Vučić i Lukašenko nakon sastanka: Belorusija je 1999. godine pokazala koliki je prijatelj (VIDEO)

03.12.2019. 10:12 14:00
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić, Aleksandar Lukašenko / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavlja danas posetu Srbiji zvaničnim razgovorima s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Beloruskom predsedniku priređen je svečani doček ispred Palate Srbija, posle čega su dvojica predsednika otišla na razgovor u četiri oka, a potom sledi plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Zatim će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje. 

Višegradska grupa protiv Makrona, a uz Srbiju: Proširenje je neizbežno i nužno za jačanje EU

Višegradska grupa protiv Makrona, a uz Srbiju: Proširenje je neizbežno i nužno za jačanje EU

U čast srpskog predsednika! Uoči susreta Vučića i Putina postavljen video bim u centru Sočija - "BRAĆA ZAUVEK"

U čast srpskog predsednika! Uoči susreta Vučića i Putina postavljen video bim u centru Sočija - "BRAĆA ZAUVEK"

Lukašenko se upisao u knjigu poseta počasnih gostiju: Dvojica predsednika položili vence na spomenike oslobodiocima (FOTO)

Lukašenko se upisao u knjigu poseta počasnih gostiju: Dvojica predsednika položili vence na spomenike oslobodiocima (FOTO)

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA BELORUSIJE I SRBIJE

Nakon plenarnog sastanka usledila je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, a potom su se obratili predsednici Belorusije i Srbije.

- Velika mi je čast što sam imao priliku da juče i danas ugostim u Srbiji Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije i jedinom lideru koji je došao 1999. godine u našu zemlju. I jedni i drugi smo dokaz da smo prijatelji i zahvalnost sprskog naroda ka Vama ostaće zauvek jer ste smeli i hteli da pokažete podršku Srbiji u teškom momentu. Mi smo bratski narodi i srećni smo i zadovoljni kada Belorusija postiže dobre rezultate - rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije istakao je i da je predsednik Belorusije posebno obratio pažnju na napredak srpske ekonomije.

- Imali smo veoma dobre i plodonosne razgovore, gotovo u svim sferama smo se dotakli naše saradnje. Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Mnogo toga sam mogao i da naučim po pitanju formiranja moderne vojske. Ono zbog čega jesam zadovoljna je što je naš prijatelj Aleksandar primetio značajan napredak u odnosu na prethodne godine. I po smanjenom javnom dugu, ali i po onome što se vidi kada se prođe kroz Beograd. I naši ministri su imali kontakte i čini mi se da su u različitim sferama istakli kako da dođemo da razmene od 500 miliona evra - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Lukašenko / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je i da se podrška Belorusije srpskom narodu primećuje već 25 godina. Vučić je izrazio nadu u to da će se ministri obe zemlje češće viđati i ostvariti još bolju saradnju i poručio da Belorusija uvek može da računa na podršku Srbije.

- Nikada se nije desilo, od kada je Lukašenko na vlasti, a to je od davne 1994. godine, da Belorusija glasa protiv Srbije bilo gde. Hvala Vama što pokazujete takav prijateljski odnos prema Srbiji. Pripadamo onim zemljama koje se diče svojom samostalnošću, to su zemlje gde žive ponosni ljudi, te tako i Belorusija može uvek da računa na podršku Srbije, kao što su to oni nama uvek činili - rekao je predsednik. 

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA BELORUSIJE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko se zahvalio, kako je rekao, svom prijatelju Vučiću, na mogućnosti da ponovo poseti Srbiju.

- Minks je spreman da pruža Beogradu neophodnu podršku na,različitim međunarodnim terenima. Da nema Vučićevog napora ne bismo imali današnji nivo odnosa. Mi delimo zajedničke vizije. Stav Belorusije se ne menja po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije. Rekao sam Aleksandru, ako išta, u bilo kojoj oblasti možemo da vam pomognemo, recite nam i  mi ćemo to rado učiniti. Ali isto tako i mi računamo na podršku Srbije. Srbija je ključni trgovinsko-ekonomski partner Belorusijena Balkanu. Drago mi je da imamo iskren politički dijalog, i srećan sam da istaknem što imamo slobodnu trgovinu sa Srbijom. Rade se zajedničke proizvodnje beloruskih kamiona i traktora. Imamo sve mogućnosti da proširimo niz proizvoda koji se proizvode u Srbiji. Mi smo vam zahvalni na tome  - kazao je Lukašenko.

