Kako je nastalo najpopularnije oružje na svetu: Jeste li čuli priču o pušci AK-47 - "KALAŠNJIKOV"? (VIDEO)

07.12.2020. 09:53
Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
vojnici naoružani Kalašnjikovima / Izvor: Profimedia/ilustracija
Priča o jurišnoj pušci koja traje decenijama, uživa kultni status, te se nalazi čak i na državnim zastavama i grbovima

Trinaestog novembra 1947. godine, službeno je završen razvoj nedvosmisleno najpoznatije jurišne puške na svetu - Avtomat Kalašnjikova 1947, skraćeno: AK-47.

Ime je dobio po svom tvorcu, ruskom konstruktoru oružja Mihajlu Kalašnjikovu. Oznaka "47" odnosi se na godinu kada je ova puška standardizovana.

INDUSI POBEGLI GLAVOM BEZ OBZIRA: Kinezi upotrebili zastrašujuće i dosad neviđeno oružje!

INDUSI POBEGLI GLAVOM BEZ OBZIRA: Kinezi upotrebili zastrašujuće i dosad neviđeno oružje!

ZVER SEVERNIH MORA: Ponos ruske flote uspešno izvršio još jedan zadatak (FOTO/VIDEO)

ZVER SEVERNIH MORA: Ponos ruske flote uspešno izvršio još jedan zadatak (FOTO/VIDEO)

Reč je o jednom od prvih jurišnih oružja uopšte, a puška AK-47 danas je daleko najrasprostranjenija na svetu. Prema pojedinim istraživanjima na svetu se i danas nalazi više od 200 miliona AK-47 pušaka, što znači da otprilike 1 "Kalaš" ide na svakih 35 osoba.

Zašto je tako popularna? Nekoliko je ključnih razloga - pouzdanost je svakako na prvom mestu. Zatim, izrada puške je poprilično jednostavna i jeftina. Takođe je i jednostavna za upotrebu. Zamišljena je u skladu sa tadašnjom sovjetskom vojnom doktrinom - Mihajl Kalašnjikov dizajnirao je pušku koja će moći toliko jeftino da se proizvodi da često neće imati smisla popravljati je pošto je jednostavnije "zgrabiti" drugu!

Što se tiče preciznosti, AK-47 uvek se smatrao "dovoljno dobrim" te je u stanju da pogodi torzo na oko 300 metara udaljenosti. Na većim udaljenostima Kalašnjikov više nije vrlo precizan (što ne znači da se ne koristi).

Zbog svoje pristupačne cene AK-47 je danas popularan kod svih grupa koje su spremne da učestvuju u oružanim borbama - vojske, militanata, gerilaca, kriminalaca... Svi imaju potrebu za puškom koja je pouzdana i izdržljiva, a kada pritom uzmemo u obzir njenu nisku cenu, ne čudi da je AK-47 i danas, više od 70 godina od početka njene proizvodnje, još uvek toliko tražen.

Koliko uopšte košta danas jedan AK-47? Zavisi gde. Svo oružje je takođe podređeno zakonima ponude i potražnje - drugim rečima, što je zona sukoba veća, verovatno će biti i veća cena oružja, no, naravno, sve zavisi i od toga o kojem delu sveta govorimo.

U izveštaju organizacije Global Financial Integrity prati se cena AK-47 na crnom tržištu u svetu. U Afganistanu se može lako nabaviti za 600 američkih dolara. Na meksičkoj severnoj granici sa SAD-om prodaju ih za oko 1.200 dolara po komadu. Po istoj ceni se autentični AK-47 može nabaviti i u Pakistanu, no lokalno proizvedeni modeli (nižeg kvaliteta) prodaju se za svega 148 dolara. U izveštaju se takođe navodi kako se AK-47 može kupiti i putem tzv. "darkneta" gde cena varira od 2.800 do 3.600 dolara.

Više od 20 zemalja sveta danas proizvodi Kalašnjikove, a najveći proizvođač je, očekivano, Kina. Rusija ih više ne proizvodi, ali zato ima velika skladišta istih.

Bilo bi jako teško, verovatno nemoguće, pronaći neki oružani sukob danas da u njemu nije korišćen i AK-47. No, nekad je to bilo oružje isključivo u rukama sovjetske vojske, a Zapadnjaci su ga po prvi put videli na delu 1956. kada su sovjetske trupe ušle u Mađarsku kako bi ugušile tamošnji pokušaj pobune.

