KOSOVSKO USIJANJE DOSTIGLO VRHUNAC: Sve intenzivniji sastanci, sledi mesec TEŠKOG LOBIRANJA! Makron polovinom jula u Beogradu

11.06.2019. 21:54
Piše:
Srbija Danas/Blic
pariz / Izvor: Profimedia
Vruće diplomatsko leto kada je reč o Kosovu čeka srpski državni vrh i predsednika Aleksandra Vučića.

Nakon telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom, predsednik je juče razgovarao sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU, kao i sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom.

Gotovo da ne prođe dan da visoki srpski funkcioneri ne razgovaraju o rešenju kosovskog problema s nekim od uticajnih svetskih zvaničnika.

Nakon foruma u Bratislavi gde je pričao sa američkim zvaničnima Ronom Džonsonom i Filipom Rikerom, ali i na kojem je imao žestok okršaj sa Hašimom Tačijem, usledio je telefonski razgovor Vučića sa Angelom Merkel, koja je dan ranije razgovarala s Ramušem Haradinajem. U isto vreme šef srpske diplomatije Ivica Dačić predstavlja Srbiju na sednici Ujedinjenih nacija o Kosovu. Sve do 1. jula i novog sastanka lidera regiona sa Merkelovom i Emanuelom Makronom u Parizu, predstavnicima našeg državnog vrha agende su popunjene.

NATO POKUŠAO DA UBIJE KADRIJA VESELJIJA I AGIMA ČEKUA! Sakrili se iza stene, a onda... BOMBA!

NATO POKUŠAO DA UBIJE KADRIJA VESELJIJA I AGIMA ČEKUA! Sakrili se iza stene, a onda... BOMBA! 

Priština je želela da izazove sukob Srbije i NATO: Lažna država provocira namerno da izazove VOJNU ODMAZDU

Priština je želela da izazove sukob Srbije i NATO: Lažna država provocira namerno da izazove VOJNU ODMAZDU

Tokom leta, Vučić će se sastati sa francuskim parlamentarcima, ministrom odbrane Belorusije, putuje zatim u Minsk gde će imati seriju sastanaka, a posle već pomenutog sastanka regionalnih lidera u Parizu, polovinom jula, Makron stiže u Srbiju.

Da bismo smo se pomerili s mrtve tačke, ukidanje taksa je condicio sine qua non (neophodan uslov). Takse su bile tema i sastanka Vučića sa Metjuom Palmerom.

Vučić sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Sa gospodinom Palmerom vodili smo veoma otvoren i konkretan dijalog, razgovarali smo o sudbini pregovora Beograda i Prištine, o zastoju dijaloga. Pričali smo kako da se SAD i Srbija potrude da obezbedimo bezbednost u regionu. Naše pozicije su drugačije, SAD su priznale Kosovo, mi ga smatramo našom teritorijom, ali moramo zajedno da obezbedimo bezbedne uslove za život svim građanima - rekao je danas Vučić, i odao da je sagovorniku poručio da je teško razgovarati s nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku.

- Ako niste u situaciji da prebacite keks s jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima - zapitao je Vučić.

Na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Vučić je rekao da zapadne sile ne mogu da se dogovore o pitanju Kosova.

Vučić na sednici konventa o EU / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

- Ne znaju ni oni sami šta hoće. Kad ih pitam šta hoće, oni ne znaju. Postoje tri stanovišta o tom pitanju, a svi imaju različita, a Rusi čak četvrto. Zapadne sile pojma nemaju šta će s ovim pitanjem - naveo je Vučić.

I zvaničnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat izjavio je da su SAD voljne da učestvuju na predstojećoj konferenciji u Parizu, ali da to još nije određeno.

