NEMAČKA STOJI IZA KURTIJEVOG TERORA! Dok Berlin aminuje OPASNE poteze Prištine, situacija na severu dovedena na IVICU RATA

22.12.2022. 08:10
Piše:
Srbija Danas/Novosti
kurti, vučić / Izvor: Foto: Srbijadanas/Milana Pavkovic/Shutterstosck/Youtube printscreen Gradska RTV Podgorica
Sada više nema nikakve dileme: glavni inspiratori, a verovatno i stratezi destruktivne politike premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija sa ciljem da očisti Kosovo od Srba sede u - Berlinu.

Ono što se do sada moglo samo naslutiti - da iza Kurtijevih leđa stoji Nemačka i aminuje opasne poteze Prištine, ne mareći što je time situacija na severu dovedena na ivicu rata - potpuno su ogolile berlinske diplomate.

U očiglednoj akciji dolivanja ulja na vatru, dan za danom oglašava se neko od nemačkih predstavnika, praktično sa istom porukom: međunarodna dokumenta i sporazumi, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne važe, a barikade kosovskih Srba podignute kako bi se odbranili od Kurtijevog terora su nelegalne i moraju se ukloniti do Božića.

OGLASILA SE EU O SITAUACIJI NA KiM: "Zabrinuti smo, ovo može da preraste u veliki sukob"

OGLASILA SE EU O SITAUACIJI NA KiM: "Zabrinuti smo, ovo može da preraste u veliki sukob"

AMERIČKI "BLUMBERG" OTKRIVA: Evo koliko će se dugo razmatrati zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU

AMERIČKI "BLUMBERG" OTKRIVA: Evo koliko će se dugo razmatrati zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU

Specijalni sud u Hagu doneo odluku o dvojici vođa OVK - Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, evo šta će biti s njima

Specijalni sud u Hagu doneo odluku o dvojici vođa OVK - Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, evo šta će biti s njima

Drugim rečima, sve što traže Srbi i Beograd je "apsurdno i neprihvatljivo", što su inače reči koje je nemački ambasador u Prištini Jorn Rode upotrebio, komentarišući zahtev Beograda da Kfor u skladu sa Rezolucijom 1244 dozvoli povratak naše vojske i policije na Kosovo. Pre Rodea, ulogu "advokata" Kfora preuzela je i njegova koleginica iz Beograda Anke Konrad, koja pokušala da falsifikuje Rezoluciju, tvrdeći da ona ne daje osnov za raspoređivanje naših bezbednosnih snaga u pokrajini.

ZSO ruše i u Bundestagu

Poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Knut Abraham, koji je i član nemačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kritikovao je Beograd "da ne može da vozi na dva koloseka, da ima normalne pristupne pregovore s EU, a istovremeno se igra vatrom na severu Kosova i flertuje sa Moskvom". Abraham, s druge strane, ima potpuno razumevanje za to da "Vlada Kosova, kao vlada suverene države, na svojoj državnoj teritoriji želi da sprovede pravila koja važe za sve ljude". On je istakao da je za formiranje ZSO potrebno "apsolutno poverenje u lojalnost građana države koji su druge nacionalnosti".

- A ako tog poverenja nema, kao što je to trenutno slučaj, pošto se znaju strašni primeri sa severa, iz Mitrovice, onda ne postoji osnova za jednu takvu srpsku zajednicu opština.

S druge strane, to što Priština bukvalno kidnapuje Srbe, drži ih na tajnim lokacijama pod navodnim optužbama za ratne zločine uz dva svedoka albanske nacionalnosti, što mimo svih sporazuma šalje do zuba naoružane specijalce na sever, dok se naš narod na KiM bori da odbrani goli život - nemački zvaničnici niti vide niti čuju. Nisu čuli ni strašne Kurtijeve pretnje da "ne isključuje žrtve prilikom uklanjanja barikada".

kurti i šolc / Izvor: Profimedia

Naši sagovornici poslednje izjave berlinskih diplomata ocenjuju kao zenit akcije u koju se Nemačka upustila poslednjih meseci. Prvi cilj je da sruše Zajednicu srpskih opština onako kako je dogovorena Briselskim sporazumom, odnosno da pogaze ceo ovaj dokument na koji je paraf pre skoro deceniju stavila i EU. Zato i ne čude poruke ambasadora Rodea da ZSO mora biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima i da na njenom statutu rade nemačke nevladine organizacije.

Spreman plan za udar

Direktor operative tzv. kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da policija ima kapacitet da ukloni barikade postavljene na putevima na severu Kosova i da policija ima detaljan plan intervencije na svakoj od njih. On je istakao da će one biti uklonjene kada se proceni da će posledice biti minimalne, kao i da je policija obučila i pripremila ljude i da ima opremu za uklanjanje barikada.

