Završen sastanak Vučića i Pahora: Srbija ima jasan stav po pitanju Kosova - za tango je potrebno dvoje (VIDEO/FOTO)

14.05.2021. 10:00 21:21
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić i Borut Pahor / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Predsednik Slovenije boravi u radnoj poseti Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je predsedniku Slovenije Borutu Pahoru, koji boravi u poseti Srbiji.

Sastanke će imati i dve delegacije zemlje, ali i predsednici država. U nedelju predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u Sloveniju gde će biti održan niz sastanaka. 

"RUSKI AGENTI SU POKUŠALI DA MI DROGIRAJU ĆERKU" Čeda Jovanović iz revolta otkazao obezbeđenje - tvrdi da mu prete smrću svaki dan

"RUSKI AGENTI SU POKUŠALI DA MI DROGIRAJU ĆERKU" Čeda Jovanović iz revolta otkazao obezbeđenje - tvrdi da mu prete smrću svaki dan

SVESNO PRIPREMAJU RADOVANOVO UBISTVO: Karadžića očekuje golgota u britanskom kazamatu, porodica zabrinuta

SVESNO PRIPREMAJU RADOVANOVO UBISTVO: Karadžića očekuje golgota u britanskom kazamatu, porodica zabrinuta

PALMA DAO ISKAZ U POLICIJI: Evo šta je rekao predsednik Jedinstvene Srbije

PALMA DAO ISKAZ U POLICIJI: Evo šta je rekao predsednik Jedinstvene Srbije

 

GALERIJA POSETE SLOVENAČKOG PREDSEDNIKA SRBIJI

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

11:00
Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da podržava sve druge na tom putu.

- Srbija je nesumnjivo na evropskom putu i apsolutno podržavamo i sve druge koji žele da idu tim putem. Uvek smo podržavali BiH i Crnu Goru i mi smatramo da je važno da sve u regionu podržavamo, jer smo mi tu, nemamo ništa protiv da se razgovara uvek i sa svima. Ne postoje idealni odnosi među nama, ali i mi smo na tom istom putu i naravno da ih podržavamo na putu ka ulasku u EU. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa u proširenju Unije. Snažno podržavamo otvaranje pristupnih pregovora i davanje kandidature Albaniji i Severnoj Makedoniji, nikad ništa nismo imali protiv toga, već smo podržali i davanje vizne liberalizacije Prištini - rekao je predsednik Vučić i dodao: 

- Smatramo da je važno da brinemo svi zajedno o celom regionu, jer živimo zajedno u ovom regionu, jedni pored drugih. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa. Naravno uvek ćete imati pristup na osnovu napretka, ali nemamo ništa protiv da postoji značajniji geopolitički pristup prema Zapadnom Balkanu - rekao je on.

/ Izvor:

Na pitanje o odnosu prema EU, imajući u vidu da Srbija koristi kineske i ruske vakcine u borbi protiv pandemije, Vučić je kazao da ne postoje idealni odnosi, ali da je Srbija na evropskom putu, jer smatra da je on najbolji za našu zemlju. Podsetio je da je Srbija najpre dobila Fajzer vakcine, jer je sa Fajzerom napravljem prvi ugovor.  Tek potom, dodaje, stigle su kineske vakcine, koje smo dobili u najvećim količinama, a onda u približnom borju AstraZeneka i ruski Sputnjik V. 

S tim u vezi on je pozvao slovenačke novinare u pratnji delegacije predsednika Boruta Pahora, ako se nisu vakcinisali, da se u Srbiji vakcinišu. 

- Ako niste vakcinisani imate švedski sto vakcina kod nas, da se vakcinište, da mi uzvratimo EU na podršci koju smo dobili prethodnih godina- kazao je u odgovoru slovenačkom novinaru. 

Pahor je rekao da očekuje na samitu Brdo-Brioni dobar i konstruktivni razgovor kao i u Beogradu.

