Vučić doputovao u Rim: Predsednik Srbije danas se sastaje sa najvišim zvaničnicima Italije

25.07.2017. 09:54
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas
Najavljeni su razgovori o bilateralnim odnosima dve zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je jutros u zvaničnu posetu Rimu, gde će se sastati sa najvišim predstavnciima italijanske države.

ALEKSANDAR VUČIĆ ISKRENO: Šta bi bilo da je Jankovićev i Jeremićev brat izudaran kao moj? Obesili bi me!

Predsednik Vučić iskreno: Vreme je da Srbija već danas radi, razmišlja, dobija, POBEĐUJE BEZ SUKOBA

On će, najpre, razgovarati sa premijerom Paolom Ðentilonijem u palati „Kiđii“, a zatim će se sastati sa predsednikom Italije Serđom Matarelom u palati “Kvirinale”, koji će nakon razgovora za visokog gosta iz Srbije prirediti ručak.

Paolo Đentolini / Izvor: Reuters

Najavljeni su razgovori o bilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u regionu, kao i o podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu.

Poseta Italiji poslednja je u nizu sastanaka koje je Vučić, od stupanja na mesto predsednika Srbije, organizovao sa svetskim, evropskim i regionalnim liderima kako bi ostvario ambiciznu agendu političkog i ekonomskog napretka zemlje i ubrzanja puta Srbije ka članstvu u EU.

Poseta predsednika Srbije Italiji takođe dolazi neposredno posle Samita Zapadnog Balkana i EU, kojem je Italija takođe bila domaćin.

Serđo Materela / Izvor: Profimedia

Trst je bio četvrta stanica Berlinskog procesa pokrenutog 2014. godine sa namerom boljeg regionalnog povezivanja država Zapadnog Balkanu, kao i povezivanja regiona sa EU u cilju efikasnijeg puta i pripreme zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

U Trstu je uspostavljeno i sedište nedavno osnovanog Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma koje su formirale privredne komore Zapadnog Balkana kao prvu zajedničku instituciju u regionu.

Trenutni šef diplomatije Italije Anđelino Alfano podseća da Italija i Srbija imaju odličnu saradnju "kako na političkom tako i na ekonomskom nivou" i obećava nastavak podrške na putu evrointegracija.

Anđelino Alfano / Izvor: Reuters

Alfano je samit Zapadnog Balkana i EU u Trstu opisao kao "most" između regiona i EU koji mora da stvori uslove po kojima "evropska perspektiva ne bi bila apstraktan i nedostižan koncept".

A upravo je jasna evropska perspektiva i njen dostižan realan vremenski okvir ono što i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da čuje ne samo od Rima već i od Brisela i evropske 28-ce.

Ekonomski odnosi dve zemlje biće svakako jedna od glavnih tema razgovora Vučića sa italijanskim zvaničnicima, imajući u vidu da je Italija prvorazredni privredni partner Srbije.

Najveći investitor

Prema podacima NBS, Italija je na listi najvećih investitora u Srbiju, a kako je naveo nedavno ambasador Italije u Srbiji Ðuzepe Manco, u našoj zemlji prisutno je više od 600 italijanskih firmi koje zapošljavaju više od 26.000 radnika.

- Osim velikih kompanija, poput Fijata, u Srbiju je ulagalo i dosta italijanskih malih i srednjih proizvodnih preduzeća, izvozno orjentisanih i radno intenzivnih, najviše iz tekstilne industrije, obućarske, metalske i elektro industrije. Prisutne su kompanije iz građevinskog sektora, energetike, drvne i industrije nameštaja, ali i iz izdavačke industrije. Sve je veće interesovanje italijanskih kompanija za ulaganje u sektor poljoprivrede - ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Marko Čadež / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

U Srbiji su, kako je dodao, i vodeće italijanske banke i osiguravajuće kuće, koje imaju značajno učešće na ovdašnjem bankarskom i tržištu osiguranja.

- Obostrani interes za unapređenje saradnje i ulaganja postoji u automobilskoj, metalskoj, tekstilnoj, drvnoj i IT industriji, poljoprivredi i oblasti obnovljivih izvora energije - rekao je Čadež govoreći o perspektivi ekonomske saradnje.

Čadež ukazuje i da su saradnju Srbije i Italije u proteklim godinama karakterisala značajna i uravnotežena robna razmena, zajednička ulaganja i proizvodne kooperacije, kao i dobra saradnja u oblasti bankarstva i finansija, saobraćaja i turizma.

Robna razmena, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u poslednjih deset godina više je nego udvostručena, porasla je sa 1,609 milijardi evra u 2006. godini na 3,746 milijardi u 2016 godini.

Povećan izvoz

Srpski izvoz povećan je 2,6 puta - sa 736,1 miliona u 2006. godini na 1,954 milijardi evra u prošloj godini.

Prelomna godina u razmeni dve zemlje bila je 2013, kada je zahvaljujući izvozu Fijatovih automobila ukupna robna razmena povećana za više od 50, a srpski izvoz za više od 90 odsto.

Od tada Srbija beleži suficit u robnoj razmeni sa Italijom. U prošloj godini ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Italije bila je 3,746 milijardi evra.

Srpski izvoz u Italiju iznosio je 1,954 milijardi evra, dok smo Iz Italije uvezli robu vrednu 1,792 milijardi evra. Sa Italijom ostvarujemo suficit u razmeni, koji je prošle godine iznosio 162 miliona evra.

Italija je i prošle godine bila prvo izvozno tržište Srbije, a izvoz u Italiju učestvuje sa 14,5 odsto u ukupnom srpskom izvozu.

Po ukupnoj spoljnotrgovinskog razmeni Italija je drugi spoljnotrgovinski partner, posle Nemačke, i druga zemlja iz koje najviše uvozimo. Uvoz iz Italije je 10,3 odsto našeg ukupnog izvoza.

Za prvih pet meseci ove godine ukupna srpsko - italijanska robna razmena iznosila je 1,717 milijardi evra. Srbija je u Italiju izvezla 909,4 miliona evra, a od Italije kupila robu za 807,4 miliona evra.

Piše:
Tanjug
25.07.2017. 09:54
Pogledajte više