"Komuniciraćemo sa zemljama koje nisu glasale ZA": Priština RAZVILA NOVU STRATEGIJU ZA PRIJEM U INTERPOL

06.03.2019. 23:55
Piše:
Tanjug
Hašim Tači / Izvor: Profimedia/ilustracija
Uloga Interpola je da državama članicama omogući međunarodnu saradnju, tehničku i materijalnu pomoć u borbi protiv kriminala u 21. veku

Zamenik takozvanog kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka kaže da ima potvrdu da je Interpol primio obnovljeni zahtev Prištine za članstvo u toj organizaciji.

"Balkan im je glavna meta, a još se i protive NEZAVISNOSTI KOSOVA": NATO besan zbog saveza Srbije i Rusije

"Balkan im je glavna meta, a još se i protive NEZAVISNOSTI KOSOVA": NATO besan zbog saveza Srbije i Rusije

On je naveo i da će to biti deo dnevnog reda na Generalnoj skupštini, koja će oktobra ove godine biti održana u Santijagu, u Čileu. On je podsetio da je zahtev Priština podnela 31. januara. 

- Naš zahtev je primljen i potvrđeno da će biti stavljeno na dnevni red - rekao je Zeka i dodao da Priština radi na strategiji koja, kako je rekao, neće biti neuspešna kao ona prošle godine. 

Interpol, Kosovo / Izvor: Profimedia

- Naučili smo od prošlog puta. Mi ćemo komunicirati sa zemljama koje su (u Dubaiju) bile uzdržane ili su glasale protiv. Radićemo na tome - rekao je Zeka. 

Ovo će biti peti pokušaj Prištine da uđe u članstvo Interpola. Priština je zahteve podnosila 2010, 2015. i 2018., dok ga je 2017. podnela, pa povukla. Za odbijanje zahteva za članstvo prošle godine na Generalnoj skupštin u Dubaiju, Priština je optužila Beograd, a samo nekoliko dana kasnije tamošnja vlada je odlučila da uvede najpre 10, a odmah zatim i 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, meru koja je i danas na snazi. 

"Ima šanse da se Beograd i Priština dogovore do kraja godine": STIGLE PROGNOZE IZ AMERIKE

"Ima šanse da se Beograd i Priština dogovore do kraja godine": STIGLE PROGNOZE IZ AMERIKE

Interpol je najveća međunarodna policijska organizacija koja broji 192 države članice. Rad Interpola usmeren je na borbu protiv organizovanog kriminala i ratne zločine. 

Uloga Interpola je da državama članicama omogući međunarodnu saradnju, tehničku i materijalnu pomoć u borbi protiv kriminala u 21. veku. Države članice suvereno odlučuju o tome koje informacije će deliti i po kojim nalozima Interpola će postupati.

 

Piše:
Tanjug
06.03.2019. 23:55
Pogledajte više