"Nikada nećemo ukinuti takse" Haradinaj opet POČEO DA DIVLJA: Lažna država odbacila predlog EU

25.01.2019. 16:54
Piše:
Srbija Danas/Blic
Ramuš Haradinaj / Izvor: Profimedia
Premijer lažne države Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da pitanje slobodne trgovine sa Srbijom ne može da bude rešeno odvojeno od ostalih pitanja i naglasio da svi problemi treba da se reše istovremeno uključujući i priznanje Kosova.

Na današnjoj konferenciji za novinare nakon zasedanja vlade lažne države Haradinaj je kazao i da je sam predložio komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da o tome ne može da se odlučuje odvojeno.

- Dakle, komesar Han može da pripremi ugovor o ekonomiji ili o slobodnoj trgovini, ali odluka o tome će se desiti onda kada su i ostala poglavlja sporazuma spremna. Imajući u vidu i vremenski aspekt, o nečemu što se pripremi danas ne može da se odluči sutra, već će se odlučiti kada je spremno i priznanje, ali kad budu spremne sve ostale teme - rekao je Haradinaj.

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da je u Davosu predsedniku lažne države Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine i da očekuje odgovor.

Han je u tom smislu ponudio i svoju pomoć, a Haradinaj poručio da tu ponudu ceni, ali i da je spremnost Prištine da suspenduje odluku o taksama uslovljena sporazumom o priznanju.

Kosovo / Izvor: Profimedia

- Nismo protiv toga da se da mogućnost postizanju sporazuma, sporazum i želimo, ali želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces - kazao je Haradinaj.

Ponovio je da je taksa od 100 odsto Srbiji i BiH u "nacionalnom interesu Kosova", koja je imala neverovatan ekonomski uticaj na Kosovu, pa je poručio:

- Ako Vučić i Dačić i ostali kažu "nikada vas nećemo priznati", šta onda očekuju od nas? Ni mi nikada nećemo ukloniti takse.

On je podsetio da je Priština imala dodatne mere koje je mogla da uvede Srbiji, ali da nije htela da preduzme te korake zbog pisma koje je poslao američki predsednik Donald Tramp.

Dodao je, međutim, da će Priština proceniti kako da se dalje ponaša u zavisnosti od toga šta će činiti Beograd, navodeći posebno lobiranje protiv nezavisnosti.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
25.01.2019. 16:54
Pogledajte više