"Srbija danas ne želi "zategnute" odnose sa SAD" Marko Đurić otkrio šta je prioritet veze sa Amerikom

29.01.2021. 10:23
Piše:
Tanjug
Marko Ðurić / Izvor: Profimedia
Ðurić je ocenio i da snažni odnosi Srbije sa SAD doprinose njenoj stabilnosti

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je da Srbija danas ne želi "zategnute" odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i naglasio da je unapređenje političkih odnosa sa tom zemljom prioritet.

KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Doneta odluka o novim merama - odlučeno da li će biti popuštanja!

KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Doneta odluka o novim merama - odlučeno da li će biti popuštanja!

Dvadesetak domaćinstava i dalje odsečeno od sveta: Teška situacija zbog snega u Novoj Varoši (FOTO)

Dvadesetak domaćinstava i dalje odsečeno od sveta: Teška situacija zbog snega u Novoj Varoši (FOTO)

(UŽIVO) ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Donete odluke o novim merama

(UŽIVO) ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Donete odluke o novim merama

Ðurić je ocenio i da snažni odnosi Srbije sa SAD doprinose njenoj stabilnosti.

- Snažni odnosi Srbije sa SAD doprinose stabilnosti naše zemlje. Politički i ekonomski jaka Srbija znači i stabilan Zapadni Balkan. Predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić prepoznali su celokupan značaj dobrih odnosa sa SAD, i učinili korake ka približavanju naših zemalja - naveo je Ðurić.

On je dodao da je posle decenija zanemarivanja odnosa sa tom zemljom, predsednik Vučić prvi koji je svojim političkim autoritetom stečenim u zemlji i međunarodnim odnosima pokrenuo rešavanje najtežih pitanja koja su dugogodišnji problem srpsko-americkih odnosa.

- Unapredenje politickih odnosa naše dve zemlje je prioritet. Međutim, obavljajuci dužnost ambasadora Srbije u Vašingtonu, radiću na olakšanju funkcionisanja privrede i života građana - rekao je Ðurić.

On je naveo da će zajedno sa Privrednom komorom Srbije biti trgovinsko predstavništvo Srbije u SAD mesto odakle će se privlačiti nove američke investicije u Srbiju, i zamajac izvoza srpskih proizvoda u SAD.

Amerika / Izvor: Profimedia

Ðurić je najavio da će razgovarati sa Srbima u Americi koji su, kako kaže, najstabilniji most između Srbije i SAD, te da će promovisati Srbiju, njenu kulturu, nauku, istoriju, um i veštine naših ljudi.

- Moramo da intenzivno razgovaramo s našim rasejanjem u SAD. Nama su naši Srbi u Americi najbliži Amerikanci, najstabilniji most izmedu Srbije i SAD - rekao je Ðurić i dodao:

- Dostojno ćemo obeležiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD. Time cemo se odužiti precima i osvetliti put za buducnost - poručio je još ambasador.

Podsetio je da je prošlo 140 godina od kada su Srbija i SAD potpisivanjem trgovinske i konzularne konvencije uspostavile diplomatske odnose, navodeći da su u to vreme dve slobodne nacije prepoznale zajednički interes da ustanove svoje odnose ugovorima.

Ðurić ukazuje i da su dve zemlje ratovale na istoj strani u oba svetska rata za zajedničke ideale, kao i da su najbolji srpski naučnici promenili svet radeći u SAD.

Piše:
Tanjug
29.01.2021. 10:23
Pogledajte više