VANREDNA KONFERENCIJA: Predsednik Vučić se obratio GRAĐANIMA SRBIJE! OBJAVIO DVE LOŠE VESTI! (FOTO)

03.12.2018. 18:15 14:38
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll
Predsednik Srbije obratio se naciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije iz Gеnеralnog sеkrеtarijata prеdsеdnika Rеpublikе.

Putin pravi Veliku Srbiju: Za četiri godine ću ujediniti Republiku Srpsku sa Srbijom i vratiti Kosovo!

Vanredna konferencija zakazana je zbog celokupne situacije na Kosovu i Metohiji, kao i zbog razgovora oko daljih koraka koji će se sprovesti, ali i o aktuelnim temama u zemlji.

Predsednik Srbije odgovarao je i na pitanja novinara

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je najavom da će biti formirana vojska na Kosovu, Srbija saterena u ćošak i ukazao na to kako će se Srbije ponašati u budućnosti.

- Šta ćemo da radimo? Borićemo se da se čuje istina. Ovo je dugotrajna borba, ja sam znao da oni ovo neće da povlače, oni su jedni drugima davali besu. Moramo da pokažemo da imamo hladnu glavu kada donosimo odluke. Dugoročno nam nema života na Kosovu ako ove mere ostanu. E sada vidte zašto sam hteo dijalog i kompromis sa Prištinom. Sada je jasno da toga nema. Njima su Amerikanci dali svu faktičku vlast na terenu - rekao je Vučić.

Komentarišući pretnje Envera Hodžaja, Vučić je rekao da je Hodžaj demantovao da je sve to nazvao paktom.

 - On suštinu nije sporio ni sekunde. Mi nećemo da učestvujemo u pravljenju bilo kakvih paktova, niti u njihovim rušenjima, ali nikada nikome nećemo dozovliti da ruši našu zemlju - naveo je predsednik.

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Upitan da se osvrne na spekulacije o izborima pojedinih opozicionara, rekao je da izbora u martu neće biti. 

- Ja sam čitao da je Jeremić rekao da su izbori u martu. Meni nisu potrebne njihove lepe reči. Sva istraživanja pokazuju iste trendove i zato razumem da su besni. Neće biti nikakvih izbora u martu. Što bi ih bilo, da mi dobijemo još nekog poslanika više, a oni još nekih 10-ak manje. Nama od njih ništa ne treba, ali vas molim da me ne pitate o njima i o njihovima lažima i glupostima - dodao je Vučić. 

Mere Prištine neće umnogome oštetiti ekonomiju Srbije

Predsednik Srbije je istakao da potezi Prištine neće izazvati veliku ekonomski štetu po Srbiju i njene građane.

 - Oni to rade da bi proterali srpski živalj i da bi njihova čizma stala na sever Kosova. Naše ruke neće biti vezane, jer smo saterani u ćošak. Naš narod na KiM dobro razume odakle opasnosti dolaze i hoću da kažem veliko hvala našim ljudima koji su pokazali koji žele da se bore za svoju zemlju i opstanak. Molim vas da se ne ponašamo kao Priština, naše nije da pretimo, naše je da molimo i obaveštavamo, nadamo se da će se urazumiti, ali nećemo dozvoliti gaženje srpskog naroda, i srpskog ponosa - istakao je Vučić i poručio da će biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji i pozvao ih da na histeriju Prištine reaguju staloženo i bez ishitrenih odluka.

Kaže da je ovo pokazalo da nikada nisu želeli nikakve razgovore, već da neko izvrši završni pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. 

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

- Haradinaj i Veselji imaju još 16 dana da me smene...Do tada njihove želje neću poštovati. Ne možemo uništenje i proterivanje našeg roda da dozvolimo - podvukao je Vučić i dodao da nikada neće poverovati u to da se Albanci odlučuju za formiranje vojske i uvođenje iste. 