SLOŽNO PROTIV SRBIJE Lažna država ŠALJE VOJNIKE na obuku u Hrvatsku

SLOŽNO PROTIV SRBIJE Lažna država ŠALJE VOJNIKE na obuku u Hrvatsku

"BIO SAM SREĆAN KAD JE BUŠ PRIZNAO KOSOVO!" Manijakalni ratni zločinac SMRTNO UVREDIO SVE SRBE! (VIDEO)

"BIO SAM SREĆAN KAD JE BUŠ PRIZNAO KOSOVO!" Manijakalni ratni zločinac SMRTNO UVREDIO SVE SRBE! (VIDEO)

OVAKO PRAVDA NATO ZLOČINE Oglasio se Bler povodom 20. godišnjice potpisivanja KUMANOVSKOG SPORAZUMA

OVAKO PRAVDA NATO ZLOČINE Oglasio se Bler povodom 20. godišnjice potpisivanja KUMANOVSKOG SPORAZUMA

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da je najbitnije da na sastanku u Parizu budu utvrđeni okviri nekog budućeg rešenja, koji bi potom u narednih nekoliko meseci bili razrađivani sa novom briselskog administracijom.

- I dalje se kraj 2019. godine smatra optimalnim za postizanje rešenja, ali je nezahvalno govoriti o datumima i rokovima, posebno ako u obzir uzmemo da se u prvoj polovini godine nimalo nismo pomakli - navodi Đukanović.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da činjenica da nemamo rešenje ne mora da bude problematična, ali da bi problem mogao da nastane ukoliko neka moćna svetska sila pokuša da iza kulisa pokuša da progura rešenje koje je nepovoljno za nas.

Vučić i Makron / Izvor: Profimedia

- Ni zamrznut konflikt nije problematičan koliko bi bilo problematično njegovo odmrzavanje koje bi dovelo do nasilja i koje bi ceo region uvelo u problem, što bi se prvo odrazilo na strane investitore i na ekonomske prilike - navodi Anđelković.

Kada je reč o tri stanovišta Zapada i četvrtom ruskom za Kosovo, koje je pomenuo Vučić, Anđelković je saglasan da postoji konfuzija u svetskim okvirima.

- Dobro rešenje može biti samo kompromisno i fer. Ono se nazire, u pitanju je neka podela, ali je pitanje ko će Albance na to da natera - kaže Anđelković.

Podsetio na prošlost: Klinton tek stigao u Prištinu, a PRVOM IZJAVOM POKUŠAO DA ISPROVOCIRA SRBIJU! (VIDEO)

Podsetio na prošlost: Klinton tek stigao u Prištinu, a PRVOM IZJAVOM POKUŠAO DA ISPROVOCIRA SRBIJU! (VIDEO)

Na pitanje da li SAD imaju kapacitet da to učine, on kaže "da bi imale ukoliko bi bile homogene".

- Bela kuća bi rešenje prihvatila odmah, ali su Kongres i Senat upitni, budući da su tamo albanski lobisti veoma snažni. Kada bi SAD bile homogene, to bi odmah mogle da učine - zaključuje Anđelković.

Dogovor, pa referendum

Vučić je istakao da će svaki dogovor Beograda i Prištine morati da prođe nadležne institucije i da će narod na referendumu dati završnu reč.

- Verujem da odgovorni političari žele da se rešenje za Kosovo pronađe, a većina bi želela da to rešenje nađe Vučić i da zbog toga dobije motku u glavu, kako bi oni rešili svoje političke probleme. Dakle, platformu će svi dobiti kada budemo blizu njene finalizacije - naveo je Vučić.

Upućen poziv Trampu da poseti Srbiju

Vučić je susret s Palmerom iskoristio da pozove predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju.

- Koristim priliku da preko vas i preko svih američkih predstavnika pozovem predsednika SAD-a da poseti Srbiju. Mi znamo da od njega ne možemo da očekujemo veliku promenu stava po pitanju Kosova, ali vas molim da prenesete predsedniku Trampu da bi bilo dobro da njegov odnos postane nešto izbalansiraniji prema pitanju Kosova i svim ostalim pitanjima - rekao je Vučić.

Piše:
Srbija Danas/Blic
11.06.2019. 21:54
Pogledajte više