"ČUVAĆEMO NAŠE BRATSTVO" Putin sledeće godine u hramu Svetog Save, Vučić u Moskvi na VOJNOJ PARADI 9. maja! (FOTO/VIDEO)

04.12.2019. 15:00 15:22
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Predsedništvo Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dva predsednika će najpre imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije.  

14:27
Završen sastanak, počinje obraćanje javnosti

Putin je prvo podsetio na bratstvo dva naroda koje je svoj vrhunac doseglo u Drugom svetskom ratu i borbi protiv fašizma.

- Pozvao sam predsednika Vučića da dođe u Moskvu 9. maja, i počastvovan sam što je prihvatio poziv - rekao je Putin, pa skrenuo pažnju na sve jače ekonomske veze dva naroda.

- Naše energetske firme su među najvećim investitorima u Srbiji, i Rusija je najveći snabdevač gasa za srpsko tržište. Takođe smo potpuno spremni da osnujemo centar za remont ruske aviotehnike u Srbiji - naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je pomenuo i izdašnu rusku pomoć za hram Svetog Save, govorio je o kulturnoj saradnji, a zatim je najavio i vraćanje izgubljene stranice Miroslavljevog jevanđelja Srbiji. Putin je ponovio da Rusija ostaje privržena srpskoj neutralnosti, i da će proširiti saradnju na polju odbrane.

- Naša zemlja je u potpunosti privržena srpskoj vojnoj neutralnosti, i mi ne samo da isporučujemo napredno oružje Srbiji već smo spremni da uspostavimo zajedničku proizvodnju. Srpska vojska takođe stalno učestvuje na vojnim igrama u Rusiji.

Zatim se obratio predsednik Vučić, koji se prvo zahvalio na gostoprimstvu i za činjenicu da Putin uvek ima vremena za jednu malu zemlju poput Srbije.

- Želim da obavestim građane Srbije da smo imali veoma dobre razgovore, veoma sadržajne, i da sam zadovoljan rezultatima. Zahvalan sam Putinu na njegovom ličnom doprinosu da naši odnosi budu odlični, i mi znamo da Srbija nikada ne bi bila bombardovana da je Putin bio na vlasti 1999. godine.

- Politička saradnja naša dva naroda je takva da računamo jedni na druge u svim međunarodnim institucijama. Ne postoji dokument za koji bi Rusija glasala, a da je protiv Srbije, a isto to Rusi mogu da očekuju od nas - rekao je Vučić, pa objasnio šta je rekao Putinu povodom Kosova.

- Ja sam preneo predsedniku Putinu moja skromna očekivanja po pitanju pregovora sa albanskom stranom. Nije moguće da iskamče priznanje od nas a da mi ništa ne dobijemo. Zahvalan sam i Rusiji i Putinu što nam pružaju stalnu podršku - objasnio je Vučić.

Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je zatim skrenuo pažnju na dosadašnju neizvesnost u snabdevanju gasa, i najavio je da su ti problemi posle ovog razgovora prevaziđeni.

- Hoću da se zahvalim ruskoj strani na podršci izgradnji hrama Svetog Save u Beogradu, a mi ćemo uložiti još novca, i smatramo da pre kraja sledeće godine to može biti završeno, i pozvao sam predsednika Putina da prisustvuje.

- Veoma sam počastvovan na pozivu da dođem u Moskvu 9. maja. Mi ćemo čuvati naše bratstvo, i to nam niko ne može oduzeti. Brojni predstavnici raznih zemalja koji me pitaju što idem u Rusiju moraju da znaju da sam ponosan što dolazim u Rusiju i kod Vladimira Putina. Njima uvek kažem da oni moraju da čekaju u redovima da dođu kod Putina, a ja čekam mnogo manje, i Putin uvek ima vremena za mene - rekao je Vučić.

Vladimir Putin / Izvor: Foto: Predsedništvo Srbije

Dva predsednika su potom odgovarala na pitanja novinara, gde je Putin još jednom ponovio da u Srbiji više neće biti problema sa snabdevanjem gasom. 

Vučić je dodao da se nada da će sledeće godine doći u Srbiju na otvaranje hrama Svetog Save, jedne od najvećih pravoslavnih svetinja.

14:00
Putin tražio vanprotokolarni sastanak sa Vučićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Rusiji gde se sastaje sa šefom te države Vladimirom Putinom. Pored protokolarnih sastanaka, Putin je tražio da se vidi s Vučićem u "četiri oka".

- Putin je tražio da se pored unapred zakazanog formata "1plus3" nasamo vidi s Vučićem. On je zatražio da se sa srpskim kolegom sastane u "četiri oka" i to posle sastanka delegacija, a pre ručka, iako to protokolom nije predviđeno - priča izvor. Kako se saznaje ruski i srpski predsednik na tom sastanku otvaraju nekoliko najvažnijih tema, od pitanja Kosova, učvršćivanja odnosa Srbije i Rusije, nabavke naoružanja. 

