Zalažem se za vraćanje vojnog roka: Novi načelnik generalštaba najavio promene u Vojsci Srbije

22.09.2018. 18:23
Piše:
Tanjug
Milan Mojsilović / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll/Profimedia
Stiže i remontovano oružje iz Rusije

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović kaže da na toj dužnosti namerava pre svega da nastavi opremanje, revitalizaciju i modernizaciju Vojske, kao i da je njegov cilj vojska koja obezbeđuje da država može da se posveti ekonomiji.

- Želim da svaki segment sistema ima kapacitet da zadatke realizuje potpuno i pravovremeno. Ipak, ljudi će biti prioritet, i to u svim kategorijama - od oficira, preko podoficira, do vojnika - rekao je Mojsilović za časopis "Odbrana", u prvom intervjuu od postavljenja na mesto načelnika Generalštaba. Kako kaže, želi modernizovanu i profesionalnu vojsku, i to "profesionalnu u odnosu, a možda kombinovanu u popuni". 

- Vojsku koja obezbeđuje da ova država može da se posveti ekonomiji, ali i svim onim socijalnim i društvenim pitanjima koja nas čine boljim i jačim - dodao je.

Kada je reč o eventualnom vraćanju redovnog služenja vojnog roka, kaže da se zna ko donosi odluku o tome, a da je lično podržava.

Vojska Srbije / Izvor: Profimedia

Dodaje da su odluke o suspenziji vojnog roka bile direktno vezane za vremenski period kada su okolnosti i opredeljenje Srbije bili potpuno drugačiji, a da današnje okolnosti zahtevaju promene. 

- Nije reč o tome da li Vojska Srbije treba da obrazuje i vaspitava omladinu. To nije primarno. Važna je sposobnost građana Srbije da brane svoju otadžbinu. Zna se ko može da donese odluku o tome. Moj lični stav je - za. Generalštab detaljno analizira sve aspekte tog pitanja i državno rukovodstvo će imati potrebne parametre za donošenje odluke - koliko to košta, šta bi obuhvatilo, koliko bi trajalo - navodi načelnik Generalštaba.

Ohrabruje ga, kaže, posvećenost državnog vrha da se opremljenost Vojske dovede na određen nivo, jer neutralnost Srbije zahteva upravo takav odnos.

Vojska Srbije / Izvor: Profimedia

Kako kaže, pozicija Srbije je takva da neutralnost može da se održi, ali da na njoj treba raditi, i to jačanjem kapaciteta države, čiji je jedan od elemenata, i Vojska Srbije, kao njena oružana sila.

Primećuje da podizanje sposobnosti lovačke avijacije ide dobrom dinamikom, što se odražava i na jedinice Kopnene vojske, kao i da u modernizaciji helikopterskih snaga imamo i istočnu i zapadnu komponentu - "Erbasove" H-145, odnosno Mi-17 i Mi-35.

Navodi da se očekuje isporuka 30 ruskih tenkova modernizovane verzije T-72 i 30 modernizovanih BRDM-2.

vojska srbije / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Tu je i naša odbrambena industrija - u završnim smo fazama određenih ispitivanja, pa mislim da ćemo se u skorije vreme i otuda ojačati novim sredstvima cevne artiljerije, oklopnih, ali i neborbenih vozila, a sve zarad pokretljivosti i podizanja sposobnosti armije za kopneni manevar - rekao je Mojsilović.

Podseća da je prethodnih godina Vojska Srbije intenzivno radila na osposobljavanju komandi i jedinica za hitno reagovanje u sve tri dodeljene misije i da je težište u obuci bilo na osposobljavanju komandi i jedinica koje ulaze u sastav Snaga za reagovanje.

U narednom periodu, težište će, najavljuje, biti na unapređenju obučenosti profesionalnog i dela rezervnog sastava Glavnih odbrambenih snaga, a planirana je i izgradnja poligona za borbu u urbanoj sredini u Kovinu, koji će biti namenjen za obuku svih jedinica Vojske.

Vojska Srbije / Izvor: Srbija Danas

- Predviđena je izgradnja novih i dogradnja postojećih taktičkih staza za individualnu obuku vojnika i kolektivnu obuku jedinica do nivoa voda, od 2018. do 2021. godine. Strelišta ćemo opremiti novim kompletima opreme sa radio-upravljanjem za gađanje iz streljačkog naoružanja, za vuču meta, kao i za podizanje teških meta - naveo je Mojsilović.

Dodao je i da su pripadnici Vojske Srbije veoma cenjeni u svim multinacionalnim operacijama i važe za vojnike od poverenja, kojima se često dodeljuju najsloženiji zadaci, u najosetljivijim delovima kriznih regiona.

- Trenutno van granica zemlje imamo 278 pripadnika. Verujem da će novih misija biti, ali o tome ćemo donositi odluke u skladu sa interesima naše države i Vojske - rekao je Mojsilović.

 

Piše:
Tanjug
22.09.2018. 18:23
Pogledajte više