SRBI SU PRVI "KUBOM" OBORILI AMERIČKI F-16! Sve se dogodilo pre 1999. godine, a sad je naš PVO još jači! (VIDEO)

13.03.2019. 18:50
Piše:
Srbija Danas
Miroslav Lazanski / Izvor: Foto: Profimedia/ Youtube printscreen/ AiirSource Military/ SD/Saša Džambić/ SD ilustracija
Protivvazdušna odbrana Republike Srpske je 2. juna 1995. godine, sistemom 2K12 Kub oborila ponos američke avijacije F-16 .

Pilot Skot O Grejdi se katapultirao i preživeo, a usledila je potraga za njim po šumama Republike Srpske. Naime, muslimanske snage su tražile O Grejdija kako bi ga ubile, a za to bi, po starom običaju, mediji okrivili Srbe.

"SUPER PUME" STIŽU U MUP: Ovakve MOĆNE HELIKOPTERE neće imati NIKO na Balkanu OSIM SRBIJE

"SUPER PUME" STIŽU U MUP: Ovakve MOĆNE HELIKOPTERE neće imati NIKO na Balkanu OSIM SRBIJE

Vojska Republike Srpske ga je takođe intenzivno tražila, a zapravo je kuriozitet to da su samo hteli da ga zarobe, posle čega bi u svakom slučaju morali da ga vrate snagama NATO.

Ipak, američki marinci su posle nekoliko dana locirali O Grejdija i on je evakuisan helikopterom.

U emisiji "Lazanski direktno" na RTRS ovog događaja prisetili su se novinar, pisac i vojno-politički komentator Miroslav Lazasnki i njegov gost, dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane Republike Srbije. 

- To je prvi slučaj obaranja F-16 sa "Kubom". Onaj F-16 koji je oboren kod Šapca je oboren Nevom. PVO RS se dobro pokazao - podsetio je Lazanski.

NAJVEĆI BLEF NATO SAVEZA! Lazanski otkrio KAKO bi izgledala KOPNENA INVAZIJA na Srbiju

NAJVEĆI BLEF NATO SAVEZA! Lazanski otkrio KAKO bi izgledala KOPNENA INVAZIJA na Srbiju

Dr Miloradović je rekao da je 2K12 Kub i dalje jedan od najrasprostranjeniji PVO na svetu, te da ga razne zemlje, pa i Srbija, modernizuju. 

- Znatno je povećan i kvalitet radarske slike, otpornosno ometanje, brzina reakcije i pasivnost - kaže dr Miloradović i dodaje da je vojska Srbije na vežbama imala 21 pogodak iz 22 gađanja, koristeći modernizovane sisteme 2K12 Kub i Neva. 

Lazanski je dodao da smo onda potrošili dosta raketa, a dr Miloradović je odgovorio da "imamo dovoljnu količinu raketa". 

ČETIRI ADUTA: Srpsko oružje kupuje TREĆINA SVETA, a evo šta donosi najviše novca (VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas
13.03.2019. 18:50
Pogledajte više