Dan koji nam je doneo BOMBARDOVANJE: 20 godina od najveće podvale Srbiji u modernoj istoriji (VIDEO)

15.01.2019. 10:26
Piše:
Srbija Danas
Bombardovanje Beograda 1999 / Izvor: Profimedia
Događaji u selu Račak iz sredine januara 1999. godine su već godinama meta laži i manipulacije albanskih i zapadnih medija, jer je "Slučaj Račak" poslužio albanskom lobiju da predstavi da su u tom selu 15.1.1999. godine ubijeni albanski civili, što je NATO paktu kasnije omogućilo da opravda svoju agresiju na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine.

Akcija policije u Račku je bila posledica pojačanih terorističkih aktivnosti OVK. Neposredan povod za akciju policije u Račku su akcije grupe pripadnika OVK iz sela Račak koji su 8. januara 1999. ubili tri policajca kod sela Dulja i jednog policajca (Svetislava Pržića) 10. januara 1999. u zasedi koju su postavili u selu Slivovo.

Sto posto TAČNA informacija, Zapad ZAPRETIO Prištini! Ivica Dačić o reakciji SAD na BLOKADU za Haradinaja

O planiranoj akciji su obavešteni posmatrači Kosovske verifikacione misije (OEBS) koji su sa petnaestak džipova došli na brdašce kraj puta koji od magistralnog puta vodi ka Račku. Tu su bile i televizijske ekipe Asošijeted presa i Rojtersa. Ekipa Asošijeted presa je pratila i snimala akciju policije. Prema operativnim podacima srpske policije u selu Račak nalazio se štab OVK i u njemu nije bilo civila. 

Policija je posedovala obaveštajne podatke o saradnji Kosovske verifikacione misije i štaba OVK u Račku preko Ise Mujote, kao i to da je štab OVK bio snabdevan oružjem, podacima i da im je bila organizovana obuka.

Srpska policija je u noći između 14. i 15. januara 1999. krenula u akciju protiv pripadnika 161. brigade OVK "Agim Celej Coli", odnosno bataljona "Sadik Šalja" koja je brojala oko 100 terorista. 

Oko 15 časova policija je obavestila SUP Uroševac da je prostor očišćen, da više nema borbi i da može da se krene sa uviđajem i da je u toku samo sporadična pucnjava.

Prema izveštaju Danice Marinković, istražnog sudije koja je izvršila uviđaj, pronađeno je i zaplenjeno:

  • 1 mitraljez marke "broving" kalibra 12,7 mm,
  • 1 mitraljez marke "broving" kalibra 7,9 mm, sa postoljem
  • 1 pojas za pojačano punjenje,
  • 36 automatskih pušaka,
  • 2 snajperske puške,
  • 5 ručnih bacača kineske proizvodnje,
  • 12 mina sa punjenjem sa ručnim bacačem,
  • 12 ručnih bombi,
  • 7.282 komada municije različitog kalibra

Oko 15 sati ka selu Račak su krenule grupe OVK iz pravca Lužak i Petrovak, prišle na "puškomet" i započele sa nasumičnom pucnjavom. Nakon zaplene oružja, istražni sudija je u pratnji policije krenula ka brdu gde su se nalazila tela poginulih. Na pola puta je zapucano sa brda u okolini i policija je prekinula uviđa i oko 15.30 napustila selo. Tada je grupa posmatrača OEBS ušla u selo i prema njihovim izveštajima ništa sumnjivo nisu videli.

Uveče su srpske vlasti obavestile novinare koji su bili na Kosovu i Metohiji da se desio sukob u Račku i da je dobro da odu tamo i vide šta se dogodilo na licu mesta. Posmatrači OEBS su tokom akcije sa obližnjih brda posmatrali dešavanja. 

Hjuman rajts voč je 29. januara 1999. objavio izveštaj o događajima u Račku pod nazivom "Jugoslovenske snage krive za ratni zločin u Račku, Kosovo".

Propagandni rat protiv Srbije i podmetanje povoda za bombardovanje, tada je počeo. 

- Napad na civile u Račku je samo jedan u seriji ratnih zločina počinjenih od strane jugoslovenske vojske i srpske policije tokom kosovskog konflikta. Od februara 1998, vladine trupe su sistematski uništavale civilnu imovinu, napadale civile i počinile grupna pogubljenja... - napisali su iz Hjuman rajts voč u svom lažnom izveštaju. 

I sledećeg dana je istražni sudija Danica Marinković sprečena vatrom sa položaja terorista da uđe u selo, a za to vreme su Albanci spremali scenario za Zapadne medije. 

Sudija Danica Marinković kaže da su predstavnici OEBS pokazivali i za vreme 1999. godine pristrasnost prema albanskim teroristima na Kosovu i Metohiju. 

Trampova ŠAMARČINA lažnoj državi: Odmah da ste ukinuli takse ili SLEDE SANKCIJE

Šef OEBS Vilijam Voker je naredio nekim od verifikatora da ostanu u selu preko noći da bi pazili na tela ubijenih, a zatim otišao u Prištinu, gde je u 17.00 održao konferenciju za štampu u centru OEBS-a. Na konferenciji je izjavio da je američka Kosovska diplomatska osmatračka misija u Račku i okolnim selima izbrojala 45 tela.

- Iz onoga što sam lično video, ne ustručavam se da izjavim da je u pitanju masakr, očigledno, izrazito protiv čovečnosti - izjavio je Voker, koji je i danas otvoreni promoter lažne države Kosovo. 

Sledećeg dana je istražna ekipa prištinskog opštinskog suda ponovo pokušala da izvrši uviđaj u Račku. Tome je prethodila bučna rasprava sa penzionisanim britanskim generalom Drenkijevičem. Britanac je tražio da se u selo uđe bez policije, a da OVK garantuje da će se tokom uviđaja povući iz sela. Zapretio je sudiji Danici Marinković Haškim tribunalom.

Zaključak obdukcije je bio da su svi nastradali bili žrtve dejstva vatrenog oružja i da nad njima nije bilo nikakvog drugog dejstva i tragova mučenja. Prosek životne dobi ubijenih je bio oko 45 godina. Najmlađi ubijeni je imao 17 godina. Jedina osoba ženskog pola (stara 22 godine) je bila ćerka komandanta jedinice OVK (Sadika Mujota) u Račku (Hanumšah Mehmeti(28)). Na njenim rukama su nađene barutne čestice metodom parafinske rukavice, što znači da je pucala. 

Nekadašnji američki doplomata Vilijem Voker, koji sada "promoviše" svoj predlog o ujedinjenju Albanaca, pre 17 godina predlagao je, tačnije "diktirao" finskoj forenzičarski Heleni Ranta kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu, što je ona kasnije i priznala.

Akcija Račak ušla je u udžbenik za specijalne snage NATO kao primer kako treba voditi takve antiterorističke akcije, ali šteta Srbiji zbog perfidnih igri Albanaca i OEBS, pre svega Vilijama Vokera, nanele su ogromnu štetu Srbiji, Zapadne sile su krenule u otvoreni propagandni rat i demonizovanju svih Srba, te je u martu 1999. godine usledilo bombardovanje, tj. agresija NATO na SRJ. 

 

Piše:
Srbija Danas
15.01.2019. 10:26
Pogledajte više