VUČIĆ SE OBRATIO IZ PARIZA: "Nema više tajni, Nemci i Britanci podržavaju Kurtija" (FOTO/VIDEO)

11.11.2022. 13:53
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Parizu, tokom koje se juče sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Tokom drugog dana boravka u glavnom gradu Francuske, predsednik Vučić imao je niz bilateralnih susreta sa evropskim i zvaničnicima zemalja učesnica Pariskog mirovnog foruma, među kojima su i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Nakon bilateralnih susreta, predsednik Vučić prisustvovaće popodnevnoj sesiji Pariskog foruma o miru.

VUČIĆ SE SASTAO SA KATALIN NOVAK U PARIZU: "Odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou"

VUČIĆ SE SASTAO SA KATALIN NOVAK U PARIZU: "Odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou"

RAZOČARENJE ZBOG ODLUKE TZV. KOSOVA! Visoki zvaničnik SAD-a se oglasio na Tviteru, otkrio detalje razgovora sa Vučićem

RAZOČARENJE ZBOG ODLUKE TZV. KOSOVA! Visoki zvaničnik SAD-a se oglasio na Tviteru, otkrio detalje razgovora sa Vučićem

"UPS... IMAMO GA!" Lalić otkrio: CNN još 2014. godine imao spreman prilog o ubistvu Vučića (VIDEO)

"UPS... IMAMO GA!" Lalić otkrio: CNN još 2014. godine imao spreman prilog o ubistvu Vučića (VIDEO)

O sastanku sa Boreljom i Lajčakom

- Borelj i Lajčak su mi govorili o razgovoru sa Kurtijem i nisu bili ni malo optimistični. Teško je pronaći racionalan predlog, vi znate ko je kriv, a ima zaštitu veoma moćnih. Može da uradi šta hoće, ali uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije - dodao je predsednik. 

- Srbija neće da se odrekne ničeg svog. Da pokušamo da nađemo kompromisno rešenje. Lako je tuđim teritorijama trgovati. Šta čekaju pojedini u Evropi? Čekaju da Srbija napravi grešku... Prvi put kada se recimo dogodi da Srbi odgovore na nasilje Prištine, tada će Srbi biti krivi. Sećate se situacije sa vozom, smetalo im je to što je na vozu pisalo Srbija i što je voz bio oslikan... To što oni maltretiraju ljude, ne formiraju Zajednicu srpskih opština...

Predsednik je govorio i o susretu sa Katalin Novak.

- Pričali smo o svemu, predstojećoj zimi, gasu, naši odnosi su na istorijskom maksimumu. Dobar razgovor smo imali.

Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen
O lažima hrvatskih medija

- Mislim da sam bio veoma zadovoljan posle sastanka sa predsednikom Makronom. U našem narodu postoji izreka "Dokon pop i jariće krsti", nek mi oproste popovi, ali niko nije tako dokon kao hrvatski mediji. A pošto to sad ide na klikove, oni ne mogu ništa da prodaju ako nema ta vest Vučića u sebi. Ako kiša pada kod njih, a kod nas sija sunce, Vučić je kriv. Ne zanima me šta pišu hrvatski mediji.

O velikom hapšenju

- Čuo sam da je MUP pohapsio neke ljude, ne znam sve detalje, nije to samo kroz svedočenje nekog od zaštićenog, već i u kombinaciji sa onim što se saznalo iz istrage i sa skaj aplikacije. Te osobe su sladostrasno želele, neki moju, neki smrt moje dece, ali i drugih ljudi. Nije moja bezbednost ugrožena, već bezbednost našeg naroda na KiM. Pustite vi moju bezbednost, to je manje bitno.

Čestitao Dan pobede

- Čestitam praznk narodu, junaštvo srpskog naroda treba da se pamti. 

Obraćanje Vučića

- Čeka nas veoma komplikovana situacija posle 21. novembra. Kurti pokušava jednostranim potezima da protera Srbe sa njihovih ognjišta - istakao je predsednik.

Predsednik je naglasio da evropski predstavnici imaju u ponedeljak sastanak ministara spoljnih poslova, ali da ne veruje da će tu nešto mnogo da se promeni.

Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen

- Oni da žele da uslove Prištinu, uvek mogu i vizama i energetikom i podrškom članstvu u Savetu Evrope. Nema tu više tajni, jasno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku za protivpravne akte unutar EU, a Velika Britanija izvan Unije.

- Nema tu više tajni. Nemci su ti koji im pružaju podršku u EU, a van EU to je Velika Britanija.

Kako kaže, razmena sa Francuskom je sve veća, što je, kako kaže, dobra vest.

Sastanak sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom

Vučić se sastao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i visoki predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nešto pre 14 časova.

- Otvoren razgovor sa #josepborell @europeancommission i @miroslav.lajcak o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu naše zemlje, ali i usklađivanju spoljne politike Srbije sa #EU. Istakao sam da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja. Saglasili smo se da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na radnom ručku sa visokim predstavnikom EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom - napisao je predsednik na svom Instagram profilu.

Vučić razgovarao sa predsednicom Mađarske

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, a tokom razgovora potvrđeno je da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou.

- Pretpostavljam da bi drugi ljudi u ovakvoj atmosferi pričali o Parizu, njegovim lepotama, nekim običnim stvarima, ali, pošto ja to ne umem, govorili smo o politici. Predsednica Mađarske i ja još jednom smo potvrdili da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou, razgovarali o svim važnim bilateralnim pitanjima, a ja sam iskoristio priliku da Katalin Novak upoznam i sa svim dešavanjima na Kosovu i Metohiji - napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografije sa sastanka.

 

Piše:
Srbija Danas
11.11.2022. 13:53
Pogledajte više