STRAŠNA SUDBINA ZA SRBIJU I KOSMET: Američki pakleni plan za Balkan prave troje saradnika terorista

08.12.2020. 13:48
Piše:
Srbija Danas/Blic
Eliot Engel, Madlen Olbrajt, Julius Bugajski / Izvor: Foto: PrintscreenTwitter/House Foreign Affairs Committee
Strategija će biti predložena novoj američkoj administraciji, koju bi trebalo da predvodi Džo Bajden

Pred Komitetom za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, kojim predsedava kongresmen Eliot Engel, danas će biti organizovano saslušanje o strategiji koja se predlaže novoj američkoj administracija na čelu sa Džoom Bajednom kada je reč o Zapadnom Balkanu, pa i Srbiji.

Ako se po jutru dan poznaje, Srbiji bi moglo da se smrkne jer su troje od četvoro učesnika ovog događaja žustri zagovornici nezavisnosti Kosova - Engel, bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt i profesor na Univerzitetu "Džon Hopkins" Danijel Server.

KAKVA JE OVO POMETNJA NA KOSMETU: Hoti pljunuo po Evropi, pa zove zvaničnike nedoslednim lažovima!

KAKVA JE OVO POMETNJA NA KOSMETU: Hoti pljunuo po Evropi, pa zove zvaničnike nedoslednim lažovima!

TAČI HTEO DA POBEGNE IZ HAŠKOG PRITVORA? Smeši mu se doživotna robija! (FOTO)

TAČI HTEO DA POBEGNE IZ HAŠKOG PRITVORA? Smeši mu se doživotna robija! (FOTO)

CVETA KORUPCIJA U KVAZI DRŽAVI: Veliki broj zvaničnika pod istragom, truli sistem nema budućnost

CVETA KORUPCIJA U KVAZI DRŽAVI: Veliki broj zvaničnika pod istragom, truli sistem nema budućnost

Sem njih troje, u diskusiji će učestvovati i predavač pri Centru za strateške i međunarodne studije vašingtonu i saradnik američke fondacije "Džejmstaun" Janusz Bugajski.

- Članovi komiteta ispituju budućnost američke spoljne politike prema Balkanu. Bivša državna sekretarka @madeleine olbrajt, @DanielServer i @JBugajskiUSA nude preporuke za politiku za region pod upravom Biden-Harris-a - najavio je Engel na tviteru.

Bosanski mediji preneslu su da je deo smišljene strategije već je praktično iscureo, a kako navodi "Avaz" reč je o Serverovom planu. On će, kako ističe bosanski medij, u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je reč o sprečavanju secesije Republike Srpske, unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, te punom priznavanju državnosti Kosova.

U svom govoru će navesti da Dejton danas služi interesima "etničkih pljačkaških barona", od kojih "jedan naoružava svoju državnicu za otcepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali".

- SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske, kao i da ojačaju i premeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na severoistoku zemlje kako bi blokirali secesiju - navodno će reći Server.

Takođe, reći će i da Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalifikovati za članstvo u EU, a to znači izmene ustava i BiH koja se ne temelji na etničkim podelama.

Server o Bajdenu i "Velikoj Srbiji"

Server je u nedavnom intervjuu za srpske medije govorio o tome šta može da se očekuje od Bajdena.

- Bajden nije bio neprijateljski raspoložen prema Srbiji. Zapravo se zalagao da Srbija dobije kandidaturu za EU i pre nego što je većina ostalih u Vašingtonu to smatrala pametnim. Ali on snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kao i Bosne i Hercegovine. Oni u Beogradu koji se još nadaju stvaranju "Velike Srbije" neće biti zadovoljni Bajdenom - rekao je Server.

Takođe, prema pisanju "Avaza" Server će istaći da i dalje postoje problemi između Srbije i Kosova, kao i unutar BiH, gde je Srbija, takođe, faktor.

- Sve što sam predložio, biće lakše ako Srbija pomogne - reći će Server uz napomenu da Kosovu treba konačno priznati nezavisnost.

Takođe, njegov stav je i da je glavni američki cilj dijaloga "uzajamno priznavanje i razmena ambasadora".

- Predsednik Bajden i kancelarka Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije dok to učini i Srbija. Članstvo u UN-u će zahtevati od Amerikanaca da uvere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto - navešće Server.

angela merkel, albanci, kosovo / Izvor: Profimedia

Ne očekuje se da ni ostali učesnici imaju drugačliji nastup. Nedavno je Medlin Olbrajt, kako je prenela Koha, gostovala na onlajn internet okruglom stolu o budućnosti Kosova, i založila se za veće angažovanje prijatelja u američkom Kongresu i albansko-američke zajednice. Tada je takođe branila akcije Zapada tokom devedesetih, kada je bombardovana Srbija, a kritikovala Trampovu administraciju zbog pristupa problemu.

- Cilj je bio 1998-1999 ujediniti svet oko demokratskih principa i posvećenosti miru. Kampanja koju je vodio Bil Klinton bila je uspešna. Džo Bajden je mobilisao zemlje u NATO kampanji, članovi Kongresa predvođeni Eiliotom Engelom pokazali su veliku posvećenost - istakla je Olbrajt.

Sada je vreme, kako je rekla, da se ponovo uspostave posvećenost nakon četiri godine neuspeha i pristupa Trampove administracije Kosovu i Srbiji.

- Kosovo i dalje ostaje test za demokratiju, ali uz veliko zalaganje prijatelja u Kongresu i albansko-američke zajednice oni mogu pomoći u izgradnji mira i prosperiteta za sve. Američke patriote su pravi prijatelji Albanaca - navela je Olbrajt.

Piše:
Srbija Danas/Blic
08.12.2020. 13:48
Pogledajte više