VULIN: Pobeda Vučića podigla kreditni rejting Srbije

10.04.2017. 17:36
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vulin / Izvor: Srbija Danas
Iako funkcija predsednika nosi manja formalna ovlašćenja nego premijersko mesto, Vučić će imati uticaja na imenovanje sledećeg premijera Srbije

Ministar za rad Aleksandar Vulin istakao je, povodom izveštaja američke bonitetne agencije Mudis o kreditnom rejtingu Srbije, značaj političke stabilnosti, iz koje, kako i Mudis navodi, proizilazi ekonomska stabilnost.

SNS pozvala DS da odluči: Protesti ili rad Skupštine

STEFANOVIĆ I MEKEJN na zajedničkoj antiterorističkoj vežbi

- Kada vam ovako velika kuća kaže da je pobeda jednog predsedničkog kandidata - Aleksandra Vučića toliko značajna da podiže kreditni rejting, ona vam kaže da će cena zaduživanja na svetskom tržištu za nas biti jeftinija, da će naše banke povlačiti jeftinije kredite i da će, na kraju krajeva, stanovništvu biti lakše, kamate će biti niže, valuta stabilnija, a investicije sigurnije - rekao je ministar novinarima.

Kako je rekao, kada je pre izbora govorio da je "politička stabilnost preduslov za ekonomsku stabilnost", zapravo je na to i mislio.

Upravo kada se vide osporavanja izbornog procesa i to naravno lažna, ocenjuje Vulin, i dodaje da se "niko i ne izvini kada se utvrdi da su lažna", onda se, prema njegovom mišljenju, zna zašto se to radi.

- To se radi, da bi se ovoj zemlji smanjio kreditni rejting, da bi se ova zemlja prikazala kao nestabilna, kao da u njoj nema političke, niti da će biti ekonomske stabilnosti. Politička stabilnost je preduslov ekonomske stabilnosti i zato, kada budete sledeći put slušali kako lažno dovode u sumnju rezultate izbora, onda treba da znate da to za cilj ima i da Srbija bude ekonomski neuspešna zemlja - naglasio je Vulin.

Aleksandar Vučić / Izvor: Reuters

Kreditna agencija "Mudis" objavila je izveštaj, u kome naovdi da rezultat predsedničkih izbora u Srbiji i ubedljiva pobeda Aleksandra Vučića obezbeđuju nastavak strukturnih reformi i pozitivan kreditni rejting - "stabilan BA3".

U izveštaju stoji i da, iako funkcija predsednika nosi manja formalna ovlašćenja nego premijersko mesto, Vučić će imati uticaja na imenovanje sledećeg premijera Srbije, što će "obezbediti nastavak programa strukturnih reformi u Srbiji i sadašnje političke agende, koja ima pozitivan efekat na kreditni rejting, uključujući napredovanje zemlje ka EU i restrukturiranje gubitaških javnih preduzeća".

Piše:
Tanjug
10.04.2017. 17:36
Pogledajte više