POPLAVE prete Srbiji: Reke nabujale, strah od klizišta i odrona, potraga za telom kod Požege

07.03.2018. 09:22 15:17
Piše:
Srbija Danas
poplava / Izvor: Foto: Twitter/Printscreen/Nikola
Oprez neophodan pored Ibra i Drine

Srbiji prete ozbiljne poplave usled topljenja snega posle prošlonedeljnog talasa padavina. Sve veći broj domaćinstava širom zemlje ugrožen je pred naletom nabujalih reka.

Mapu najugroženijih područja u Srbiji možete pogledati OVDE.

Klizište stalo

Klizište u Zaplanjskoj ulici u Malošištu u opštini Doljevac koje se pojavilo 5. marta nije se proširilo u poslednja 24 časa, tako da nije bilo novih evakuacija.

- Klizište se nije proširilo, što je dobra vest. Oštećeno je pet kuća na kojima su se odmah pojavile pukotine. Pukotine su se proširile na već oštećenim kućama, ali nije bilo novih oštećenja na drugim domovima. Pokušavamo da sa stručnjacima utvrdimo zbog čega je došlo do klizanja zemlje, kako bi smo našli način za sanaciju klizišta, kaže pomoćnik predsednika opštine Doljevac Bratislav Jovanović.

Strah u Lučanima

Poljoprivredno zemljište prema mestu Pilatovići je pod vodom kao i požeško polje zbog izlivanja Morave. Reka Bjelica je još uvek u koritu, tokom noći vodostaj je bio na kritično visokom nivou, ali se jutros povukao.

Međutim, u Lučanima strahuju da ukoliko ovih dana bude padavina, može doći do izlivanja reke. Stoga su u ovoj opštini preduzete sve preventivne mere zaštite.

Potraga za telom kod Požege

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Boban Stevanović izjavio je danas da trenutno nema većih opasnosti od izlivanja reka u Srbiji, ali da su sve nadležne službe u potpunoj pripravnosti.

Stevanović je naveo da je ukinuta vanredna situacija na području opštine Kladovo, ali da je proglašena na delu teritorije opštine Ćićevac zbog izlivanja Južne Morave.

- Nije bilo eskalacije, nije bilo ni potrebe za evakuacijom. Pripadnici Sektora za vanredne situacije radili su na crpljenju vode, ojačanju obaloutvrda, punjenja džakova s peskom -  rekao je Stevanović.

Dodao je da se i dalje traga za telom muškarca koji je nestao u nabujaloj reci kod Požege.

- Pomno pratimo hidrološke i meteorološke prognoze, kao i situaciju u zemljama u okruženju - naglasio je Stevanović.

Stanovništvu se dostavlja hrana

Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu, rekao je da se meštanima Đunisa dostavlja hrana i voda.

- U ovom mestu su non stop četiri vatrogasca sa dva vozila. Očekujemo da voda počne da se povlači. Pojedini meštani su ostali u kućama, i nisu hteli da se evakuišu. U selu Trubarevo smo evakuisali petoro ljudi. Pratimo situaciju. Reke stagniraju, a negde je nivo počeo i da opada. Očekujemo da se voda povuče – rekao je Todorović.

poplave / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Tokom jučerašnjeg dana iz Đunisa je evakuisano dvadesetak ljudi. Međutim, nekoliko starijih meštana odbilo je da napusti svoje domove i za njih je obezbeđena adekvatna nega. Takođe i jedan deo stoke je izmešten iz ovog sela.

Prati se situacija na velikim rekama

Zvonimir Kočić iz "Srbijavoda" kaže da je usled visokih temperatura, kišnih padavina i topljenja snega došlo do poplavnog talasa na Južnoj Moravi i Belom Timoku i da je prethodnih dana stanje na ovim rekama bilo u rangu vanredne odbrane.

- U pitanju je redovan scenario otapanja snežnog pokrivača i kišnih padavina, ništa iznenađujuće za ovo doba godine. Situacija velikih reka se svakako prati - rekao je Kočić.

Sneg se topi u regionu, Drina i Sava u porastu

Imajući u vidu da je čitav region pun snega i da će se u narednim danima otopiti sav sneg u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori, kao i da će u četvrtak padati kiša, vodostaji Drine i Save biće prvo u umerenom pa u većem porastu.

Situacija u okolini Šapca približiće se granici vanredne odbrane, a u Sremskoj Mitrovici i Beogradu biće na snazi redovna odbrana.

Raste nivo Crnog i Belog Timoka na području Zaječara

Sneg se topi, raste nivo reka i opasnost od izlivanja i poplava. 

 Na području Zaječara porastao je nivo Crnog i Belog Timoka.

Prekinut saobraćaj na putu Kruševac-Niš

Jutros je ponovo zaustavljen saobraćaj u mestu Đunis što je dovelo do obustave saobraćaja na regionalnom putu Kruševac-Niš.

Prolećnih 15 stepeni: Danas toplo, uveče ponovo kiša

Upozorenje VOZAČIMA: Zbog NEVREMENA mogući ODRONI, evo gde treba biti NAJOPREZNIJI

Na toj deonici je velika količina vode i kolovoz je poplavljen, navodi se u saopštenju.

Zbog meteorološke najave na otapanje snega, kao i hidrološko upozorenje na povećanje vodostaja reka, mogući su česti prekidi ili zastoji u saobraćaju.

Oprez pored Ibra i Drine, duž klisura počeli odroni

Kako se navodi, oprez je neophodan pored Ibra i Drine, na Ðerdapskoj magistrali, ali i na svi putevima koji vode duž klisura i useka jer postoji opasnosti od odrona koji su poslednjih dana učestali.

Posebno treba biti oprezan tokom noći i jutra kada je vidljivost ograničena.

Prema poslednjim informacijama "Puteva Srbije" nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Prema podacima Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima, napominje AMSS.

Portal SrbijaDanas.com nastavlja da prati situaciju, a šta se dešavalo u našoj zemlji do sada, možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas
07.03.2018. 09:22 15:17
Pogledajte više