UKIDAJU SE SVI ŠKOLSKI PREDMETI: Današnje potrebe su drugačije, treba nam nešto za 21. vek

20.11.2016. 09:18
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Učenici / Izvor: Profimedia/ilustracija
Vlada je napravila veliki korak u edukaciji.

Finska Vlada je napravila veliki korak u edukaciji i postala prva zemlja u svetu koja će se rešiti svih školskih predmeta. Umesto da deca prolaze gradivo slušajući razne predmete, veliki svetski događaji biće uvršteni kroz jedan interdisciplinarni sistem i sagledavaće se u celini, piše Interesting Engineering.

Marjo Kilonen, diretkorka Kancelarije za edukaciju u Helsinkiju kaže:

- Postoje škole koje predaju na staromodan način koji se koristio početkom 20. veka. Međutim, današnje potrebe su drugačije te trebamo nešto što se uklapa u 21. vek.

Na primer, ako učenici pohađaju predmet „Rad u kafiću“, oni razumeju jezik, komunikaciju i osnove ekonomije. Drugi svetski rat može se proučavati kroz istoriju, književnost, geografiju i matematiku odjednom.

Učenici stariji od 16 godina moći će sami da izaberu teme koje žele da proučavaju sarađujući jedni s drugima. Umesto da sede u učionicama i čekaju koliko je minuta preostalo do kraja nastave, moći će da raspravljaju i pokušaju da reše probleme sami.

učenici rade za kompjuterom / Izvor: Profimedia

Ovo im omogućava i bolju interakciju što sa nastavnicima, što sa drugim učenicima. Novi sistem trebalo bi mladim ljudima podići samopouzdanje te dati veću kontrolu nad samom edukacijom.

Takođe bi trebalo da poboljša socijalne veštine i samoizražavanje.

Novi sistem ne utiče samo na učenike, već i na nastavnike. Moraće međusobno više da sarađuju i planiraju lekcije i raspravljaju o novom pristupu podučavanja. Neki nastavnici koji su započeli s ovakvim radom veoma su zadovoljni i kažu da se ne žele vratiti na staro. 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
20.11.2016. 09:18
Pogledajte više