AKO STE KRENULI U REVOLUCIJU, ZAŠTO STE STALI? Šta se krije iza pauze protesta za uskršnje praznike?

13.04.2017. 15:36
Piše:
Srbija Danas
Protesti / Izvor: Srbija Danas
Sve je jasno

Nakon desetak dana protesta, demonstranti su odlučili da naprave pauzu, kako tvrde zbog Uskrsa, kako bi ga proslavili. 

PROTESTI PUKLI! Na ulici SVE MANJE okupljenih, na početku demonstracija bilo manje od 100 ljudi (FOTO)

Prema rečima analitičara Bože Spasića, nikada se nije dogodilo da se protest prekida na nekoliko dana da bi se proslavljao praznik, pa posle ponovo da nastave, bez obzira na veoma veliku važnost uskršnjeg praznika.

HAOS PRETI SRBIJI! Organizatori protesta i demonstranti će izazvati TRAGIČAN DOGAĐAJ

- Dakle, ako ste krenuli u revoluciju, ako ste krenuli sa zahtevima koji su hitni i neodložni, ne možete sada da prekidate to zbog nekog praznika ili bilo kakvog događaja, nego jednostavno stojite na ulici i šetajte do onog momenta dok se ne ispune vaši zahtevi - kaže analitičar za portal SrbijaDanas.com i dodaje da ovo samo govori kolika je neozbiljnost čitavog projekta koji se sprovodi u vezi sa demonstracijama i da je očito da onaj ko koordinira rad demonstracija i grupa, da nije više ni zainteresovan za ove oblike okupljanja.

Božo Spasić / Izvor: Foto: Youtube/Goli Zivot TV HAPPY

Prema mišljenju našeg sagovornika, i opozicija i propali predsednički kandidati su izgubili interes za demonstracije jer vide da se ništa ne dešava, i naglašava da se veoma pametno ponašala vlast, a posebno premijer, koji su apsolutno podržali demonstracije, u smislu da one budu mirne.

SINDIKAT SLOGA NA PROTESTIMA! Umesto da se bore za radnike, izašli na ulice da prave nerede (FOTO)

- Ponavljam, prekidati demonstracije radi bilo kakvog događaja, mislim da sve pokazuje da je ovo neozbiljan projekat koji će nemonovno dovesti do njegovog gašenja. Da je to neka elementarna nepogoda, da se dogodio zemljotres, poplave, pa i da se odloži, ali zbog praznika, pa makar to bili i najveći verski, zbog toga se ne prekidaju zahtevi da se smeni vlast - objašnjava Spasić.

Protesti se nastavljaju nakon Uskrsa

On dodaje da će se bez obzira na sve, protesti nastaviti i nakon praznika iz samo jednog razloga:

- Neko je je u tom projektu uzeo nešto. Ovde nije važno ko je dao novac za demonstracije i okupljene, već je važno ko je uzeo novac, tako da ako je neko uzeo novac, onda nije uzeo oročeno do Uskrsa. Biće okupljanja, ali sa intenzitetom koji gubi pravi smisao. Oni su ranije bili u nekom nadahnuću, ali poslednjih večeri već to opada i sada je potrebno da ponovo mobilišu masu kod kojih se postavlja pitanje kao i mi što postavljamo: zašto prekidate zbog praznika, zar je to toliko ozbiljan protest? - završava Božidar Spasić za naš portal.

Protesti / Izvor: Srbija Danas

Podsetimo, proteste je podržao Saša Janković koji je svojevremeno predlagao da se uvede zakon kojim će gej parovi moći da usvajaju decu u Srbiji. I njegov rival, ljuti protivnik te ideje Boško Obradović, koji je navodio da se zalaže za tradicionalne porodične vrednosti, podržao je iste te proteste. Podršku protestima pružio je Vuk Jeremić, ali i članovi Demokratske stranke koja nije htela da predloži istog tog Jeremića za predsedničkog kandidata. Na proteste su izašle i "Žene u crnom", koje su inače protiv seksizma, nacionalizma i svih vidova nasilja, i tim se potezom svrstale u isti koš sa Jeremićem i Obradovićem koji su se prikazivali kao velike patriote i nacionalisti.

SINDIKAT SLOGA NA PROTESTIMA! Umesto da se bore za radnike, izašli na ulice da prave nerede (FOTO)

Iako nije izašao na proteste podršku demonstrantima pružio je i Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo koji je na izbore izašao samostalno, jer nije želeo da pruži podršku ni Jankoviću ni Jeremiću. Proteste su podržli i vođa drugih protesta pod nazivom "Ne davimo Beograd", u narodu poznatiji  kao patkar Radomir Lazović, zatim pojedini novinari, režiseri i glumci, ali ništa od toga nije doprionelo tome da se broj demonstranata poveća.

"Spontane" demonstracije su obeležili uvredljivi, nekada i vulgarni grafiti, ali i alkohol, koji se može videti na svakom koraku.

Piše:
Srbija Danas
13.04.2017. 15:36
Pogledajte više