Do danas je AK-47 bio u rukama raznih notornih aktera. Postoji snimak Osame bin Ladena kako puca iz AK-47, a pokojni irački predsednik Sadam Husein zarobljen je sa čak dva AK-47 pored sebe.

militanti sa kalašnjikovima / Izvor: Profimedia/ilustracija

Reč je o "masovnom ubici" - neke procene govore kako oko 250.000 ljudi godišnje umre zbog posledica ranjavanja AK-47.

Iako je reč o tehnologiji staroj decenijama, čak oko 50 državnih vojski danas još uvek koristi AK-47, među kojima su i Kina, Egipat, Kuba, Sudan, Sirija, Iran, Irak...

Naravno, postoje razne verzije same puške (oko 200 njih), ali sve imaju osnovni dizajn koji se nije menjao još o 1947.

AK-47 je uvek dospevao u razne ratne zone na kojekakve načine, a od 70-ih godina često se "ubacuje" u iste - na primer, američka CIA dostavila je stotine hiljada, možda i milione AK-47 u Afganistan 70-ih i 80-ih kako bi se tamošnji mudžahedini borili protiv sovjetske vojske.

Iako se puška koristi na raznim terenima, vrlo je prigodna za ratovanje po bliskoistočnim pustinjama. Čak i mnogi američki vojnici 2000-ih u Iraku i Afganistanu preferirali su da koriste AK-47 umesto njihove zvanične jurišne puške (M-16) pošto je AK-47 puno otporniji na prašinu i pesak u ovakvim uslovima (ređe se zaglavi).

Kada je američka vojska 2007. u Iraku uspostavila novu iračku vojsku krenuli su da ih naoružavaju sa AK-47 (koje su u većim količinama kupili od Jordana). No, morali su uskoro da odustanu i prebace se na M-16 zbog činjenice da su AK-47 masovno završavali u rukama anti-američkih pobunjeničkih grupa. Tokom rata u Iraku Amerikanci su "izgubili svaki trag" čak 110.000 komada AK-47.

čovek sa kalašnjikovim uz nogu / Izvor: Profimedia/ilustracija

Kad već spominjemo Irak, tokom 2004. i 2005. godine više od 350.000 AK-47 prebačeno je u Irak iz BiH, uz koordinaciju Pentagona te uz odobrenje NATO snaga. Sa druge strane, nakon ratova na prostoru bivše SFRJ 90-ih godina, stotine hiljada Kalašnjikova su "nestale" i završile u rukama kriminalnih i terorističkih grupa.

I danas u terorističkim napadima često se koriste AK-47. Na primer, u velikim terorističkim napadima u Parizu, na Šarli Ebdo i pozorište Bataklan, teroristi su kupili Kalašnjikove u Belgiji.

Ilegalna trgovina oružjem na svetskom nivou iznosi negde između 1,7 i 3,5 milijardi američkih dolara, što je između 10 i 20 odsto u odnosu na legalnu trgovinu oružjem. Što se pak Kalašnjikova tiče, godišnje se i dalje proizvede oko milion novih komada što opet znači da će ova puška biti prisutna u ratnim zonama i kriminalnim obračunima još decenijama...

Proliferacija ovog oružja dala mu je kultni simbol kao nijednom drugom oružju. Do te mere da se AK-47 čak nalazi na zastavi i grbu jedne države - Mozambika. Nadalje, AK-47 takođe možemo pronaći na grbu Istočnog Timora, ali i na zastavama libanskog Hezbolaha te brojnih drugih gerilskih, militantnih i paravojnih grupa.

zastava Mozambika / Izvor: Profimedia/ilustracija

U Evropi i SAD-u najčešća konotacija je Hladni rat i Istočni blok, no u drugim delovima sveta, naročito u tzv. "zemljama u razvoju", AK-47 ima drugačiju simboliku - često se veže uz narodnooslobodilačke pokrete, anti-kolonijalističku i anti-imperijalističku borbu.

Nema sumnje da je AK-47 promenio svet. Na bolje ili na gore? Korišćen je za pravdu i za nepravdu. Za oslobođenje i za pokoravanje. Za odbranu ali i za hladnokrvnu likvidaciju. Kako god, u svim slučajevima korišćen je samo za jedno - za ubijanje. U svetu se, nažalost, ubija u ime svega, i porobljavanja i slobode. Čega je onda Kalašnjikov više doneo? To nije na njemu - on je samo indiferentna puška, kao i sve druge, a o dobru i zlu odlučuju oni koji ga drže u rukama i spremni su da otvore vatru.

Sve vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
07.12.2020. 09:53
Pogledajte više