Zašto je za Srbiju veoma važno da se KOSOVSKI ČVOR REŠI PRE IZBORA U SAD?

25.02.2019. 10:25
Piše:
Srbija Danas/Blic
Donald Tramp / Izvor: Profimedia
Predsednik SAD stupiće na dužnost prvog dana 2021. godine. Praksa je da se pola godine pre isteka mandata ne donose velike odluke, a pitanje je kako će izgledati novi sastav Bele kuće.

Amerika se aktivno uključila u rešavanje kosovskog problema. Tamošnja administracija pritiska Prištinu da povuče takse na robu iz Srbije kako bi dve strane posle višemesečnog vakuuma ponovo sele za pregovarački sto, a i sam Tramp poslao je pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju u kojem apeluje na njih da učine sve, jer nikada nisu bili bliže istorijskom dogovoru.

"Američki su nosač aviona, zahtev za priznanje je NASTAVAK RATA PROTIV SRBIJE": NEMAČKI POLITIČAR OTKRIO POZADINU KOSOVSKOG PROBLEMA

"Američki su nosač aviona, zahtev za priznanje je NASTAVAK RATA PROTIV SRBIJE": NEMAČKI POLITIČAR OTKRIO POZADINU KOSOVSKOG PROBLEMA

Iako se još ne zna ko će stati na crtu Trampu, promena administracije i dolazak demokrata svakako bi uticali i na dešavanja u ovom regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenjuje da bi odlazak Trampa bio loš za rešavanje kosovskog čvora.

- Ne bi nam to odgovaralo. Ponovo će biti ultimatum - sve je već rešeno, Kosovo je već nezavisno i na nama je samo da ga priznamo - navodi Dačić.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku veruje da bi i nova administracija ostala na istom tragu kada je reč o rešavanju ovog pitanja.

- Nova administracija imala bi jednako odlučan pristup da se ovo pitanje reši. Štaviše, pritisak za okončanje dijaloga bi bio još izvesniji i jači. Osim toga, američki uticaj bi nesporno bio jači u odnosu na kosovsku stranu, a i okviri za konačno rešenje bi bili mnogo više okrenuti zahtevima Prištine - navodi Đukanović.

Izbori u SAD trebalo bi da se održe na jesen sledeće godine, a onaj ko dođe na mesto predsednika ili eventualno zameni Trampa, stupa na dužnost 1. januara 2021. godine

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost ističe da je ostalo još malo vremena za postizanje konačnog rešenja kada je reč o Kosovu.

- Ono što se uradi u prvoj polovini 2020. godine - uradilo se. Posle toga, pravilo je da se ne rade velike stvari i sve drugačije bi bilo suprotno praksi - navodi Savković uz konstataciju da je za Srbiju negativno svako dalje odlaganje rešavanja problema.

Dačić o pregovorima sa Prištinom: Razgraničenje nije ništa novo, otvorene su sve mogućnosti

Dačić o pregovorima sa Prištinom: Razgraničenje nije ništa novo, otvorene su sve mogućnosti

On kaže da je ishod izbora u Sjedinjenim Državama teško predvideti jer još nije jasno ko će biti izazivač Trampu, a i sam Tramp ima ozbiljne šanse za novi mandat. Korekcija koja se, kako navodi, desila u američkom pristupu nije apsolutna, a to se, kako ističe, vidi i na primeru Venecuele kada je američki ambasador rekao da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

Na pitanje da li bi eventualno postizanje sporazuma značilo Trampu na unutrašnjem planu, Savković odgovara potvrdno.

- Svi predsednici SAD imaju svoje velike trenutke. Bil Klinton, recimo, imao je svoj momenat sa Peresom i Arafatom. Uvek je značajno predstaviti se kao veliki mirotvorac i poslati poruku. Nije tačno da nije zainteresovan za dešavanja u svetu - zaključuje Savković.

Američki izbori nisu jedini koji bi mogli da utiču na dešavanja oko Kosova. Zbog trenutne napetosti i neslaganja, sve češće se može čuti da će i Priština raspisati prevremene izbore. Iako glavni akteri tvrde da vlada za sada opstaje, jasno je da stvari mogu da eskaliraju svakoga dana. Predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji s jedne strane, i premijer Ramuš Haradinaj s druge, različito gledaju na ukidanje taksa na robu iz Srbije, a rasplet situacije očekuje.

Osim toga, na proleće će biti održani i izbori za Evropski parlament posle čega će se promeniti sastav i Evropske komisije, a jedan komesar biće iz okruženja mađarskog premijera Viktora Orbana, italijanskog vicepremijera Matea Salvinija, Jaroslava Kačinskog. Orban i Salvini imaju tesne veze sa Putinom. Nova Evropska komisija će ojačati ulogu Putina na Balkanu, a rešenje bi time moglo biti sve dalje.

Srbija da obeća priznanje

Uvećane takse na robu iz Srbije i BiH treba ukinuti da bi se nastavilo sa dijalogom o normalizaciji odnosa sa Beogradom, ali ako Srbija ne obeća da će priznati kosovsku nezavisnost, onda nema mesta ni za dijalog, kaže potpredsednik prištinske vlade Fatmir Ljimaj.

On je gostujući u emisiji "Klik" KTV rekao da uprkos partijskim sukobima i kalkulacijama politički subjekti na Kosovu daju mogućnost dijalogu sa Beogradom.

Pozvao ih je da, kako je rekao, dobro čitaju poruke međunarodnih partnera poput one koju je političkim i institucionalnim liderima nedavno uputio predsednik SAD Donald Tramp.

Piše:
Srbija Danas/Blic
25.02.2019. 10:25
Pogledajte više