Podsetimo, Vučić i Putin su na zvaničnom sastanku, pored pomenutih tema, razgovarali o situaciji u regionu, Zapadnom Balkanu, pa do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i svetu. 

12:00
Počeo sastanak dva predsednika

- Hvala vam što ste privhatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti - rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Posle Putinovog srdačnog pozdrava Vučiću, predsednik Srbije se zahvalio domaćinu i poručio da izuzetno ceni podršku Rusije po pitanju Kosova.

Vladimir Putin / Izvor: Foto: Predsedništvo Srbije

- Ja moram i da vam kažem da nisam optimista po pitanju pronalaska kompromisa tokom pregovora sa Prištinom - rekao je Vučić, pa dodao da naša trgovinska razmena napreduje fantastičnim tempom.

- Gasovod Turski tok je velika šansa za naš narod, i pravi je zalog za budućnost Srbije - rekao je Vučić, a zatim je usledila razmena poziva i pisma koji je izazvao veliku pažnju svih prisutnih.

Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Predsedništvo Srbije

- Pozivam vas da ponovo dođete u Srbiju - rekao je Vučić domaćinu, a zatim mu predao pismo patrijarha srpskog Irineja. 

Putin je sa osmehom odgovorio da očekuje posetu predsednika Vučića Moskvi u maju, čime je faktički potvrđeno prisustvo našeg predsednika velikoj paradi za Dan pobede.

Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Predsedništvo Srbije

Dva predsednika su se zatim uputila na razgovor u rezidenciji "Bočarov ručej", a potom će razgovore nastaviti sa delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast Vučića.

Predsednik se oglasio iz Sočija

Ako na nekog Srbija može da se osloni u međunarodnoj areni to je Rusija, u to nema nikakve sumnje, a isto tako oni mogu na nas da se oslone, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre sastanka sa ruskim predsednikom, dodajući da su odnosi dve zemlje prijateljski i bratski.

On je istakao i da je potrebno, da bi građani Srbije živeli bolje da naša zemlja ima dobre odnose i sa Rusijom, EU i svim drugima.

- Nećemo mi da gubimo svoje prijateljstvo, (sa Rusijom) čak i da nemamo ništa od svega toga što je racionalno, samo zato što nam to neko naređuje, imamo svoju politiku i hoćemo da budemo svoj na svome i ništa više - rekao je Vučić iz Sočija.

Neki Evropljatni pitaju predsednika zašto ideš kod Putina.

- Jer vi čekate u redu, nekada cekate i tri sata kada dolazi na sastanak a ja ne moram da čekam tri sata i zbog toga idem - rekao je Vučić, dodajući da isto važi i za Kinu koju svi hoće da privuku za sebe.

- Ne treba samo oni da imaju korist a mi da propadnemo. Zato smo otvorili vrata i Srbija neće da vodi samodovoljnu politiku već ćemo da sarađujemo sa svima i da vodimo politiku kako mi hoćemo u interesu našeg naroda - rekao je on.

 Celu izjavu predsednika Vučića pročitajte klikom OVDE.

U JEKU PRITISAKA NA SRBIJU: Vučić 17. put sa Putinom oči u oči, a evo kako je poverenjem izgrađeno prijateljstvo sa Rusijom!

U JEKU PRITISAKA NA SRBIJU: Vučić 17. put sa Putinom oči u oči, a evo kako je poverenjem izgrađeno prijateljstvo sa Rusijom!

Vučić iz Sočija: U oktobru Srbija je imala rekordan rast od pet odsto - čestitam našim građanima

Vučić iz Sočija: U oktobru Srbija je imala rekordan rast od pet odsto - čestitam našim građanima

Dobre vesti stižu iz Brisela: Srbija dobila saglasnost za otvaranje još jednog poglavlja!

Dobre vesti stižu iz Brisela: Srbija dobila saglasnost za otvaranje još jednog poglavlja!

"SRBIJA JE SVETA ZEMLJA, SRBI SU VELIKI NAROD!" Lukašenko oduševio u parlamentu i ima JEDNU MOLBU (VIDEO)

"SRBIJA JE SVETA ZEMLJA, SRBI SU VELIKI NAROD!" Lukašenko oduševio u parlamentu i ima JEDNU MOLBU (VIDEO)

ZA DODATNO JAČANJE ODNOSA! Potpisano SEDAM SPORAZUMA o saradnji Srbije i Belorusije

ZA DODATNO JAČANJE ODNOSA! Potpisano SEDAM SPORAZUMA o saradnji Srbije i Belorusije

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
04.12.2019. 15:00 15:22
Pogledajte više