(VIDEO) "PODSEĆAĆEMO NA OVAJ DAN VAS 19, VELIKIH PO SILI, NE BAŠ I PO MORALU" Vučić u jednoj rečenici objasnio zločincima i svetu šta znači 24. mart

24.03.2021. 20:05
Piše:
Srbija Danas
AV / Izvor: Foto: RTS/Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Danas se navršava 22 godine od NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, kada je tokom neprekidnih 78-dnevne vazdušnih napada, prema podacima koji zvanično nisu usaglašeni, poginulo od 1.500 do 3.500, a povređeno više od 12 hiljada ljudi.

TUŽBA PROTIV NATO U BRISELU ZA 15 DANA: Došlo je vreme za pravdu, krvoloci moraju da odgovaraju za bombardovanje 199

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije Alijanse ubijeno je 2. 500 civila, među njima 89 dece i 1. 031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo.

20.57
Obraćanje predsednika Srbije

- Radimo i gradimo i hoćemo da budemo bezbedni na svom, nećemo više niko da nam napada decu, hoćemo da budemo slobodni. Danas kad čujemo ideju da nas Kosovo prizna, a da mi priznamo Kosovo. Nije nam potrebno to priznanje. Nećete od nas dobiti gaženje po našoj prošlosti i budućnosti. I danas kada nam prete formiranjem Velike Albanije i kažu da nema ništa od formiranja ZSO, poručujemo da nismo slabi kao što smo bili. Srbija nije i neće biti šaka zobi za svaku belosvetsku vranu koja bi da je pozoba. Molim samo da nam ne prete i ne misle da je Srbija slomljena i da neće znati da odgovori. Oprostili smo mnogo, ali baš nikada nećemo zaboraviti. Spremni smo od celog Balkana da napravimo jak region. Mi Srbi znamo koja je cena slobode, imamo pravo da je čuvamo - rekao je Vučić i dodao: Neka počivaju u miru sve žrtve NATO agresije. Nikada nećemo zaboraviti. ŽIVELA SRBIJA.

- I danas kada nam prete imamo samo jedno da poručimo. Umećemo da sačuvamo svoje, ne dirajući ništa tuđe. Srbija će imati snage da odgovara uvek. Molim vas, Albanske komšije da nam ne pretite, jer ne želimo da imamo ponovo ubijenu, niti da tuđa deca budu ubijena. Srbija je snažnija, Srbija je jedinstvena - rekao je predsednik.

Aleksand o NATO / Izvor: Foto: Printscreen

- Izgubili smo mnogo, izgubili smo očeve, braću, decu, ali obraz i srpsko srce još su tu koje čuvaju Srbiju, a neuništiva je. Sve što nam je ostalo, bilo je jedno telo zemlje koja je izmučena i osušena za sve što se tokom čitave istorije dogašalo. Srbija više nije deo problema. Srbija želi život u miru i razumevanju. Srbija ne šalje bombe, već vakcine, ne samo za sebe već i za ceo balkan - rekao je Vučić u svom iscrpnom obraćanju povodom NATO agresije.

- Nikoga SFRJ tada nije napala. Dogodio se napad bez odobrenja UN - istakao je predsednik.

- Vaša svetosti, poštovani Dodiče, poštovani predsednici Narodne skupštine RS i Republike Srbije, poštovani predstavnici Vlada, uvaženi ministi, dragi gosti i prijatelji... Hvala vam što smo danas zajedno i što je srpski duh nepokoriv. Ubijeno je mnogo dece, bez ikakve svoje krivice, nikakav greh nisu počinili. Nikada niko nije odgovarao za ovaj zločin. Niko za 2.500 hiljade ubijenih civila, policajaca... i sve to samo zato što su branili svoje. Objasniti to i posle 22 godine od agresije, nije moguće. Ne postoji opravdanje. Nema smisla. Ostala su samo imena kao večiti greh koji je počinjen - rekao je predsednik i pročitao imena sve stradale dece... (89 imena ne samo srpskih)

20.42
"Danas se molimo za ubijene..."