Predsednik Srbije saopštio dve loše vesti za Srbiju

- Veoma me brine činjenica da albanske vlasti ne žele ni da čuju za ukidanje protivpravnih taksi protiv Republike Srbije. Oni su konstatovali da će te takse trajati dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. Želim da to prevedem na naš jezik i da vam objasnim šta to znači. Druga loša vest je da su Albanci najavili formiranje vojsku Kosova 14. decembra. Oni to žele da formiraju i suprotno sa svojim Ustavom i dogovorom sa NATO-om. To donosi opasnost po našu državu. Njihova namera i želja je veoma opasna po nas i dovode nas pred svršen čin - rekao je predsednik Vučić.

On se osvrnuo i na to što Srbija nije preduzimala nikakve kontramere protiv zlodela koja se odigravaju na prostoru južne srpske pokrajine i odgovorio na ultimatume koje su postavljeni pred našu zemlju.

- Ti potezi su strahoviti neozbiljni, dovode region u najveći opasnost. Dovode nas pred svršen čin, moje je da upozorim međunarodnu zajednicu. Nismo suviše gordi i aroganti, ali nećemo uraditi to što traže, jer to nema nikakvog smisla. Oni nisu bili spremni na kompromise, nisu bili za dijalog i to ljudi moraju da znaju - objasnio je predsednik.

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Kako je dodao, Srbija neće priznati nezavisnot Kosova i da se tako sa Srbijom ne razgovara. 

 - Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, sa Srbijom se tako ne razgovara! Rušite me na ulici koliko hoćete, ali mi nećemo priznati nezavisnost. Ovo danas pokazuje da je Beograd bio usamnjen u želji da pregovara i da oni nikada nisu bili za to da se pregovara. Šta god mnogi govorili moraju da kažu da je Priština danas odgovorna za ovu situaciju. Mi imamo dobre rezultate i imaćemo još bolje, ali oni to rade da bi njihova čizma zauzela sever Kosova. Oni će u tome imati javno protivljenje mnogih - dodao je Vučić.

On je dodao da je ponosan sam na naše studente na KiM, na naše žene dole koji su pokazali da hoće da ostanu na svom ognjištu. 

Izjava novog ambasadora SAD-a

Predsednik Vučić ukazao je i na spornu izjavu novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Prištini. 

- Priština je ta koja je odgovorna za ovakvu situaciju i svi iz Evrope to moraju da znaju. Novi ambasador SAD u Prištini saopštio je danas da ne postoje dve države na svetu koje imaju bolje odnose od Kosova i Amerike. Njima je Amerika i  mama i tata i sad vam je jasno u kakvoj smo teškoj situaciji. Apsurd je veliki, 78 zemalja nije glasalo za prijem u Interpol i sad smo im mi krivi za to i zbog toga su se naljutili. Kao da je trebalo mi da glasamo da ih prime da se oni ne bi naljutili. Ove mere su bolne za njih, jer će njima ići na štetu, uticaće i na našu ekonomije, ali ne u tolikoj meri, imamo mi i gde drugde da izvozimo i mnogo što šta da proizvodimo. Naše ruke neće biti vezane, jer smo saterani u ćošal. Nama ostaje da se borimo za mir i da na to ukazujemo svuda u svetu - rekao je predsednik. 

Odložena poseta francuskog predsednika

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da će poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona biti odložena. 

- Makron nas je zamolio da odložimo posetu, ja znam i svestan sam da je situacija takva da ne može da dođe - rekao je predsednik Srbije.

On je izrazio nadu da će Francuska i Srbija imati još bolje prijateljske odnose. 

- Rekao sam predsedniku Makronu da posle godina teških reformi imamo rast BDP 4,5 odsto, investicije za 10,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Stopa nezaposlenosti na najnižem nivou u poslednje tri decenije, broj zaposlenih na istorijskom maksimumu 49,2 odsto. Nenaplativi krediti na istorijskom minimumu. To je rezultat teških reformi i po tome vidite koliko Srbija ide napred - rekao je Vučić.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia

Tokom današnjeg dana predsednik se sastao i sa evropskim komesarom Johanesom Hanom koji je rekao da će apelovati na prištinske političare da povuku mere koje su uspostavili, kao i da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i vrate se dijalogu.

Takođe, danas je prema nezvaničnim informacijama predsednik Srbije imao telefonski razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom povodom njegove predstojeće posete Srbiji.

Konferenciji prisustvuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

 

Piše:
Srbija Danas
03.12.2018. 18:15 14:38
Pogledajte više