Vanredna sednica Republičkog štaba za vanredne situacije: Hitno preduzeti mere da ne dođe do poplava (FOTO)

05.03.2018. 14:29
Piše:
Srbija Danas
Štab / Izvor: Foto: MUP
Topljenje snega može izazvati izlivanje bujičnih potoka, a možda i reka

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je danas svim štabovima za vanredne situacije da hitno preduzmu sve neophodne preventivne i operativne mere kako bi se smanjio rizik od eventualnih poplava koje mogu nastati usled topljenja snega i rasta vodostoja na rekama. 

Stefanović je na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije objasnio da će usled povećanja temperature doći do topljenja snega što može izazvati izlivanje bujičnih potoka, a možda i reka.

- Važno je da se ljudi spreme. Vlada Republike Srbije i njeni organi u prethodnom periodu radili su dosta na utvrđivanju obala - rekao je ministar.

Stefanović je naveo da je svim subjektima naloženo da se uspostavi potpuna koordinacija aktivnosti u izvršenju preventivnih mera na odbrambenim linijama i branama sa akumulacijama, kako bi se obezbedili neophodni  uslovi za odbranu od eventualnih poplava.

Štab / Izvor: Foto: MUP

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije MUP Srbije preduzeće sve neophodne mere u cilju podizanja funkcionalne sposobnosti i angažovanja sredstava u slučaju pojave opasnosti od poplava, a i koordiniraće angažovanje  ostalih institucija.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da je u narednom periodu, imajući u vidu hidrometerološke prognoze, neophodan potpuni monitoring i pripravnost svih snaga.

- Tokom jučerašnjeg dana imali smo neke preventivne evakuacije, ali nije bilo ozbiljnije štete. Sektor za vanredne situacije pojačao je u toku prethodnog dana prisustvo u Zaječaru, uputio dva specijalistička tima i koordinirano na terenu radi sa ljudima iz "Srbija voda" - rekao je Marić. 

Štab / Izvor: Foto: MUP

On je istakao da Sektor za vanredne situacije u odnosu na 2014. godinu danas ima više obučenih ljudi, koji su opremljeniji za spasavanje i rad na vodi i dodao da će specijalistički timovi biti upućivani i dislocirani prema prognozi Hidrometerološkog zavoda i u dogovoru sa preduzećem "Srbija vode".

- Ako se svi delovi sistema uključe kako očekujemo, ako bude potpuna pripravnost, mislim da ćemo iz predstojećeg perioda izaći bez većih šteta - naglasio je Marić.   

Ledeni talas je prošao i sledi nam OTOPLJENJE: Pogledajte vremensku prognozu za naredni period

Direktor javnog preduzeća "Srbija vode" Goran Puzović ukazao je da je vanredna odbrana od poplava proglašena na slivu Južne Morave i Timoka, dok na svim ostalim slivovima situacija stagnira.

- Na slivu Južne Morave danas postoji blago smirivanje situacija. Juče smo imali nekoliko manjih izlivanja. Najteža situacija bila je kod Prokuplja, gde je u romskom naselju došlo do izlivanja jedne manje pritoke - rekao je Puzović. 

On je istakao da je na slivu Timoka situacija pod kontrolom i da je vrh talasa oko Zaječara.

- Nemamo taj veliki talas o kome se juče pričalo. Na terenu su pripadnici Sektora za vanredne situacije, preduzeća "Srbija vode" i lokalne samouprave. Koordiniramo sve nepohodne mere i gradi se nasip dužine od 200 metara kako bi se zaštitilo pet kuća, koje mogu biti ugrožene - naveo je Puzović.

 

Piše:
Srbija Danas
05.03.2018. 14:29
Pogledajte više