- Sa mišlju koja je rečena u uvodu, mi smo sada vođe i imamo odgovornost da obezbedimo mir i blagostanje naših ljudi i to treba da uradimo dobrim bilateralnim odnosima. U mnogim zemljama Zapadnog Balkana nema poverenja u evropsku perspektivu, kao što je to bio slučaj pre 10 godina, ali bi trebalo to da se promeni - smatra slovenački predsednik. 

Takođe, odgovarajući na pitanja novinara predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u poslednjih 10 godina više nego udvostručena trgovinska razmena Srbije i Slovenije.

- Trgovinska razmena sa Slovenijom sada je 1,166 milijardi evra. I u prva tri meseca uprkos koronavirusu beležimo blagi rast. To ide u dobrom smeru, zadovoljan sam, i verujem da možemo da pronađemo još zajedničkog što bi bilo dobro i za ljude u Srbiji i za kljude u Sloveniji - naveo je Vučić.

 

10:55
Obraćanje slovenačkog predsednika Boruta Pahora

Predsednik Slovenije Borut Pahor obratio se javnosti nakon sastanka sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i tim povodom istakao da je današnja poseta Beogradu pre svega uvod u samit Procesa Brdo-Brioni. 

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjasnio se danas za geopolitički pristup EU u procesu proširenja i brzi prijem Zapadnog Balkana, jer samo to, kako je rekao, može osigurati mir, bezbednost i stabilnost.

- Izuzetno mi je drago što sam danas ovde i što je razgovor bio dobar. Glavna tema je samit Procesa Brdo-Brioni i proširenje evropske unije i pod kojim uslovima će to činiti buduće države članice. Najveći interes svih nas je mir i stabilnost, to je i ono što je predsednik Vučić rekao i što uvek ističe i to je poruka koju ćemo u ponedeljak poslati Evropskoj uniji. Mi se zalažemo za mir u svim našim različitostima. Nakon godinu i po dana ovo će biti ovakav prvi susret i u svet će otići jedna nadahnuta informacija okrenuta ka reformama zemalja kako bi što pre postale deo Evropske unije. Otvoren sam za sve savete i upozorenja sa kojima me je upoznao predsednik Srbije, zahvalan sam mu na tome. Mi smo vođe i mi sada moramo da pokažemo snagu i da se potrudimo da ostvarimo dobre bilateralne odnose u jugoistočnoj Evropi - rekao je Pahor. 

Borut Pahor / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Pahor je, na konferenciji za štampu posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukazao da postoje aktuelno dve vrste zabrinjavajućeg umora - na jednoj strani umor o proširenja u EU, a na drugoj u mnogim zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i padu poverenja u evropsku perspektivu. 

- To nije u interesu EU ni građana na Zapadnom Balkanu. Sa svežom strategijom koja bi istakla geopolitički pristup proširenja želimo da upozorimo Brisel da samo brzim ulaskom svih zemalja regiona može da se zadrže mir, bezbednost, stabilnost- podvukao je Pahor. 

On je rekao da će naravno neki problemi ostali, ali smatra da će biti jednostavnije da se reše nakon ulaska u EU. Pahor je rekao da bi neka pitanja, koja su osetljiva, bilateralna, mogla lakše da se reše ili bi postala nebitna, zajedničkim pristupanjem Uniji. Izrazio je nadu da će Brisel razumeti poruku Slovenije, koja početkom iduće godine predsedava Uniju. 

-Ako pogledate kartu Evrope vidite da je Zapadni Balkan okružen zemljama EU. Ako pogledate apsorpcijsku sposobnost radi se samo o oko 10 miliona ljudi, što nije veliki izazov i problem za EU, kao što bi bio sa Turskom- naglasio je on.

