PREDSEDNIČKIM KANDIDATIMA SLEDUJE PO 237.000 EVRA: Ko ne prođe 1 odsto VRAĆA NOVAC!

23.03.2017. 16:16
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
izbori / Izvor: Profimedia/ilustracija
Da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno će morati da polože jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija u vrednosti – i to u visini iznosa koji će dobiti od države

Zakonom o budžetu troškovi finansiranja predsedničke kampanje procenjeni na 641,76 miliona dinara ili nešto manje od 5,2 miliona evra. Polovinu od toga, oko 2,5 miliona evra, predsednički kandidati dele na jednake delove, a ostatak ide učesnicima drugog kruga. Ako uzmemo u obzir da u trci za predsednika učestvuje 11 kandidata, svaki bi trebalo da dobije oko 29 miliona dinara za izbornu kampanju (oko 237.000 evra).

ISTRAŽIVANJE AGENCIJE NINAMEDIA: Najveći broj glasova bi osvojio Aleksandar Vučić

VUČIĆ NA MITINGU U NIŠU: Snažna, jaka, brža, bolja Srbija uvek ima spreman odgovor! (VIDEO)

Ipak, zakonski propisi brane da se dođe do lake zarade. Da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno će morati da polože jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija u vrednosti – i to u visini iznosa koji će dobiti od države.

glasanje / Izvor: Profimedia

Kako je rekao, Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“, motiv za ulazak u predsednički trku je snažniji u odnosnu na parlamentarne izbore, jer se u ovom slučaju više novca deli iz budžeta unapred i na jednake delove među kandidatima.

– Naime, 50 odsto sume koja je u budžetu predviđena za troškove kampanje se deli na jednake delove, svima onima koji polože izborno jemstvo, a ostatak ide učesnicima drugog kruga – kaže Nenadić.

Ipak suština je da se sav taj novac mora opravdati. Bojan Klačar iz CESID-a, kaže da kandidati ne mogu profitirati od novca koji dobiju od države, pre će kako kaže, upasti u probleme i dugove

– Zakon je jasno propisao stvari. Ko uzima novac mora da položi izborno jemstvo, koje je u visini iznosa koji im se deli iz budžeta. Ako ne osvoji jedan odsto glasova, kandidat neće dobiti ta sredstva nazad – rekao je Klačar.

Ukoliko jedan od kandidata pobedi već u prvom krugu, osim pomenutih 29 miliona sledi mu i dodatnih 320 miliona dinara, ili oko 2,6 miliona evra. Ukoliko, međutim, Srbija ne dobije novog predsednika već 2. aprila, 320 miliona dinara deli se na dvojicu kandidata koji uđu u drugi krug, svakom po 1,3 miliona evra. I taj novac moraju da “pokriju” računima za kampanju, jer će u suprotnom morati da ga vrate u budžet.

VUČIĆ O PRLJAVOJ KAMPANJI: Neka udaraju jače, ne mogu mi ništa!

Prema zakonu, pet dana posle utvrđivanja konačne liste kandidata, što je učinjeno u prošli petak, Ministarstvo finansija kreće sa isplatama novca na račune učesnika izbora, koji su dali izjavu da žele da koriste novac iz budžeta za predizbornu kampanju.

Kako pišu mediji, Saša Janković i njegov imenjak Radulović, kao i Boško Obradović i Milan Stamatović založiće nekretnine kao jemstvo, dok će Vuk Jeremić, Vojislav Šešelj i Luka Maksimović dati novac kao garanciju.

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
23.03.2017. 16:16
Pogledajte više