RISTIČEVIĆ O PROTESTIMA: Diktatura manjine nad većinom, učiniti sve da ne dođe do sukoba

09.04.2017. 16:53
Piše:
Tanjug
Marjan Rističević / Izvor: Media Centar
Moramo učiniti sve da ne dođe do sukoba, ekscesa, provokacija i izgreda - poručio je Rističević

Predsednik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević očekuje da se poštuje izborna volja većine građana i da se zaustavi diktatura manjine nad većinom, kao i sukobi koje, kako navodi, gubitnici izbora planiraju.

- Priča o diktaturi ima pokriće samo u činjenici da je ovo diktatura manjine nad većinom. To mora da bude signal svima da moramo učiniti sve da ne dođe do sukoba, ekscesa, provokacija i izgreda, koje, verujem, izborni gubitnici i njihovi štabovi, po porudžbini, uveliko planiraju i pripremaju - istakao je Rističević.

PREDSEDNIK BIRAČKOG ODBORA 27: Tužiću sve koji su slagali da je bilo krađe!

Prema njegovim rečima, tražili su od naroda, da u ime stabilnosti države, doprinese da pobeda Aleksandra Vučića bude što ubedljivija

Rističević podseća da je kao neko ko je podržavao kandidata i ubedljivog pobednika na predsedničkim izborima, Aleksandra Vučića, pre izbora, pozivao birače da svojim glasom pobedu učine što ubedljivijom u prvom izbornom krugu i tako osujete nameru onih koji su, kroz predsedničke izbore, imali nameru da organizuju nemire u cilju destabilizacije države i sprečavanja njenog daljeg ekonomskog oporavka.

- Građani, nosioci državnog suvereniteta, to su i učinili, i sada je na legalno izabranim državnim organima da ukazano poverenje, nesumnjivom većinom, opravdaju - naveo je Rističević. 

Rističević: Pobeda čista i ubedljiva

On podseća da su izbori održani po pravilima koje je donela bivša vlast, uz većinu u biračkim odborima od 70 odsto u korist opozicije i većinu u Republičkoj izbornoj komisiji, takođe, u korist opozicije.

- Uprkos čistoj i nadasve ubedljivoj pobedi, sa minimalnim brojem podnetih prigovora na izborne radnje, danas imamo proteste koje su organizovali poraženi kandidati, članovi njihovih izbornih štabova, vođe propalih političkih stranaka, koji nemaju obraza makar da se potpišu ispred organizatora i saopšte svoje zahteve - ukazao je Rističević.

protesti / Izvor: Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Prema njegovim rečima, političke kukavice, te „velike“ političke vođe, koje se šetaju i pozivaju na borbu protiv medijskog mraka, a pri tom zaboravljaju da imaju supružnike koji uređuju program i informativne emisije na RTS, ti nazovi borci, nikako da nam saopšte koji to član ili pristalica vladajuće koalicije uređuje, vodi ili utiče na bilo koji program RTS-a.

Marković: Janković i Jeremić daju vetar u leđa Haradinaju!

Rističević smatra i da je pozivanje da vlast utiče na privatne medije neprihvatljivo, posebno ako taj poziv upućuju navodne demokrate i borci protiv cenzure, koji su tražili da država izađe iz medija, što je ona i učinila.

On smatra i da učešće "raznih protestanata i vođa iz okruženja" pokazuje međunarodni karakter ovih protesta.

- Nepriznavanje poraza i proglašenje pobede sa 16 odsto glasova od strane Saše Jankovića, pokazuje samo kakvu smo ličnost i nikakav karakter imali na čelu važne institucije koja se zove Zaštitnik građana, čoveka koji ne preza ni od toga da svojim postupcima izazove sukobe između građana - ocenjuje Rističević.

Zakon, ističe, mora da važi za sve.

Od vlasti očekuje i da u ime većine zatraži od nezadovoljne manjine da svoja okupljanja što pre dovede u sklad sa Zakonom o javnim okupljanju, koji su, kako podseća, doneli upravo inspiratori i organizatori ovih okupljanja. 

To je neophodno da bi se organizovao život u glavnom gradu, saobraćaj i rad policije koja se stara o bezbednosti učesnika u protestima, ali i građana čija su prava na slobodno kretanje ograničena, ukazuje Rističević.

 

Piše:
Tanjug
09.04.2017. 16:53
Pogledajte više