Vojska i na Božić obezbeđuje mir

07.01.2018. 14:15
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: mod.gov.rs
Pogledajte

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, proveli su božićno jutro sa pripadnicima Vojske Srbije angažovanim na obezbeđenju administrativne linije na bazi „Jezerska mahala“ u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Stefanović obišao patrolu saobraćajne policije (FOTO)

Nakon što su im čestitali najradosniji hrišćanski praznik, ministar odbrane i načelnik Generalštaba obišli su objekat, a komandir baze, kapetan Miloš Rašić informisao ih je o zadacima jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti i delu linije koju obezbeđuju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom razgovora s pripadnicima Vojske Srbije, ministar odbrane je istakao da je veoma zadovoljan što je već prva isplata prinadležnosti u novoj godini povećana, iako je reč zapravo o decembarskoj plati i da je poboljšanje standarda pripadnika prioritet Ministarstva odbrane i u narednom periodu.

Saveznici digli ruke od njega: Haradinaju uskraćena viza za SAD zbog suda za zločine OVK?

Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: mod.gov.rs

Vulin je u svoje lično ime i u ime vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije čestitao praznik tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi".

On je istakao da naše društvo danas živi bezbedno i u uslovima mira koje nam je itekako potrebno, a da je sigurna i stabilna Vojska kakvu danas imamo garant mira na našim prostorima i šire, navodi se u saopštenju.

Tačno u ponoć: Predsednik Srbije čestitao Božić (FOTO)

- Mi danas mislimo i na one koji nisu sa nama, i na one Srbe koji su u enklavama i na naše sunarodnike bez obzira gde oni žive i kako žive. Ispunjavamo svoju ulogu i obavezu da o njima brinemo - rekao je ministar.

On je istakao da će vojska Srbije nastaviti da čuva Kopnenu zonu bezbednosti, mir i sigurnost svakog svog građanina, ne vodeći računa o verskoj ili nacionalnoj pripadnosti, već o zakonu i ustavu i budućnosti naše dece.

Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: mod.gov.rs

- Bez snažne i uspešne Vojske nema snažne i uspešne države, zato danas kada se radujemo miru i kada se svojim porodicama provodimo ovaj veliki i važan praznik, hoću da svi znate da mira, sigurnosti i stabilnosti nema u zemlji u kojoj nema snažne vojske i snažnih bezbednosnih struktura - rekao je Vulin.

Na pitanje o mogućem ugrožavanjima bezbednosti na Kosovu i Metohiji tokom božićnih praznika, ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da takve informacije, koje se dobiju od respektabilne strane kao što je KFOR, proveravaju i čini se sve da se bilo kakvo eventualno nasilje ili bilo šta što može ugrožavati bezbednost na svaki način prepozna i spreči.

Do sada nepoznati detalji iz porodičnog života Aleksandra Vučića: Otkrio da li menja pelene Vukanu (FOTO)

Vulin je ocenio da su političke trzavice koje se osećaju među Albancima u Prištini i njihov očigledan strah od formiranja Specijalnog suda faktor destabilizacije na prostoru Kosova i Metohije.

- Ali to je nešto na šta, na prvom mestu treba da reaguju predstavnici međunarodne zajednice. Kao što znate mi isključivo priznajemo UNMIK, KFOR i EULEKS, dakle predstavnike međunarodne zajednice i od njih očekujemo da vode računa o bezbednosti svakog ko živi na Kosovu i Metohiji - kazao je on.

Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: mod.gov.rs

Ministar je ponovio da je za Beograd potpuno neprihvatljivo formiranje takozvane vojske Kosova kao i to da se Specijalni sud na bilo koji način umanji, odloži ili ukine.

- Mi brinemo o bezbednosti svakog građanina, u skladu sa Rezolucijom 1244 i ne prihvatamo da može da postoji bilo kakva oružana sila na Kosovu i Metohiji osim KFOR kao i da zločini pripadnika OVK ne budu kažnjeni - dodao je on.

ZNATE LI ZAŠTO? Milošević NIKADA patrijarhu PAVLU nije čestitao BOŽIĆ!

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da su zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije građani u Kopnenoj zoni bezbednosti potpuno bezbedni.

- Vojska Srbije, snage bezbednosti Republike Srbije i KFOR uspešno kontrolišu Kopnenu zonu bezbednosti i obezbeđuju mir svim građanima na ovim prostorima - rekao je on.

Ljubiša Diković i Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: mod.gov.rs

Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, potvrdio je da je bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti stabilna i da pripadnici Vojske izvršavaju redovne zadatke angažovanjem patrola, zaseda i osmatračnica.

- Naši pripadnici svakodnevno, u kontaktu i u saradnji sa KFOR-om, realizuju zajedničke aktivnost i patrole, i jednovremene osmatračnice. U narednom periodu pripadnici Kopnene vojske, kao i baze ''Jezerska mahala'', gde se danas nalazimo, nastaviće sa profesionalnim izvršavanjem redovnih vojničkih zadataka a mi smo ponosni što u ovom delu teritorije Srbije imamo veoma dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom - rekao je general Simović.

On je podsetio da pripadnici Kopnene vojske imaju odličan i "korektan ljudski i vojnicki" odnos sa svim građanima ovog dela teritorije, i Srbima i Albancima i tako će biti i ubuduće.

Piše:
Tanjug
07.01.2018. 14:15
Pogledajte više