VUČIĆ NA BBF O KiM: Nisam optimista, ali snažno radimo na pronalaženju rešenja (VIDEO)

22.10.2020. 15:45 16:15
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Pod geslom "Nema mira bez pomirenja" jubilarni Beogradski bezbednosni forum koji traje tokom celog oktobra održava se onlajn zbog pandemije korona virusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje putem video-linka na specijalnom panelu "Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja", u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

U fokusu panela je dijalog Beograda i Prištine, a u diskusiji učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Obratio se predsednik Srbije

- To je nešto na čemu moramo da radimo, da se međusobno poštujemo. Ako oni negiraju Rezoluciju 1244 mi isto možemo da kažemo za njih i šta je onda zaključak. Nama nije potrebno da nas tzv. Kosovo prizna kao državu, Srbija je priznata država, nama je potrebno da se poštuju Srbi na Kosovu i kompromisno rešenje. Kada je potpisan Briselski sporazum samo jedna obaveza je bila na Prištini, a to je da formira Zajednicu srpskih opština. To je potpisano i EU je garantovala to - rekao je Vučić i upitao kada će, ono što je potpisano, biti ispunjeno.

- Ako želite da nam se približite, nemojte govoriti o dve države - rekao je Vučić premijeru privremenih institucija i dodao da postoji samo jedna država i da zato govori o izgradnji poverenja.

- Kada govorimo o Prištini nema nikakve inicijative. Pritisak se vrši samo na Srbiju. Kada govorimo o Srbiji moram reći da sam zadovoljan realisitičnim pristupom našeg naroda i Vlade kada je reč o problemu Kosova i Metohije. Srbima nije veoma lako da razgovaraju o realnim opcijama kada je Kosovo u pitanju, a isto je i sa Albancima u Prištini. Mi jedni druge vidimo kao protivnike koji bi trebalo da se bore i to je nešto što bi trebalo da promenimo, a pre svega narativ kada se govori o ovoj temi - kazao je Vučić.

- Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni smo da radimo snažno na tome - zaključio je Vučić.

Oglasio se Avdulah Hoti

- Za nas nema alternative kada je ulazak u EU u pitanju i čekaćemo koliko god je potrebno da tako i bude. Mislim da je važno da se izgradi poverenje između Srbije i Kosova, i zato se uzdamo u Miroslava Lajčaka ali i u SAD da se taj proves dovede do kraja. Napravili smo neki napredak - rekao je Hoti.

Pod geslom "Nema mira bez pomirenja" jubilarni Beogradski bezbednosni forum koji traje tokom celog oktobra održava se onlajn zbog pandemije korona virusa.

Pored razgovora o dijalogu Beograda i Prištine, budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i izborima u SAD, biće reči i odnosu tehnologije i privatnosti, anti-EU narativima u državama Zapadnog Balkana, depopulaciji, krizi demokratije i solidarnosti.

Za deset godina, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma je organizovano više od 230 diskusija, koje su okupile preko 4.000 učesnika i više od 900 panelista, medju kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

Piše:
Srbija Danas
22.10.2020. 15:45 16:15
Pogledajte više