Đukanović o KZK: Rade za interes tajkuna, napadaju državne firme i bukvalno iz budžeta Srbije izvlače novac

12.07.2018. 09:20
Piše:
Srbija Danas
Vladimir Djukanovic / Izvor: Foto: KZKorgrs/SDIlustracija
Narodni poslanik Vladimir Đukanović kaže da Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) radi po veoma čudnom principu koji nije u interesu države Srbije, već u interesu privatnika i tajkuna

- Komisija za zaštitu konkurencije radi po veoma čudnom kriterijumu i principu, a to je da uglavnom napadaju državne firme i bukvalno iz budžeta Republike Srbije izvlače novac, dok mnoge privatne firme štite, posebno one čiji su vlasnici neki tajkuni. Mislim da oni veoma intenzivno rade za određene interese, za interese pojedinih tajkuna i da namerno napadaju sva domaća preduzeća ne bi li tajkuni došli do njih i ne bi li im se omogućio posao. Što bi se reklo, "tante za kukuriku". Tako na primer, nikad u životu nisam čuo da su za Miškovića ili za ove iz SBB, niti za Šolaka napisali ili rekli neku ružnu reč. Čak sam čuo da KZK povremeno kazni SBB, al' da im ovi najnormalnije plate i nastave dalje da rade po starom kao da se ništa nije desilo. Po meni bi to onda bila kao neka vrsta dogovora – kaže Đukanović i dodaje:

- Time KZK nanosi ozbiljnu štetu državi. To vrlo svesno i projektovano rade, bez obzira na to što ih mi plaćamo debelo. Međutim, problem je što su oni verovatno i na platnom spisku nekih tajkuna zbog kojih kažnjavaju državna preduzeća.


♦ Nezavisna tela kao KZK osnovana da bi "pila krv" državi Srbiji

Komentarišući to što je KZK u rešenju koje je donela protiv EPS Distribucije AP Kosovo i Metohiju neposredno odvojila od Srbije Đukanović kaže da je to pokazatelj da KZK izlazi u susret Tačiju i Haradinaju.

- KZK očigledno izlazi u susret Elektroprivredi Kosova, odnosno Tačijevoj Elektroprivredi. U ovom delu Srbije izlaze u susret tajkunima, a na AP KiM očigledno izlaze u susret Tačiju i Haradinaju. Oni su time i priznali nezavisnost Kosova, što je van svake svake pameti. Ja ne mogu da razumem da jedno državno telo tako funkcioniše, jer mi ih u Skupštini biramo. Međutim, najgore je što su ta tzv. nezavisna tela napravljena tako da kad ih izabereš više ne možeš ništa da im uradiš niti da ih kontrolišeš – objašnjava Đukanović.

KZK ne sme ništa da kaže SBB jer je to američka firma

Đukanović ističe da nigde u svetu ne postoji primer kao u Srbiji da jedno nezavisno telo, u ovom slučaju KZK gleda kroz prste kablovskoj televiziji koja ima monopol.

- Nigde u svetu nije moguće da neko ostvari monopol u kablovskoj televiziji, a niko ne sme reč da im kaže i da ne sme da ih kazni. To nema nigde sem u Srbiji. Konkretno u slučaju SBB, problem je što se radi o američkoj agenciji koja drži monopol u medijima i njima niko ništa ne sme da kaže zato što su oni "bogovi" ovde.

On je uveren da se u radu KZK ništa nikada neće promeniti zato što imaju zaštitu EU koja želi da ima jedno takvo telo u Srbiji koje maltretira našu državu.

- Sva ta tzv. nezavisna tela su pod neverovatnom zaštitom EU i baš zato što rade na takav način - piju krv našoj državi, a ne smete ništa da im kažete. Oni su država u državi, to je tzv. četvrta grana vlasti koju niko živ ne može da kontroliše – kaže Đukanović.

Đukanović kaže da će zbog kazne koju je KZK izrekla EPS Distribuciji, bez obzira na to što nije imala dokaze, verovatno dobiti pohvalu EU i da to pravilo važi jedino za Srbiju.

- U ovom slučaju očekujem da EU pohvali to što je KZK uradila, jer takva pravila važe samo za Srbiju - da se kažnjavaju državna preduzeća koja dobro rade, a privatnici štite. Sve dok država ne bude preuzela nešto, dok ne vrate ingerencije u ministarstvima, mi ćemo imati grdnih problema za tim tzv. nezavisnim telima. Ja se zalažem za to, da se gomila tih idiotskih agencija, ukine zato što te agencije samo piju krv ovom društvu i primaju nenormalne plate, a niko ih ne kontroliše i da se te ingerencije vrate ministarstvima. Mi smo sveli ministarstva na ikebane i nemaju nikakve nadležnosti, bezveze postoje, a dali vlast nekim nezavisnim telima – kaže Đukanović.


Ciljano pokušavaju da unište EPS

Đukanović je uveren da je kazna koju je dobila EPS Distribucija samo početak uništavanja jednog državnog preduzeća koje dobro posluje i da se ovako nešto može smatrati kao još jedan u nizu udara na Srbiju.

- Ionako plaćamo najnižu cenu električne energije i sad zamislite kad još dodatno urušavate EPS koji je srce ovog sistema, onda neko želi da ga uništi ili pripremi za privatizaciju. U ovom slučaju državna institucija, KZK, pokušava da ga uništi. Mislim da oni to rade ciljano i da je to prosto zadatak - kaže Đukanović i pojašnjava na primeru:

- Tako isto se neretko dešavalo da ljudima stignu astronomski računi za struju, a stizali su zato što je neko namerno softverima ubacivao tzv. bagove, a sve to kako bi se uništio EPS. Zbog tih bagova ljudima stignu abnormalni računi za struju. To se sve smišljeno dešava kako bi se izazvao revolt kod naroda. Tih subverzivnih delatnosti će biti koliko hoćete, a najgore što oni dolaze iz državnih institucija koje mi plaćamo nenormalno i dajemo ogromne pare za to, a one ničemu ne služe sem da piju krv državi. Oni su nezavisna tela od države, od građana, ali ne od nekih drugih interesa, interesa tajkuna – zaključuje Đukanović.

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara. 

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

Piše:
Srbija Danas
12.07.2018. 09:20
Pogledajte više