10:45
Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa slovenačkim predsednikom Pahorom i tom prilikom istakao da je imao dug i iscrpan razgovor u četiri oka sa kolegom i zahvalio mu se što deli ideju da je neophodno sačuvati mir i stabilnost u svetu, a posebno na Zapadnom Balkanu. 

- Čast mi je što smo imali dug i isrcpan razgovor sa slovenačkim predsednikom danas. Ključna tema današnjih razgovora su regionalna pitanja, bilateralna saradnja naših zemalja, kao i evropske integracije Srbije. Za nas je uvek važna uloga koju Slovenija ima u regionu Zapadnog Balkana. Pričali smo najvećim delom o predstojećem sastanku u Sloveniji na Brdu u okviru samita Proces Brdo-Brioni. Takođe, pričali smo o regionalnim pitanjima i ja sam predsednika Pahora upoznao sa našim jasnim stavom po pitanju Kosova i Metohije. Naša pozicija nije laka i jednostavna, to nije nikakva tajna, zna se da mi i Slovenija imamo različite stavove o tome, ali to ne znači da oni ne treba da znaju naš stav. Naš stav je da treba da vodimo dijalog sa Prištinom, mi smo bili spremni na to i u Briselu, iako oni nisu. Uvek smo spremni, jer zamrznut konflikt nije dobar. Vidite kako se završi, na svakih pet godina neko ga odmrzne. To nama ne treba, da ostavimo konflikt budućim generacijama, već da napravimo nekakav kompromis. Nije nam problem da pristanemo na kompromisno rešenje, ali to ne znači da će tako i biti, mora da se čuje i druga strana. Mora da se vidi da li su spremni za dijalog, za tango je potrebno dvoje, moramo čuti i Prištinu - rekao je Vučić i dodao: 

- Srbija ima odličan ekonomski napredak, visoku stopu privrednog rasta, među najvišima u Evropi, i za nas je od presudnog značaja da se posvetimo daljim, kako ekonomskim, tako i reformama u oblasti vladavine prava. Verujem da možemo kroz intenzifikaciju odnosa sa našim partnerima iz regiona i drugim evropskim prijateljima da postignemo još bolje rezultate. Hvala Vam na poseti Beogradu, na tome što rado dolazite u naš glavni grad, i imaću posebnu čast da predstavim jedan od najvećih projekata i najveće gradilište u čitavoj Jugoistočnoj Evropi - istakao je predsednik Srbije. 

Dodao je i da se očekuje šesta zajednička sednica dve vlade.

- Imamo dobre razgovore i dijalog o položaju Slovenaca u Srbiji i Srba u Sloveniji. Verujem da ćemo nastaviti dijalog- rekao je Vučić.

10:15
Sastanak slovenačke i srpske delegacije

Nakon sastanka dvojice lidera, počeo je sastanak članova delegacija Republike Srbije i Republike Slovenije sa predsednicima dveju zemalja. 

Nakon sastanka će se dvojica državnika obratiti javnosti. 

 

10:00
Tet-a-tet sastanak Vučića i Pahora

U zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije  održava se tête-à-tête razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora.

Nakon ovog sastanka predviđen je sastanak članova delegacija Republike Srbije i Republike Slovenije sa predsednicima dveju zemalja.

 

Aleksandar Vučić i Borut Pahor / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

 

Samit u ponedeljak u Sloveniji

U ponedeljak će u Sloveniji biti održan samit Procesa Brdo-Brioni na slovenačkom Brdu kod Kranja, a Pahor će u narednih 10 dana održati odvojene sastanke sa liderima zemalja koje su deo inicijative.

Svi lideri koji su uključeni u inicijativu potvrdili su svoje učešće na samitu 17. maja.

Među onima koji će sigurno doći već su neka imena poznata: Aleksandar Vučić, Vljosa Osmani, Milo Ðukanović, Zoran Milanović, Šefik Džaferović, Željko Komšić.

 

Piše:
Srbija Danas
14.05.2021. 10:00 21:21
Pogledajte više