Otrkiveno ko je uhapšeni Srbin na KiM: Određen mu pritvor od mesec dana - oglasila se kancelarija za KiM

03.06.2022. 14:34
Piše:
Srbija Danas
kosovska policija / Izvor: Profimedia
Časlavu Joliću (54) iz Djurakovca kod Istoka, koji je sinoć uhapšen i osumnjičen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, određen je pritvor od mesec dana.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Jolića sumnjiče za navodni ratni zločin na KiM, odnosno maltretiranje izvesnog civila tokom 1998. godine.

OGLASILA SE POLICIJA: Na Kosovu uhapšen Srbin osumnjičen za ratne zločine

OGLASILA SE POLICIJA: Na Kosovu uhapšen Srbin osumnjičen za ratne zločine

NOVI SRAMNI UDAR LAŽNE DRŽAVE! Kurti odbio da prisustvuje sastanku inicijative "Otvoreni Balkan"

NOVI SRAMNI UDAR LAŽNE DRŽAVE! Kurti odbio da prisustvuje sastanku inicijative "Otvoreni Balkan"

BEOGRAD ŽESTOKO ODGOVORIO NA POTEZ PRIŠTINE: Država će zaštititi Srbina optuženog za navodne ratne zločine

BEOGRAD ŽESTOKO ODGOVORIO NA POTEZ PRIŠTINE: Država će zaštititi Srbina optuženog za navodne ratne zločine

Advokat uhapšenog Dejan A. Vasić, rekao je za Radio KiM da je Jolić osumnjučen da je izvesno lice koje on nikada nije video, za koje nikada nije ni čuo da postoji, tukao u dva navrata i fizički maltretirao.

- Imam snažno uverenje da će Specijalno tužilaštvo ovu istragu sprovesti efikasno, tu nema svedoka izuzev tog oštećenog. Tražiću da se u Specijalnom tužilaštvu osumnjičeni Jolić suoči s navodnim oštećenim i snažno verujem da se radi o nekoj greški. Možda je taj koji je njega osumnjičio, njega pomešao s nekim ili se desilo nešto drugo, jer on veze s time nema niti tog čoveka poznaje - rekao je advokat Vasić.

Časlav Jolić je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izvršen fizičkim maltretiranjem oštećenog u periodu početka rata 1998. godine. Njemu je odredjen pritvor od mesec dana.

Vasić napominje da je proteklih godina više Srba na Kosovu optuženo neosnovano.

Ovo je peti ili šesti predmet gde je lice privedeno i osumnjičeno, a prijavljeno je baš tog dana kada je privedeno. Ti ljudi koji se predstavljaju lažno kao žrtve su čekali 22 godine da pojedina lica prijave. U predmetu Nenada Arsića smo imali da su ga komšije prijavile posle 22. godine. Pa smo imali Zlatana Krstića koji je prijavljen za ubistvo četvoročlane porodice 20 godina kasnije. Milorad Zaić je takodje 20 godina kasnije prijavljen da je navodno vidjen prilikom ubistva neke porodice. Često se dešavalo da su problemi izmedju oštećenog i osumnjičenih imovinske prirode, ali na kraju Srbi budu osudjeni za dela s kojima nemaju nikakve veze", objasnio je advokat.

Uhapšeni Jolić trenutno ne živi na Kosovu, ali dolazi često kako bi obrađjivao svoju zemlju.

Kosovo, policija / Izvor: Profimedia

- On je zaposlen u Srbiji i svaki svoj slobodan trenutak je koristio da sa suprugom i decom dođe u svoju kuću. Nikada do sada nije imao problema, dok juče nije krenuo da pribavlja dokumenta za sprovodjenje ostavinskog postupka - rekao je Vasić.

Časlav je otac četvoro dece sa boravištem u centralnoj Srbiji, koji je godinama odlazio na Kosovo i Metohiju i pune 23 godine nije imao nikakav problem da uđe ili boravi na prostoru KiM do juče kada je naprasno uhapšen i sproveden u Prištinu pod sumnjivim izgovorima i okolnostima, navodi se u saopštenju.

On je otišao sa obavi određene poslove iz ostavinske rasprave nakon smrti oca kada je naprasno uhapšen po nedavnoj optužnici, što baca posebno svetlo na njegov slučaj.

Kancelarija u saopštenju ocenjuje da je ovim nastavljena praksa pravosudja u Prištini da po nekakvim tajnim optužnicama, sa nekredibilnim svedocima i preko noći podiže optužnice protiv Srba sa Kosova i Metohije i da ih na ovakav način odvraća od povratka na njihova ognjišta ili potraživanje njihovih zakonitih prava.

Kancelarija navodi da je obezbedila pravnu zaštitu za Jolića i pratiće njegov slučaj i o njemu obavestiti medjunarodne predstavnike na KiM.

Slučaj Časlava Jolića je šesti po redu slučaj da se Srbi preko noći okrivljuju za navodne ratne zločine, po iskazima svedoka koji se pojavljuju posle 20 i više godina od navodno učinjenog dela, a u vreme kada okrivljeni najčešće potražuju svoja zakonita prava i imanje na KiM, navodi se u saopštenju.

Piše:
Srbija Danas
03.06.2022. 14:34
Pogledajte više