Predsednik Lukašenko istakao je da Srbiji želi sve najbolje na evropskom putu i da se nada da će to putovanje proći u najboljem mogućem redu i istakao da Srbija može da uči na primeru Belorusije u oblasti bezbednosti i razvitka privrede. 

Aleksandar Lukašenko / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Belorusija je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu. Srbija može da razmeni iskustva sa Belorusijom u toj oblasti, ali i u oblasti privrede. Treba da radimo aktivnije, ne treba da sedimo i mislimo da će nam Gospod Bog pružiti sam. Ne treba praviti svađe, Srbi imaju jednu zemlju, jedno zemljište i treba da ga čuvate radi vas i vaše dece i želim vam da na tom putu uspete. Budite srećni - rekao je predsednik Belorusije. 

Dodao je da su potpisani mnogobroji sporazumi koji se tiču naučne i edukativne saradnje između Srbije i Rusije.

- Svakako sam pozvao svog prijatelja da me poseti kada god želi. Želim da se zahvalim mom kolegi na konstruktivnom prilazu, koji je dao sve od sebe da se unapredi saradnja naših zemalja - ukazao je Lukašenko.

ODGOVORI NA PITANJA

Predsednik Srbije je upitan zbog čega smatra da Srbija treba toliko da bude zahvalna Belorusiji i zbog čega nema u većem broju beloruskih proizvoda na srpskom tržištu. 

- On je ponudio veliku pomoć beloruskih junaka koji su bili spremni da dolete u Srbiju. Lukašenko je bio spreman to da uradi iako je morao da preleće preko NATO zemalja. Mlađe generacije i ljudi kupuju ono što je jeftinije i pristupačnije. Od predsednika Lukašenka dobio sam dosta suhomesnatih proizvoda iz Belorusije i ikonu Svetog Nikole, koji je krsna slava porodice Vučić. Iako mi slavimo tu slavu posno, biće dosta beloruskih proizvoda da se počastimo trećeg dana slave. Srbija je kupila određeni broj beloruskih mašina i za srpske vatrogasce i za kopove u Boru. Uvek smo spremni da pronađemo način da kupimo ono što beloruske kompanije proizvode ukoliko je to dobrog kvaliteta i cenovno pristupačno. Pozivam beloruske kompanije da što više svojih proizvoda plasiraju na naše tržište. Mislim da ukoliko budemo radili, ukoliko naši ministri budu posvećeni, imaćemo mnogo bolju saradnju. Lako je biti prijatelj u dobro, prijatelji se prepoznaju u zlu i zato se Lukašenkovog dela i dalje sećamo. Hvala beloruskom narodu i predsedniku Belorusije - rekao je Vučić. 

Kako je Vučić ukazao Bleorusija je Srbiji u teškim vremenima bila pravi prijatlej, te da se pravi prijatleji poznaju u takvim teškim vremenima, kao i da Srbija to nikada neće zaboraviti.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Lukašenko / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Novinari su upitali predsednika Belorusije na koji način bi Srbija trebalo da reaguje na ultimatume Evropske unije o saradnji sa Evroazijskom unijom.

- Evropskoj uniji nije na dnevnom redu da prima nove članice, nego da sačuva postojeće. Vi sa susedima imate dobre odnose, i svi mi želimo da imamo dobre odnose sa EU.  Ja sumnjam da neko danas vama može da zameni EU, s obzirom da je većina trgovinske razmene sa njima. Što se tiče naše saradnje u okviru Evropske i Evroazijske unije, ako budete dobili ultimatume, na vama je odluka. I vi ćete uspeti da dobro razmislite o svemu, ako je pametno da uz taj ultimatum da sarađujete sa EU, onda ćete sarađivati sa EU, ako vam se više isplati da sarađujete sa Evorazijskom unijom onda ćete sarađivati sa njom. Mi samo moramo da preživimo i sačuvamo svoje narode - rekao je Lukašenko na pitanje novinara.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je protiv Bregzita ili raspada Evropske unije.

- Ako budete pokušali da nađete kompromis i da sarađujete sa Evroazijskom unijom, mi smo vaši prijatelji u tome. Vi imate mogućnost da trgujete i prodajete na ovom ogromnom prostoru. Ali treba brzo da radite i koračate velikim koracima. Geografski centar Evrope nalazi se kod nas. Imamo i dobre primere, pričao sam o Karićima i to kada su bila teška vremena i to je kompanija koja stvara čuda - objasnio je on.

Aleksandar Lukašenko / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Vučić je najavio dodatne reforme Vojske Srbije i da to ne znači kupovinu novog oružja.

