NA ĐILASOV NALOG: Zoran Lutovac je novi predsednik DS

02.06.2018. 14:29 20:44
Piše:
Srbija Danas
Zoran Lutovac / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll
Bilo je prisutno 1.230 delegata

Izborna skupština Demokratske stranke održana je danas u Beogradu.

U sali se nalazilo 1.230 delegata koji su birali novog predsednika i pet potpredsednika stranke odnosno i predsednika Političkog saveta i članove stalnog sastava Glavnog odbora.

Organizacioni odbor Demokratske stranke verifikovao je kandidature Gordane Čomić, Zorana Lutovca i Branislava Lečića za predsednika DS-a, 13 kandidatura za potpredsednike, dve za predsednika Političkog saveta i oko 90 za članove stalnog sastava Glavnog odbora.

Aktuelni predsednik DS Dragan Šutanovac prvi se obratio delegatima, a njegov govor je više puta prekidan aplauzom.

Dragan Šutanovac / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Šutanovac je izjavio da duboko veruje da će promene u demokratskoj Srbiji izvesti DS napominjući da su uvek posle promena u DS po pravilu dolazi do promena u Srbiji.

On je dodao i da nema smisla da se ponovo kandiduje za predsednika i da će uvek podržavati novog lidera, a ako bude imao kritike to neće činiti javno već na sednicama DS.

- Zadatak je da pokrenete zamajac DS jer kada to učinite pokreće se cela Srbija. Nijedna od stranaka u Srbiji nikada nema više od jednog kandidata, a činjenica da ovde ima više kandidata za sve funkcije DS je bila i biće demokratska stranka - predočio je Šutanovac.

Delegatima se zatim obratio Branislav Lečić, posle njega Zoran Lutovac, a na kraju i Gordana Čomić.

20:10 - Za potpredsednike su izabrani Aleksandra Jerkov, Dragana Rakić, Dragoslav Šumarac, Dejan Nikolić i Saša Paunović.

19:30 - Prisutnima se obratio Zoran Lutovac

Tokom izlaganja, Lutovac je istakao buduće ciljeve njegove stranke, kao i saradnju sa Savezom za Srbiju Dragana Ðilasa.

18:45 - Rezultati glasanja poznati - Zoran Lutovac je novi predsednik DS

16:30 - Glasanje je završeno, sledi brojanje glasova

14:38 - Glasanje traje do 16:30, a sednica se nastavlja u 17:45. 

14:36 - Završeno obraćanje kandidata. Sledi glasanje!

Gordana Čomić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Kandidaturu Gordane Čomić podržalo je više od 30 opštinskih i gradskih odbora DS dok je Branislav Lečić dobio podršku svih odbora sa KiM i bivšeg ministra finansija u Vladi Zorana Đinđića Božidara Đelića. Članovi tima Gordane Čomić, odnosno kandidati za potpredsednike stranke su poslanica Nataša Vučković, predsednik pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin, general Sreto Malinović, predsednik Izvršnog odbora DS Radoslav Milojičić i bivša predsednica opštine Vračar Tijana Blagojević.

Kandidati za predsednika DS saglasili su se ranije da bez obzira na to ko od njih bude izabran za lidera, stranka neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom i da je neophodno menjati političku kulturu u Srbiji.

Izbori su usledili pošto je Šutanovac podneo ostavku posle loših izbornih rezultata na beogradskim izborima na kojima su demokrate osvojile 2,25 odsto glasova izašlih birača.

 

Piše:
Srbija Danas
02.06.2018. 14:29 20:44
Pogledajte više