ĐUKANOVIĆ: KOSOVO JE DEO SRBIJE!

20.04.2024. 13:53
Piše:
Tanjug
Kosovo je Srbija / Izvor: Profimedia
Đukanović je rekao danas da kosovski Albanci nisu susedi Srbije jer oni žive na teriotiji pokrajine koja pripada Republici Srbiji

Narodni poslanik sa liste "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane" i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović rekao je danas da kosovski Albanci nisu susedi Srbije jer oni žive na teriotiji pokrajine koja pripada Republici Srbiji, kao i da dve trećine sveta nije priznalo nezavisnost Kosova koje nije priznato u UN kao najvažnijoj međunarodnoj organizaciji. 

Đukanović je za Tanjug rekao da je Albanija matična država Albanaca i da oni ne mogu da imaju dve matične države.

-Kosovo nije nezavisna država, već je sastavni deo Srbije - istakao je Đukanović.

Dodao je da nije neko ko je apriori da se ne razgovara sa predstavnicima pokrajinskih vlasti na Kosovu i Metohiji, koje upravo doživljava kao pokrajinsku vlast, uključujući i Aljbina Kurtija.

Istakao je da je fakticitet kada je reč o statusu Kosova i Metohije promenljiva kategorija, kao i da je fakticitet upravo taj da dve trećine sveta nije priznalo nezavisnost Kosova, što je ocenio kao veoma važno.

Đukanović je dodao i da tzv. Kosovo nije priznato u UN kao najvažnijoj međunarodnoj organizaciji. 

-Vrlo je opasno govoriti o tome da je Kosovo nezavisna država. Da jeste nezavisna država, ne bi se vodili nikakvi pregovori - naglasio je Đukanović.

Dodao je da jedna od strana u tim pregovorima pokušava da nas pritisne da priznamo nezavisnost Kosova jer je njima u interesu, upravo zbog sukoba sa Rusima, jer je Ruska Federacija preuzela određene metode koje je zapad primenjivao prema nama.

-Ako ste vi nas bombardovali bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, oteli nam deo teritorije bez ikakvog poštovanja međunarodnog prava, pa onda su i Rusi rekli - mi ćemo to da uradimo u Ukrajini i onda je to batina koja ima dva kraja - rekao je Đukanović.

Govoreći o Ohridskom sporazumu, Đukanović je rekao da će on verovatno ući u Poglavlje 35 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji što je ocenio kao ružnu poruku EU prema nama jer nam kažu otvoreno da ne žele Srbiju za partnera i da nismo dobrodošli.

Dodao je da pojedine zemlje EU neće priznati nezavisnost tzv. Kosova (Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija), ali da će kroz sporazume i planove, poput Ohidskog sporazuma i plana EU (nemačko-francuski predlog) voditi rat protiv Rusije.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, istakao je da je predvodi i kreira najveća sila EU - Nemačka - i to sa stavom koji će kod nas izazvati neverovatno antizapadno raspoloženje što nije dobro za Srbiju jer je zapad naše okruženje.

-Oni sami kod našeg naroda izazivaju užasno negodovanje i mislim da to može da ima ozbiljne nesagledive posledice koje mogu da dovedu do mnogo toga ružnog na Balkanu - rekao je Đukanović.

Dodao je da Haški tribunal nikada nije utvrdio genocid u Srebrenici i da se genocid nameće Srbiji i srpskom narodu iz političkih razloga.

Govoreći o neuvođenju sankcija Rusiji, Đukanović je rekao da to nije u skladu sa interesima Srbije i postavio je pitanje koja bi bila korist za Srbiju u slučaju da uvede sankcije Rusiji, kao i da bi se time poslala politička poruka koja bi imala loše posledice po Srbiju.

-Imali bismo štetu od uvođenja sankcija. Vi morate u UN da imate neku podršku. Nikakve sankcije koje bismo uveli Ruskoj Federaciji ne bi je pogodile. Prema procenama MMF-a, Rusija će imati veći rast i od Amerike i od drugih država - rekao je Đukanović.

Odnos zapadnih zemalja prema sankcijama opisao je kao licemeran i naveo da sve zapadne zemelje sarađuju sa Rusijom, dodajući da se njihove firme u Rusiji nisu ugasile, već su promenile naziv, a neke se čak i vraćaju.

-To što zapad traži da uvedemo sankcije, a oni najviše sarađuju sa Ruskom Federacijom je čist bezobrazluk - istakao je Đukanović.

Dodao je da se po Moskvi nikad više nije vozilo najnovijih modela automobila sa zapada, poput BMW, rendž rovera i drugih.

Piše:
Tanjug
20.04.2024. 13:53
Pogledajte više