ŠOKANTNI DETALJI SASLUŠANJA Vuka Jeremića! Tužilaštvo iznelo DOKAZE: Prepiska sa Patrikom Hoom otkrivena na SUĐENJU VEKA!

28.11.2018. 12:24
Piše:
Srbija Danas/Srpski telegraf/Kurir
Vuk Jeremić, Patrik Ho / Izvor: Foto: Profimedia/Youtube/Printscreen/香港中華能源基金委員會CEFC
Lider Narodne stranke morao je do detalja da objašnjava svoje veze sa bivšim ministrom policije Hongkonga

Vuk Jeremić saslušavan je juče u Njujorku nekoliko sati u okviru suđenja Patriku Hou, u zgradi Okružnog suda SAD.

(UŽIVO) PROTEST SRBA ISPRED EULEKSA: Srbi ne odustaju! Biju nas i terorišu, nemamo lekove! EU OTVORI OČI

NAPADNUTA CRKVA KOD GNJILANA! Opljačkana SVETINJA i meštani, SMIŠLJEN NAPAD NA SRBE

Lider Narodne stranke morao je do detalja da objašnjava svoje veze sa bivšim ministrom policije Hongkonga, koji je optužen za korupciju i pranje novca.

Mada je mranije tvrdio da su on i Ho samo poznanici, Jeremić je priznao da su bili mnogo više od toga, a iz njihove prepiske mejlovima, koje je sudu dostavilo tužilaštvo, vidi se da su imali brojne poslovne angažmane.

Jeremić je bio prvi svedok, a sa iskazom je počeo u 10 ujutru. Na početku ga je sudija pitala za generalije – ime i prezime, obrazovanje, funkcije koje je obavljao.

Na pitanje od čega zarađuje za život, Jeremić je odgovorio:

- Od tri stvari. Ja sam lider opozicije u Srbiji, čelnik instituta koji se zove CIRSD, a radim i kao međunarodni konsultant.

Vuk Jeremić / Izvor: Profimedia

Na potpitanje šta to znači, Jeremić je rekao da se nalazi na čelu partije koja se snažno bori protiv aktuelne vlasti.

Utisak svih u sudnici, a to su primetili i mnogobrojni izveštači kineskih i hongkoških medija, bio je da je Jeremić vidno nervozan. Tu nervozu, iako je pokušavao, nije uspevao da prikrije. Neprestano je pravio neke pokrete rukama, trljao vrat, kao da bi hteo da pojača glas, a uprkos upozorenjima sudije, stalno se odmicao od mikrofona, pa niko nije mogao da čuje šta govori. U nekoliko navrata je i zamuckivao.

Kada je počelo suđenje, sudija je insistirala da do detalja objasni funkciju koju je imao u UN, otkad je bio na čelu Generalne skupštine, gde je tu dužnost obavljao. Tražila je i da na ekranu prepozna zgradu UN. Potom ga je pitala da li u sudnici vidi Hoa, da li ga prepoznaje i da li ga može opisati.

- Ne vidim dobro iz ovog ugla. Ali tu je, to je čovek u ljubičastoj majici - rekao je Jeremić, a onda i na fotografiji koju mu je dala sudija prepoznao optuženog.

Generalna skupština UN / Izvor: Profimedia

Na pitanje kada je upoznao Hoa, lider NS je odgovorio da je to bilo u novembru 2012. godine, kada je od njega dobio pozivnicu da kao predsednik Generalne skupštine UN dođe na ceremoniju u Linkoln centru. Onda je objašnjavao na kom su jeziku pričali (engleskom), a sudija ga je dodatno pitala da li je tačno razumeo celu sadržinu razgovora.

- Pričali smo najviše o tome kako da pomognemo različitim kulturama i civilizacijama da se razumeju jer je to i bila tema skupa koji se tada održavao u Linkoln centru. Ho mi je rekao da radi za kinesku kompaniju CEFC, da je u finansijskom sektoru i da najviše radi na održivom razvoju. Rekao mi je i da je na čelu nevladine organizacije koju je kompanija CEFC formirala - naveo je Jeremić.

Potom je lider NS nastavio da nabraja susrete s Hoom. Morao je da prizna da su se videli još dva puta, dok je još bio na čelu Generalne skupštine UN, a ispostavilo se i da je na veliki biznis-forum, poznat kao kineski Davos, koji se održavao na ostrvu Hanan, putovao preko Hongkonga upravo da bi se sreo sa Patrikom Hoom.

