Vulin ISTAKAO: Rodna ravnopravnost izuzetno VISOKA u Vojsci Srbije: Više od 10 odsto žena

04.05.2018. 15:29
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vulin / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović
U samom Ministarstvu odbrane negde oko 48 odsto žena

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o vojnom obrazovanju istakao da je rodna ravnopravnost u Vojsci Srbije izuzetno visoka i da se u Vojsci Srbije trenutno nalazi više od 10 odsto žena.

Naveo je da je u mirovnim operacijama preko 12 odsto pripadnica, a u samom Ministarstvu odbrane negde oko 48 odsto žena.

- Vidite da je zastupljenost izuzetno visoka, mnogo viša nego čak i u nekim drugim armijama koje pričaju da su daleko dalje od nas otišle kada je u pitanju ravnopravnost, ali kao što vidite VS i Ministarstvo odbrane imaju razloga da se ponose onim što rade - kazao je Vulin.

Vojska Srbije / Izvor: Profimedia

On je ocenio i da su se žene u vojsci pokazale ne samo kao izuzetni profesionalci, nego kao izuzetni ljudi, što je bilo i ranije, rekao je Vulin.

Odgovarajucji na jedan od predloga poslanika da se pitomci Vojne srednje škole upisuju na Vojnu akademiju, Vulin je kazao da oni to već čine, te da je to regulisano i Predlogom zakona o vojnom obrazovanju. 

- Tako se u članu 52 kaže: na studijske programe osnovnih integrisanih akademskih studija, koji se realizuju na Univerzitetu, upisuju se škole radi prijema u profesionalnu vojna službu iz građanstva i učenici srednjih vojnih škola, a stav 5 ovog zakona kaže: lica iz građanstva upisuju se putem konkursa koji raspisuje Univerzitet. Dakle to se reguliše internim aktima i pravilima i sve je regulisano. Svi naši pitomci automatski idu kroz odgovarajuću listu u Vojnu akademiju - kazao je Vulin.

Dodao je da niko ne želi da izgubi dragoceni kadar, jer kada četiri godine neko provede u Vojnoj gimnaziji, oni su već vojnici.

Prijateljski odnosi dveju zemalja: Dačić zahvalio potpredsedniku Indije na nepriznavanju Kosova

Govoreći o položaju pripadnika VS, Vulin je kazao da je za poboljšanje istog potreban ceo sistem, što će se unaprediti i ukoliko se usvoji set zakona o odbrani.

- Jednog IT inžinjera Vojska nikada neće moći da plati 1.000 evra ili 2.000 ili 3.000. Radimo određene promene pravilnika i omogućavamo u saradnji sa Ministarstvom finansija, a po naređenju vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića za naše naučnike i istraživače mogućnost da dođemo do njihovog posebnog stimulisanja. Da li će to biti dovojno - ne znam, ali znam da takav IT stručnjak koji završi Vojnu akademiju na tržištu košta mnogo, verovatno mnogo više nego što ijedna vojska može da ga plati - naveo je Vulin.

Vojska Srbije / Izvor: Profimedia

Što se tiče vojnika po ugovoru, Vulin je naveo da je njihova plata veća nego što je bila pre mera fiskalne konsolidacije, najveća do sada, ali da ni to nije dovoljno.

- Jer, što Srbija bude ekonomski snažnija, to će određeni kvalifikacioni profili biti skuplji na tržištu, a država neće moći to svaki put da isprati - istakao je ministar odbrane.

Predsednik Srbije: Odrekao sam se obezbeđenja! Šta će da mi urade Đilas, Janković i Jeremić?

Naveo je da će Vojska Srbije biti primamljivija u slučaju da, ukoliko se usvoji set ovih zakona, prednost imaju pri zapošljavanju porodice jednog pripadnika u Vojsku, kao i da lečenje bude prilagođeno njemu. 

- Novčane nagrade, solidarna pomoć za rođenje deteta, nadoknade za kadete, pitomce, stambena izgradnja, sve su to mehanizmi da budu zadovoljniji što su u Vojsci. Ali, vidite sve je to celina, nije dovoljna jedna stvar, samo sve zajedno će rešiti problem položaja vojnika, kao i vojno obrazovanje i rešavaće i vraćanje morala i civilne odbrane u okviru Ministarstva odbrane - kazao je Vulin.

Piše:
Tanjug
04.05.2018. 15:29
Pogledajte više