Zbog Južne Morave raste vodostaj i Velike Morave

06.03.2018. 15:33
Piše:
Tanjug
poplave / Izvor: Profimedia
Vodostaj je u porastu od Ćuprije do ušća

Zbog povećanog vodostaja u slivu  Južne Morave i topljenja snega, raste vodostaj i Velike Morave. Prema podacima Republičkog hidrometereološkog zavoda (RHMZ) Srbije, od juče vodostaj najveće srpske reke kod Vrvarina je porastao 63 centimetra i iznosi 232 centimetra, kod Chuprije je Morava  porasla 70 centimetara i sada je 289 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) vodostaj je 437 centimetara, za 73 centimetra veći nego juče.

Iz RHMZ upozoravaju da će vodostaj na Velikoj Moravi, biti, do 13. marta u umerenom porastu i kretaće se između redovne i vanredne odbrane od poplava. 

Inače, Velika Morava je velikim delom toka u koritu, daleko od odbrambenih nasipa, a vodostaj je u porastu od Ćuprije do ušća.   

Ponegde je voda ušla u neke vikend objekte, koji su izgrađeni na samoj obali, između reke i nasipa, gde nisu ni smeli da budu podignuti, rečeno je Tanjugu u Vodoprivrednom preduzeću Chuprija, kome je jedna od delatnosti održavanje sistema odbrane od poplava.

U tom preduzeću napominju da je Velika Morava dobro opasana odbrambenim nasipima, a opštine duž reke su u pripravnosti i spremne da intervenišu ako dođe do izlivanja.

 

Piše:
Tanjug
06.03.2018. 15:33
Pogledajte više