Staćemo goloruki da branimo naš narod: Završena vanredna konferencija KRIZNOG ŠTABA zbog formiranja "Vojske Kosova"

14.12.2018. 11:43
Piše:
Srbija Danas
Srpska lista / Izvor: Fptp. Tanjug/Printscreen
Vanredna konferencija za novinare kriznog štaba četiri opštine sa severa КiM održana je tačno u podne u Kancelariji kriznog štaba u Кosovskoj Mitrovici

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se na vanrednoj konferenciji u ime kriznog štaba koji je formiran povodom osnivanja tzv. Vojske Kosova.

- Danas je u Prištini pred očima EU i UN pregažen sporazum. Danas je u Prištini pokažena bezbednost i sigurnost. Pogažena je rezolucija 1244 kojom se govori da je jedina oružana formacija na ovim prostorima KFOR. U ime kriznog štaba kažem vam da nećemo dozvoliti da Srbe na Kosovu bilo ko napadne. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uz sve nas i on je rekao više puta da neće dozvoliti da srpski narod bude na bilo koji način ugrožen. Borićemo se za mir, nismo uplašeni i ostaćemo ovde – rekao je Rakić i dodao:

Goran Rakić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Poručujemo im da za nas nema nikakve snage i te tzv. snage nemaju šta da traže u srpskim sredinama.

Nakon Rakića obratio se potpredsednik Srpske liste koji je pozvao narod na KiM na uzdržanost.

- Mi danas nismo bili na toj skupštini, nismo želeli da svojim prisustvom da damo legitimitet tim odlukama. Osim kršenja svih međunardnih akata, ovim je prekršen svaki pravni akt koji su Albanci doneli u Prištini. Zastrašujuće je što niko iz međunarodne zajednice nije reagovao. Odluka o vojsci izaziva zabrinutost i strah ali ostajemo ovde i štitimo pravo na život i da budemo Srbi, ali ne da ugrožavamo pravo nekog drugog naroda. Staćemo ispred svog naroda ako krene ta oružana snaga ka nama. Podnećemo žalbe Ustavnom sudu i iscrpećemo sve mehanizme iako ne očekujemo da oni adekvatno reaguju.

Podsetimo, tzv. Кosovski parlament usvojio je danas paket od tri zakona: Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane. Time je omogućena transformacija tzv. Кosovskih bezebdnosnih snaga u kosovsku vojsku. Poslanici "Srpske liste" nisu prisustvovali sednici.

Zvanični Beograd i Srbi na Кosmetu protive se inicijativi prištinskih vlasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Dodao je da je dužnost Кfora da tu vojsku raspusti.

Piše:
Srbija Danas
14.12.2018. 11:43
Pogledajte više