VUČIĆ SE OBRATIO IZ SLOVENIJE: Neću nikada loše da govorim o Kini i Rusiji da bi se nekome dodvoravao (FOTO/VIDEO)

05.10.2021. 20:25
Piše:
Srbija Danas
Aleksnadar Vučić / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u službenoj poseti Sloveniji

Vučić se prvobitno obratio povodom otvaranja umetničke ambasade Republike Srbije, nakon čega se obratio narodu za televiziju Pink.

Obraćanje Vučića za TV Pink nakon otvaranja umetničke ambasade

- O intervjuu Predraga Koluvije

Kada je reč o intervjuu Predraga Koluvije, Vučić kaže da bi on danas bio "slobodan kao ptica" da je pristao da laže. Podseća da je više puta ponovio da će rado ići na poligraf, a da oni koji su isto govorili, u poslednjem trenutku odustali.

- Nemoćni su, nemaju ozbiljne argumente, ne znaju šta će sa sobom pa lažu. Nije lako to izdržati, ali moramo da istrpimo, da guramo napred i gradimo zemlju - rekao je Vučić.

Kaže da se ne bavi mržnjom, već snovima. Na pitanje o stavu prema 5. oktobru, predsednik kaže da je bilo mnogo grešaka pre njega, a da je od Petog oktobra krenula potpuna nebriga za interese, radnike, ljude, a počela je briga za svoje džepove i pljačka.

- Uništili su privredne kapacitete, videli smo pljačkaške privatizacije, ali danas su se vremena promenila. To je moj pristup, pragmatičan. Ne mogu sve da kritikujem, kao što dobar deo stvari ne mogu da kvarim - kaže Vučić.

- Predsednik najavio dobre vesti za Srbiju

Predsednik je rekao da ima dobre vesti: agenciji za lekove dato je da ispita prvih 500 doza najboljeg leka protiv koronavirusa.

- Nadam se da će da ispitaju u narednih 7 dana i navodno daje najbolji rezultat. Probaćemo posle da nabavimo još lekova, a jedna doza je 5.000 dolara. Uz troškove intenzivnih jedinica, troškovi su nam još veći od 5.000 dolara - kaže Vučić.

Dodaje da su brojevi novozaraženih ogromni, ali da se procentualno polako smanjuju.

- Ovo je drugi dan da vidim da procenti padaju. Jako sporo, ali padaju. Poređenje se radi ponedeljak na ponedeljak, utorak na utorak, a ne dan za danopm - rekao je Vučić.

- O Evropskoj narodnoj partiji

Vučić kaže da je veoma bilo važno da je snaga Evropske narodne partije skoncetrisana u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, posle poraza CDU u Nemačkoj. On je rekao da je i danas Evropska narodna partija najveća u Evropi.

- Snaga Evropske narodne partije je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi posle ovih izbora u Nemačkoj. Mi smo u ovom trenutku, uz rumunsku partiju predsednika Johanesa, najistočnija narodna partija na vlasti. Uprkos drugom mestu na nemačkim izborima, Narodna partija je i dalje najveća u Evropi - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

Vučić kaže da se Srbija nije saglasila sa dva albanska predstavnika. Predsednik je istakao da nije bio srećan zbog onoga što je čuo o BiH. Nikada nije primetio tolike razlike u govorima predstavnika tri naroda u BiH.

On je za Pink rekao da je i danas Evropska narodna partija najveća u Evropi.

Vučić kaže da se Srbija nije saglasila sa dva albanska predstavnika. Predsednik je istakao da nije bio srećan zbog onoga što je čuo o BiH.  

- Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje - upozorio je on.

- Vučić je upozorio i na ogroman skok cene energenata

- Mi srećom imamo gas. Bila je veoma pametna odluka da izgradimo gasovod, uprkos svim pritiscima. Imamo dovoljno gasa i struje za sebe - rekao je Aleksandar Vučić.

Aleksnadar Vučić / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

Posle sastanka izjavio je i da je pokrenuto pitanje energetike i rešavanje istog.

- Približavamo se velikoj krizi, možda najvećoj posle koronavirusa. Nedostatak gasa i struje pogađa sve, a cene su neverovatne. Cena gasa dostigla je neverovatnih 1.400 dolara na evropskom tržištu, a mi ga kupujemo po 270 dolara - pojasnio je Vučić. Jedan od razloga za ovu situaciju je, kaže predsednik, uvođenje tzv. karbon takse.

Srbija će, kaže Vučić, da se bori, a za svoje potrebe imamo dovoljno i struje i gasa.

- Ovo nije briga za građane i njihova domaćinstva, to ne treba da brinu. Ovo je pitanje za našu industriju. Imaćemo dovoljno da obezbedimo da ljudima budu topli domovi. Biće teško jer je došlo do poremećaja na tržištu i sve cene su otišle u nebesa: i ugalj, i struja, i gas, i čelik, i nafta... - rekao je predsednik.

Ističe da će biti pronađen put, mada sada to sve izgleda teže nego u ostalim krizama.

Do energetske krize dolazi zbog karbon taksi i uvođenja zelene energije, objasnio je predsednik.

On je rekao da građani Srbije ne moraju da brinu jer će država imati dovoljno struje i gasa da obezbedi da građani imaju tople domove.

Vučić je upozorio da će povećanje cene energenata podići cenu i drugih vrednosti, poput cementa.

Obraćaje predsednika Vučića na otvaranju umetničke ambasade Republike Srbije u Ljubljani

- Jedinstvena ideja da se umetnička diplomatija poveže sa vinskom diplomatijom - rekao je Vučić, imajući u vidu da je umetnička ambasada smeštena kod vinara Marjana Simčića.

Vučić je rekao da se radi o ispretpletenosti umetnosti i vina.

- Ne poznavati ukus vina, isto je što i ne videti boje - citirao je Vučić pesnika Tina Ujevića.

- Nije lako pronaći, ne kažem da ne postoji, ali nije lako pronaći viši stepen slobode od umetničkog izraza pravljenja dobrog vina. Srećan sam što se umetnička ambasada Srbije smestila kod jednog od najboljih vinara Marjana Simčiča.

- Živelo prijateljstvo Srbije i Slovenije - rekao je Aleksandar Vučić na kraju obraćanja.

 

Piše:
Srbija Danas
05.10.2021. 20:25
Pogledajte više