"UTICAJNI" TVITERAŠI: Evo koji srpski političari su REKORDERI po lažnim pratiocima

05.01.2017. 09:34
Piše:
Informer/Srbija Danas
Vuk Jeremić / Izvor: Profimedia
Evo šta je pokazala "revizija" Tvitera

Politički lideri imaju na desetina hiljada kupljenih lažnih pratilaca na Tviteru, pokazalo je istraživanje lista. Kupovinom „folovera“ političari pokušavaju da stvore lažnu sliku o tobože velikoj podršci u narodu.

Istraživanje lista je sprovedeno pomoću aplikacije "Tviter audit" (Tviter revizor, prim. ur) i pokazalo je da je apsolutni rekorder po broju lažnih „folovera“ na ovoj društvenoj mreži bivši šef diplomatije, predsednički kandidat Vuk Jeremić.

JEREMIĆ UNOSI NEMIR I ŠIRI PANIKU: Ovaj njegov tvit naježio je građane Srbije

Saša Janković / Izvor: Foto: mc.rs

Prema poslednjim dostupnim podacima, čak 76 odsto od 108.276 Jeremićevih pratilaca nisu stvarni ljudi, već kupljeni ili lažni profili. Dakle, njih čak 81.857!

Kupujem-prodajem

Za petama Jeremiću je i "uticajni tviteraš" i zaštitnik građana Saša Janković, koji uz 63.214 stvarnih ima i 40.416 fiktivnih pratilaca. Po istoj matrici, ali i u doduše manjem obimu, iskrivljenu predstavu o svojoj popularnosti među biračima šire i lider DIB Saša Radulović, predsednik DS Dragan Šutanovac, ali i prvi čovek radikala Vojislav Šešelj.

LJAJIĆ O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Spreman sam da se kandidujem!

Saša Radulović / Izvor: Foto: mc.rs

"Revizija" podrške na Tviteru otkrila je, istovremeno, i da je praktično polovina pratilaca predsednika Srbije Tomislav Nikolića na ovoj društvenoj mreži – nepostojeća. Tako Nikolića prati 20.928 stvarnih i 20.845 lažnih tviteraša.

Niko od njih nije se oglašavao povodom pisanja lista.

STEFANOVIĆ PORUČIO: Odluka o parlamentarnim izborima u najboljem interesu građana

Dragan Šutanovac / Izvor: Srbija Danas

- Postoje internacionalni servisi koji prodaju lažne profile, to je trgovina kao i svaka druga. Tviter je inače specifičan, drugačije od Fejsbuka, ona je nainteresantniji medijima i političarima. Zato i ima toliko lažnih profila – objašnjava stručnjak za informacione tehnologije Dragan Varagić.

Piše:
Informer/Srbija Danas
05.01.2017. 09:34
Pogledajte više