MINISTAR ANTIĆ OPTIMISTIČAN: U Srbiji proizvodnja struje bolja nego u Nemačkoj

01.03.2017. 15:44
Piše:
Beta
Aleksandar Antić / Izvor: Foto: Tanjug/ Rade Prelić
Cena kilovata je jeftinija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da su u Srbiji stimulacije za proizvodnju struje na biogas dobre, možda i bolje nego u Nemačkoj.

Kako je objasnio, na prosečnu cenu kilovata od sedam evrocenti u Srbiji podsticaj 18 evrocenti, a u Nemačkoj je na cenu kilovata od 30 evrocenti stimulacija 25 evrocenti.

POČELI RADOVI NA DELU SURČIN-OBRENOVAC! Vuči: "Ovo je veliki i važan dan za Srbiju"

Antić je na konferenciji o spremnost Srbije da razvija proizvođu struje na biogas istakao da je Ministarstvo rudarstva i energetike uložilo ozbiljan trud i energiju da pokaže privrednicima da je taj sektor ozbiljna šansa, ne samo zbog proizvodnje struje, već i zbog ekologije.

- Verujemo u budućnost biogasa i ako postoji sektor gde smo najviše napredovali to je biogas. Povećali smo podsticaje jer hoćemo da uputimo poziv investitorima gde mogu da postignu istovremeno više efekata- rekao je Antić.

Aleksandar Antić / Izvor: Foto: Tanjug/ Rade Prelić

On je dodao da misli da će Srbija ispuniti cilj da do 2020. godine iz obnovljivih izvora proizvodi 27 odsto električne energije.

- Najatraktivniji su projekti koji se odnose na proizvodnju struje pomoću energije vetra i biogasa i ti sektori će se narednih godina najbrže razvijati. Srbija ima potencijal u obnovljivim izvorima 5,6 miliona tona ekvivalenta nafte od čega je 3,3 miliona tona potencijal u biomasi- rekao je Antić.

ZA NJIH NEMA ZIME! Nezaposlenost u Nemačkoj na istorijskom minimumu!

Proizvodnja električne energije iz biomase je, prema njegovim rečima, zaokružen sistem jer se iz biomase može proizvoditi struja i toplotna energija a u digestatu, odnosno odpadu se nalaze azoti i fosvati koji se mogu koristiti kao mineralno đubrivo.

Predsednik Upravnog odbora Biogas Danko Vuković istakao je da proizvodnja jednog megavata električne energije može da obezbedi đubrivo za povećanje humusa od jedan odsto na 250 hektara zemlje.

OPASAN HOBI SULTANA OD BRUNEJA: Opsesija vredna 20 milijardi dolara! (FOTO)

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac istakao je da su povećane stimulacije za proizvoju struje na biogas tokm 2016. godine snažnije postakle povećanje broja tih postrojenja.

- Sada postoji oko desetak postrojenja na biogas, a šest su podignuta posle povećanja stimulacija i kreditne podrške globalne Agencije za zaštitu životne sredine od 1,6 miliona dolara, tako da je svako postrojenje dobilo po 300.000 dolara- rekao je Banjac.

Piše:
Beta
01.03.2017. 15:44
Pogledajte više