Aleksandar Vučić otvorio izložbu "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države": Duboki koreni prijateljstva nas povezuju!

27.07.2018. 10:24
Piše:
Srbija Danas
Vučić / Izvor: Srbija Danas
Izložba prati odnose dveju država od potpisivanja Konzularne konvencije i Trgovinskog ugovora

Izložbu "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države" je otvorio u Arhivu Srbije  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a povod je sto godina od Srpskog dana u SAD.

Predsednik Vučić je tom prilikom istakao značaj ovog dana za Srbiju i odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Danas je važan dan u istoriji Srbije i rekao bih da su odnosi Srbije i Amerike višeslojni i višeznačni. Treba da težimo što boljim odnosima sa najvećom silom. Da dobijemo najviše što možemo za naš narod. Rekao bih da danas u Srbiji svako zna kakve su nam bile prethodne godine u odnosima sa SAD-om, ali 30 godina ne čini celokupnu istoriju naših naroda - rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da zahvaljujući Arhivu Srbije, danas imamo priliku da vidimo značajna dokumenta, citate, kopije telegrama, koje su obeležile našu istoriju i kako jedan mali narod uspevao da bude partner tako velikoj i važnoj sili.

Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas

- Na primerima velikih američkih predsednika učili smo važnu lekciju o odgovornosti i mogu slobodno da kažem da postoje ljudi u našoj zemlji koji ne žele za sve da krive Ameriku, ali i SAD mora da razume da Srbija ne može da da više od onoga što jesu njeni interesi. Takvu Srbiju samosvesnu i želju uspeha želimo i pokušavamo da izgradimo - rekao je Vučić.

Uz originalna dokumenta Arhiva Srbije, fotografije, izvode iz ondašnje američke i srpske štampe izložba prati odnose dveju država od potpisivanja Konzularne konvencije i Trgovinskog ugovora 1881. godine do kraja Prvog svetskog rata 1918. godine. 

Prijateljstvo, saradnja i savezništvo između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država izgrađivalo se kroz razne vidove diplomatskih, trgovinskih i kulturnih veza i kroz ostvarivanje zajedničkih istorijskih ciljeva u Prvom svetskom ratu. 

Zmija opet IZAZIVA Srbe: Neće biti podele Kosova, o Albancima iz Preševske doline u Briselu

Na izložbi će, između ostalih, biti predstavljena i dokumenta o imenovanju prvih diplomatskih predstavnika dveju država, telegram Vudroa Vilsona povodom obeležavanja Kosovskog dana u Vašingtonu, poslanica Roberta Lansinga, državnog sekretara SAD povodom Srpskog dana u Sjedinjenim Američkim Državama, pismo zahvalnosti regenta Aleksandra Karađorđevića američkom predsedniku Vudrou Vilsonu na velikoj pomoći srpskom narodu. 

Značajan deo izložbenog prostora posvećen je humanitarnoj ulozi američkih medicinskih misija u Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

Brnabić na sastanku s Džonsonom: Važno da KFOR ostane na Kosovu u nesmanjenom sastavu (FOTO)

Misija Američkog crvenog krsta na čelu sa dr Edvardom Rajanom upućena je u Srbiju ubrzo po izbijanju rata, o čemu svedoči pismo Mihajla Pupina, srpskog generalnog konzula u Njujorku, upućeno srpskoj vladi 8. septembra 1914. godine. 

Osim dokumenata iz perioda 1881 - 1918, posebno zanimljiv i jedan od retkih sačuvanih dokumenata iz perioda pre uspostavljanja diplomatskih odnosa je i dopis Luja Čepkeja, američkog konzula u Bukureštu iz 1868. godine, kojim poslove američkog konzulata tokom svog odsustva poverava srpskom zastupniku u Bukureštu Kosti Magazinoviću.

 

Piše:
Srbija Danas
27.07.2018. 10:24
Pogledajte više