Mada je uporno pokušavao taj treći susret da predstavi kao maltene slučajan i neplaniran, Jeremić je priznao da je upravo tada lično upoznao svog prijatelja s Harvarda koji je bio na čelu najveće meksičke energetske kompanije "Pemeks" sa Hoom. I gle čuda, Hou se, između ostalog, sudi i zbog pokušaja da mulja s meksičkom kompanijom i pomoću mita omogući svojoj firmi povlastice.

Zatim je usledio najšokantniji detalj prvog dela saslušanja (Jeremić je u prvom delu davao iskaz dva sata i 15 minuta, a onda je određena pauza, pa se saslušanje nastavilo). Tužilaštvo je kao adut iz rukava izvuklo mnogobrojne mejlove koje su razmenjivali Jeremić i Ho. Jeremić je bio ubedljivo najnervozniji u trenucima kada je čitana prepiska od 26. septembra 2014. godine. Kada je objašnjavao o čemu se radi, grcao je, prekidao rečenice i ponovo ih počinjao ispočetka, znojio se…

U pitanju je dogovor o tome kako da CEFC dođe do ruskih derivata, a u prepisci mu Ho otvoreno nudi da deo novca preusmere u svoje džepove. Kako je rekao, plan je bio da se u toj transakciji zaobiđe CEFC i da se profit preusmeri na one koji ugovaraju posao, što znači na njega i Jeremića, u srazmeri pola-pola. Takođe, u jednom trenutku sudija ga je naterala da prizna da su akteri razgovora upravo on i Ho s obzirom na to da su se u prepisci oslovljavali sa J i H.

Podsetimo, Patrik Ho je uhapšen u novembru 2017, a tereti se da je ponudio dva miliona dolara u kešu predsedniku Čada Idrisu Debiju u zamenu za dobijanje privilegovanih prava na eksploataciju naftnih bušotina u toj zemlji, kao i da je, u zamenu za dozvole u energetskom sektoru, uplatio 500.000 dolara na račun koji kontroliše Sem Kutesa, takođe bivši predsednik GS UN, i obećao mu da će profit ostvaren iz zajedničkog posla u oblasti energetike u Ugandi biti deljen sa preduzećima koja kontrolišu članovi njegove porodice. Sa Hoom je u Njujorku uhapšen i Šeik Tidijan Gadio, bivši ministar spoljnih poslova Senegala. Gadio, koji se teretio da je pomogao u sklapanju ovih poslova i za to uzeo proviziju od 400.000 dolara, u međuvremenu je postao svedok tužilaštva protiv Hoa. je za podmićivanje brojnih zvaničnika UN i drugih visokih funkcionera.

Prema pisanju svetskih medija, šema mita pokrenuta je oktobra 2014, kada su se Gadio i Ho sastali u UN, a Kutesa (2014-2015) tada je bio predsednik Generalne skupštine UN. Pomenutih 500.000 dolara na račune koje kontroliše Sem Kutesa, prenosi Vojs of Amerika, Ho je navodno uplatio nedugo pošto je Kutesa napustio jednogodišnji mandat u UN.

Zbog primanja novca i poklona od Hoa, pod istragom američkog tužilaštva bio je još jedan bivši predsednik Generalne skupštine UN - Džon Eš (mandat 2013-2014).

Prema pisanju Gardijana, Ho je dao 50.000 dolara i besplatan put u Hongkong Ešu u zamenu za saradnju s njim, i to, kao i u slučaju Kutese, nedugo pošto je ovaj okončao svoj mandat u UN.

Prema navodima Kurira, američki novinar Metju Rasel Li sa portala InnerCityPress.com koji prati rad UN, potvrdio je, u izjavi za ovaj medij, da tužilaštvo ima dokaze za podmićivanje visokih zvaničnika UN i da se među njima može naći i joše nekoliko lica.

- Tužilaštvo se juče pozvalo na dokaze o tome da je Ho planirao da podmiti, pored Kutese, i druge zvaničnike ili zvaničnika UN – rekao je Li.

Isti list navodi da je i Vuk Jeremić primao donacije od Hoa i to 1,7 miliona dolara na račun. CIRSD je dobio milion dolara, a „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting“ 764.794 dolara.

Tužilac je izjavio da je Ho obezbedio pristup visokim zvaničnicima UN zahvaljujući svojoj ulozi u nevladinoj organizaciji koji je osnovao CEFC.

- Zahvaljujući vođenju NVO mogao je da se predstavlja kao humanitarac. Nudio je milione dolara u mitu i to je radio kako bi dobijao unosne poslove – kaže tužuilac Pol Hejden.

 

Piše:
Srbija Danas/Srpski telegraf/Kurir
28.11.2018. 12:24
Pogledajte više