Vučić OTKLONIO DOMINO EFEKAT Ivanovićevog ubistva

21.01.2018. 18:11
Piše:
Tanjug
ALEKSANDAR-VUCIC,-SINISA-MALI / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Poseta predsednika Srbije Kosovu od velikog značaja

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji od prvorazrednog značaja u okolnostima kada je, kako kaže, ubistvo Olivera Ivanovića moglo da izazove paniku i da hiljade Srba napuste južnu pokrajinu.

- Mislim da je ovako stabilizovana situacija na KiM i da je otklonjen domino efekat onoga što se dogodilo. Niko ne može da vrati život Olivera Ivanovića, ali može da se spreči da se taj nesrećni događaj prelije na čitav narod u tom delu Srbije kao što se, recimo, dešavalo 1999. i 2004 godine - rekao je Anđeković. 

Analitičar smatra i da je Vučićeva poseta tačka sa koje ozbiljnije treba krenuti u ekonomsku integraciju srpske zajednice južno od Ibra. 

- Severni deo KiM naslanja se na Srbiju dok su u enklavama Srbi odsečeni od ostatka zemlje i moraju da dobiju nadu da mogu sami da žive - ukazao je Anđelković. 

Dragomir Anđelković / Izvor: Media Centar

Prema njegovim rečima, munjevita realizacija svega onoga što je tokom razgovrara obećano građanima prvi je korak koji država treba da preduzme nakon posete predsednika Srbije KiM. 

- Srpski narod na KiM živi u jako teškim okolnostima i mora da ima posebnu brigu države. Već od danas počinje realizacija svega što je obećano, a to je važno, jer se ne radi samo o pomoći pojedincima već čitavoj zajednici. To znači da svako može da očekuje da će ubuduće njegov problem biti otklonjen, od pitanja bezbednosti, stambenih problema, pomoći u lečenju - naveo je analitičar.

On je dodao da nakon posete Vučića južnoj pokrajini Srbija treba još energičnije da lobira u Briselu i drugim centrima svetske moći za svoju politiku prema KiM navodeći da se jedino takvim pristupom može učvrstiti ono što država, kako kaže, na pojedinačnom nivou čini za građane u južnoj pokrajini.

 

Piše:
Tanjug
21.01.2018. 18:11
Pogledajte više