo

Drago Vučić, stric Anđelka Vučića Bate, svoju je kuću skoro potpuno obnovio i u njoj živi sa suprugom. Od nekadašnje Anđelkove kuće štrče samo zidine, po kojima je izniklo drveće. Prilikom poslednje posete Bugojnu Aleksandar Vučić je dosta emotivno doživeo susret sa ruševinama porodične kuće i zapuštenim manjem, koje komšije muslimani postepeno „pritiskaju“ i zauzimaju.

Od najmanje 9.500 Srba koliko ih je po popisu iz 1991. živelo u Bugojnu, ostalo je njih manje od 130. Od 4.000 Srba u Čipuljiću i Novom naselju ostalo je njih tridesetak.

 

Piše:
Srbija Danas/Dušan Marić
07.12.2017. 13:59
Pogledajte više