ANALIZA PROTESTA: Demonstracije su rezultat nesigurnosti opozicije, kriju se iza "spontano" okupljenih protestanata

25.04.2017. 18:28
Piše:
Srbija Danas
Protesti / Izvor: Srbija Danas
Nema kod njih ni evropske vrednosti ni demokratske kulture

Da se opozicija, poražena na nedavno održanim predsedničkim izborima, revoltirana svojim neuspehom, nadala drugom krugu glasanja znaju i ptice na grani. Razlozi tome samo se nagađaju. Ipak postoje stručnjaci koji profesionalnim autoritetom staju iza svojih procena, te u ovom slučaju tvrde da je „nasilje“ odgovor na sva pitanja zbunjenih građana.

ŽUTA PATKA PREUZIMA PROTESTE: Soroševi plaćenici od sutra na čelu demonstracija (FOTO)

SRBOMRSCI PRETE HAOSOM: Radikalni LEVIČARI preuzimaju proteste širom Srbije

Politički analitičar Dragomir Anđelković siguran je, ipak, da su protesti i planirani upravo da bi sprečili održavanje drugog kruga izbora zbog neisugurnosti opozicije u svoje izborne rezultate.

- Mislim da protesti u Srbiji, da je bilo drugog kruga glasanja, ne bi bili značajno masovniji, ali bi bili svakako nasilni, jer bi bio cilj da se spreči održavanje drugog kruga – izjavio je za portal SrbijaDanas.com.

Dragomir Anđelković / Izvor: Foto:MC

On se u telefonskom razgovoru osvrnuo na situaciju u Francuskoj u kojoj divljaju nasilni protesti. Situacija je eskalirala nakon što je na predsedničkim izborima, održanim u nedelju, prvih četvoro kandidata, od 11 koji su se nadmetali, odnelo oko 80 procenata ukupnog broja glasova. Za prvo dvoje, koji će se 7. maja naći u drugom krugu glasanja, Emanuela Makrona i Marin Le Pen opredelilo se 24,01 odsto, odnosno 21,30 odsto glasača.

PROTESTI SU SMORILI, ali OVA "STUDENTKINJA" zaslužuje čistu DESETKU (HIT FOTO)

Još u toku izborne noći, nezadovoljni građani, izašli su na ulice. Prema navodima policije do juče u podne uhapšeno je 143 osobe, a u spaljivanju automobila i razbijanju izloga, povređeni su i policajci ii demonstranti. Anđelković je mišljenja da bi situacija u Srbiji bila jednako dramatična, da je bilo drugog kruga glasanja. To se, srećom po građane Srbije, zahvaljujući istorijskoj pobedi budućeg predsednika Aleksandra Vučića koji je osvojio čak 55,08 odsto glasova, neće desiti.

protesti / Izvor: Srbija Danas

- Mislim da je čitava stvar sa protestima i spremana za drugi krug, da je to bio plan u slučaju da Vučić pobedi sa malom razlikom od 51 odsto ili da čak dođe do drugog kruga i da se odmah izazovu masovni protesti ili bar oni koji bi imali za cilj da prerastu u masovnije. To je jedna vrsta manira kvaziliberalnih krugova koji smatraju da samo oni imaju pravo da biraju vlast i pravo na politički stav i ako neko drugačiji iskaže stav, odnosno, ako vlast proizađe iz tog stava, oni sebi daju pravo da tu vlast podrivaju i na ta način zapravo podrivaju demokratiju i pravo izbora od strane većine - ocenio je Anđelković.

protesti / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Zbog svega navedenog tvrdi da je su predstavnici opozicije loš odabir za političke lidere.

- To govori da oni koji toliko pričaju o evropskim vrednostima i demokratskoj kulturi zapravo imaju deficit i jednog i drugog – kaže on dodajući da oni posredno stoje iza uzaludnih „studentskih“ demonstracija. Smatra da bi njihova direktna podrška izazvala podozrivost građana.

OVO VIŠE NIJE NI SMEŠNO: Skupilo se jedva 30 ljudi, A USPELI DA SE POSVAĐAJU (FOTO/VIDEO)

- Nije opozicija direktno pozvala na proteste, jer bi to bilo deklasirano. Kada neko učestvuje na izborima i bude poražen, pa odmah pozove na proteste, to bi bilo bez kredibiliteta. Mislim da su neki opozicioni krugovi posredno pozvali na protest uradili preko određenog broja nevladinih organizacija i sebi bliskih tviteraša, a zapravo stoje iza ovoga iako pokušavaju da to predstave kao autentičan studentski protest. Društvo u kome bi ti isti opozicionari bili na vlasti ne želi ni da zamišlja, mada ga se delom seća.

HRONOLOGIJA POSTIZBORNIH PROTESTA: Šta se krije iza izjava uličnih demonstranata i zašto nemaju smisla?

- Mi smo već imali određene epizode posle 5. oktobra kada su neki ljudi pozivali na progone političkih neistomišljenika. Srećom, nisu bili jedini i nisu imali punu vlast, ali kada bi je imali, mislim da bismo živeli u zemlji koja bi pod neoliberalnom maskom zapravo bila jedna vrsta diktature.

 

Piše:
Srbija Danas
25.04.2017. 18:28
Pogledajte više