Nakon obraćanja predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, prikazan je još jedan kratak film, koji je pokazao sve užase NATO agresije 1999. godine, nad tadašnjom Jugoslavijom.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
20.36
Milorad Dodik o NATO agresiji

- Često govorim na ovakvim mestima, ali kad god probam nešto da napišem nedostaje mi reči jer ne znam kojima da opišem bol i tugu na ovakvim mestima. Naš srpski jezik ima 150.000 reči, to sam negde pročitao, ali nekako kad dođem sa ovakvog događaja mislim da nisam ništa ni rekao. Zato mislim da je najadekvatniji odgovor tišina koja je naše majke, žene i decu odvela u noć. Taj NATO je želeo da pokaže svoju snagu time što je bacao bombe u Srbiji i Republici Srpskoj. Tragove tog osiromašenog uranijuma osećamo i danas i mnogi oboljevaju. Slali su nam "milosrdne anđele" da ubijaju naše ljude. Tamo gde je bilo ljudskih žrtava nazivali su to kolateralnom štetom.

Milorad Dodik o NATO agresiji / Izvor: Foto: Printscreen

- Mi smo se ovde okupili da se sećamo. I nećemo nikada zaboraviti. Neka živi Srbija i neka živi Republika Srpska. Neka živi srpski narod - rekao je Milorad Dodik.

20.20
"Deco, izbrojaše vas crne marame..."

Posle obraćanja patrijarha Porfirija, glumica Ivana Žigon izrecitovala je pesmu posvećenu svim žrtvama NATO agresije. Takođe, prikazan je i kratkometražni film o ovom tužnom događaju za Srbiju i bivšu SR Jugoslaviju. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
20.09
Patrijarh Porfirije - obraćanje

- Gospodine Predsedniče, gospodine Dodik, gospodine Dačiću, dame i gospodo uvaženi predstavnici Srba iz Republike Srpske i Republike Hrvatske, poslanici u Narodnoj skupštini... na ovom mestu sam otvorio Novi zavet i našao se na početku sedme glave - Ne sudite da vam se ne sudi - Došao sam sa osećanjem da smo se sakupili, ne da sudimo, ali da se setimo šta se sve dogodilo. Pre 22 godine, pre svih da se sećamo i da se molimo za nevine žrtve. A naše žrtve su nevine, i to je jasno svima u svetu. Sećamo se svih poginulih junaka, svih naših nebeskih vitezova i nevinih civila. Stradalih u putničkom vozilu u Grdeličkoj klisuri... sećamo se poginulih u RTS-u. Njih je Bog upisao u knjigu večnog života. Večeras ćelim da istaknem da se u tih 78 dana i kod drugih koji su se sklanjali od bombi tada pojavila jedna suštinska osobina - međusobna solidarnost i hrišćanska ljubav za bližnje. Delili smo sve. U vreme bombardovanja, u tih 78 dana svi smo svedoci duboke ljubavi i solidarnosti našeg naroda - rekao je Patrijarh Porfirije na početku obraćanja i dodao da ponovo možemo da vidimo solidarnost i u ovoj pandemiji i da su heroji ovog doba naši cenjeni lekari.

Patrijarh Porfirije o NATO agresiji / Izvor: Foto: RTS/Printscreen

- Došli smo ovde da se setimo nevino stradalih žrtava iz bombardovanja koje je trajalo 78 dana. Okupili smo se da se molimo za žrtve - rekao je Patrijarh.

20.05
Obeležavanje počelo himnom Republike Srbije

Obeležavanje 22 godine od NATO agresije počelo je u Kombank dvorani u 20 časova, himnom Republike Srbije, a prisustvuje predsednik Vučić koji će se i obratiti. 

Pored predsednika, prisustvuju Ivica Dačić, Patrijarh Porfirije, Milorad Dodik kao i mnogi drugi. Naravno, obelećavanje se održava uz poštovanje svih epidemioloških mera.

BONUS GALERIJA - NATO agresija 1999. godine

Piše:
Srbija Danas
24.03.2021. 20:05
Pogledajte više