- Razvijaćemo na pametan način naše odbrane - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Lukašenko pre svega zaslužan za odnose Srbije i Belorusije, jer je, kako kaže, on duže na vlasti.

- Daću sve od sebe da ne razočaran naše beloruske prijatelje. Naime, imali smo rukovodstva koja često nisu znala da kažu hvala i koja su nas često postidela. Ponosan sam što mogu da kažem da mi je čast što razgovaram sa Lukašenkom, naučio sam mnogo od njega i ne zanima me šta će drugi da kažu. Srećan sam što živim u zemlji koja prepoznaje svoje prijatelje i koja se njima ponosi, a stidim se onih koji se stide naših prijatelja - rekao je Vučić.

PLENARNI SASTANAK

U toku je plenarni susret delegacije Srbije i Belorusije.

Plenarni sastanak / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Delegacije dve zemlje sastale su se predvođene predsednicima Aleksandrom Vučićem i Aleksandrom Lukašenkom.

TET-A-TET SASTANAK

U toku je tête-à-tête razgovor predsednika Lukašenka i Vučića.

Posle razgovora u četiri oka, zakazani su plenarni razgovori delegacija dveju zemalja.

SVEČANI DOČEK PREDSEDNIKA BELORUSIJE

Svečani doček započeo je počasnom paljbom i intoniranjem himne Belorusije, a potom i himne Republike Srbije. Nakon počasne paljbe, usledila je smotra svečanog stroja garde Vojske Srbije, kao i upoznavanje delegacija. 

Predsednika Belorusije i predsednika Srbije pozdravila je počasna garda, a potom su Lukašenku dobrodošlicu poželeli i članovi Vlade Srbije.

Predsednik Srbije pre tet-a-tet sastanka poželeo je dobrodošlicu beloruskom predsedniku na tečnom ruskom jeziku i poručio mu da srpski narod voli beloruski narod i da poštuje sve što su uradili i napravili od svoje zemlje.

- Naši politički odnosi su otvoreni i bratski. Trgovinska razmena raste, još mnogo toga moramo da uradimo da bismo je uvećali, ali mislim da imamo mnogo prostora za to i uveren sam da uz vašu podršku taj posao možemo da obavimo - rekao je Vučić. 

Vučić je naglasio da narod Srbije nikad neće zaboraviti posetu i podršku Lukašenka 1999. godine i njegovu ljubav i podršku koju je tada pokazao srpskom narodu.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Bili ste jedini svetski lider, koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želeo da pokaže koliko voli srpski narod i našu Srbiju. Vama hvala na dolasku u Srbiju. Nama vaša poseta mnogo znači i molimo vas da češće dolazite u našu zemlju - kazao je Vučić.

Prvi dan posete Aleksandra Lukašenka

Lukašenko je juče doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vučić.

Oni su potom položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Dvojicu predsednika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Lukašenko su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Predsednik Vučić sinoć je priredio večeru u čast predsednika Belorusije.

Više o tome čitajte OVDE. 

STIGLA PISMENA POTVRDA: Si Đinping naredne godine u poseti Srbiji!

STIGLA PISMENA POTVRDA: Si Đinping naredne godine u poseti Srbiji!

Vučić o naslovnoj strani Danasa: Baš sam lepo ispao, super mi stoji!

Vučić o naslovnoj strani Danasa: Baš sam lepo ispao, super mi stoji!

Srbija u decembru otvara NOVO POGLAVLJE SA EU, a ove TRI države nam i DALJE RADE O GLAVI!

Srbija u decembru otvara NOVO POGLAVLJE SA EU, a ove TRI države nam i DALJE RADE O GLAVI!

Vučić sa delegacijom Evropskog parlamenta: Vreme je da se Evropa izjasni hoće li Srbiju u Uniji! (VIDEO)

Vučić sa delegacijom Evropskog parlamenta: Vreme je da se Evropa izjasni hoće li Srbiju u Uniji! (VIDEO)

OTKRIVEN ZLOKOBAN PLAN HRVATSKIH ŠPIJUNA! Nudili hiljade evra da Srbiju okrive za MASAKR U VUKOVARU

OTKRIVEN ZLOKOBAN PLAN HRVATSKIH ŠPIJUNA! Nudili hiljade evra da Srbiju okrive za MASAKR U VUKOVARU

BONUS VIDEO: Crna Gora je JEDINA zemlja Evrope koja je u ogromnom finansijskom riziku i preti joj "DUŽNIČKO ROPSTVO" (VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas
03.12.2019. 10:12 14:00
Pogledajte više