Drugi cilj je da se nametne nova armatura pregovora Beograda i Prištine, odnosno Briselski sporazum zameni evropskim, tj. francusko-nemačkim planom za KiM, koji u svojoj srži ima to da Srbija neformalno prizna nezavisnost Kosova.

Paralelno sa ovim političkim manevrima, ubrzano se radi i na opremanju i jačanju kosovskih bezbednosnih snaga, kako bi one prerasle u vojsku lažne kosovske države. I u ovom procesu jednu od ključnih uloga igra Nemačka.

Nakon što su iz Berlina otvorili karte i nedvosmisleno dali punu podršku Prištini za sve što radi, oglasila se premijerka Ana Brnabić. Ona je poruke ambasadora Rodea o Rezoluciji 1244, ZSO i uklanjanju barikada nazvala "bezobzirnim i bezobraznim i u suprotnosti sa zdravim razumom". Istakla je da se uhapšeni Srbin Dejan Pantić već 12 dana nije čuo ni sa kim - ni sa porodicom, advokatom, pa čak ni sa Euleksom, i da to svi ćutke posmatraju i potpuno im je u redu. Ona je upitala Rodea, za koga su barikade nelegalne, da li je legalno da se kidnapuju ljudi na teritoriji na kojoj je on ambasador:

Ana Brnabić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

- To je potpuno u redu, potpuno u skladu sa evropskim vrednostima i vladavinom prava? Vi imate problem samo sa Srbima na barikadama koji jedino traže pravdu za uhapšene sunarodnike i ZSO. Niste imali ni toliko poštovanja da kažete do kog Božića ste dali rok za uklanjanje barikada, s obzirom na to da na teritoriji KiM žive i Srbi koji slave pravoslavni Božić. Ovu poruku nisam baš razumela, moraju se ukloniti da bi Deda Mraz mogao da prođe? Prošao je Sveti Nikola koji je mnogim Srbima jednako važan kao i Božić.

Sveti Nikola nemačkom ambasadoru nije važan? Njemu je važan samo njegov Božić - rekla je Brnabićeva, i ironično primetila da bi "Rode hteo malo da ide kući da se odmori za svoj Božić, pa mu zato smetaju barikade", a inače, sem toga, "sve je u najboljem redu, sve je divno, vladavina prava cveta, ljudska prava na maksimumu, sve je savršeno".

Brnabićeva: Ambasador Rode ponizio i UN i KFOR

Premijerka, koja je upozorila da smo na ivici oružanog sukoba zbog jednostranih poteza Prištine, takođe je upitala Rodea kako može da odlučuje o nečemu što je doneo Savet bezbednosti UN, o Rezoluciji 1244, kad pritom Nemačka čak nije ni članica SB UN.

- To je bruka i sramota. To je ponižavanje UN, svih zemalja članica, ponižavanje Kfora i Euleksa. Molim sve iz Nemačke, uključujući i ministarku za sve i svašta Violu fon Kramon, da pročitaju Rezoluciju 1244 pa da onda pričaju šta je prihvatljivo a šta ne. Prema toj Rezoluciji, povratak određenog broja pripadnika srpske vojske nije mogućnost, to je obaveza.

Miloš-Vučević / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ponovo je reagovao i ministar odbrane Miloš Vučević koji je Kurtijevu izjavu da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve, okarakterisao kao opštu pretnju Srbiji i narodu na KiM:

- Ovo je jasna poruka da Kurti ne mari za ljudske žrtve i da neće odustati od terora nad Srbima, nasilja i postizanja krajnjeg cilja - da Srbi napuste svoja ognjišta. Situacija na severu Kosova veoma je komplikovana, a dodatno je usložnjava i izjava ambasadora Nemačke Rodea da se barikade moraju ukloniti do 25. decembra. To je scenario koji nas ne vodi u smirivanje tenzija, već u haos. Ovo je ispitivanje nerava, ko je u jačoj i boljoj političkoj kondiciji. Kurti i njegovi pokrovitelji ovo rade da bi nas iscrpljivali i da bismo mi u Srbiji rekli da je bespredmetno da raspravljamo i da treba da se pomirimo, jer ne možemo normalno da živimo. A oni prave okolnosti da ne možemo normalno da živimo, da ne znamo hoće li krenuti u neku akciju da nekog novog uhapse, hoće li nekoga ubiti, proterati.

Piše:
Srbija Danas/Novosti
22.12.2022. 08:10
Pogledajte više