RUSI STIŽU U POMOĆ AFRIČKOJ VOJSCI, ČEKALI SU IH KO OZEBLO SUNCE: Pobunjenici nadiru, Moskva braniocima šalje moćno oružje!

18.05.2021. 19:46
Piše:
Srbija Danas
Militanti u Libiji / Izvor: Profimedia/ilustracija
Vladine snage su dobile ogromnu količinu naoružanja

Rusija je isporučila Centralnoafričkoj Republici (CAR) treću seriju malokalibarskog oružja, uključujući 5.000 pušaka kalašnjikov, preneo je ruski državni medij izjavu ruskog ambasadora u Banguiju Vladimira Titorenka.

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

RUSKI JURIŠNI HELIKOPTER POSTAJE NEPOBEDIVA LETEĆA ZVER: Mi-28NM dobio naoružanje nove generacije (VIDEO)

RUSKI JURIŠNI HELIKOPTER POSTAJE NEPOBEDIVA LETEĆA ZVER: Mi-28NM dobio naoružanje nove generacije (VIDEO)

ESKADRILA VOJSKE SUVERENO DOMINIRA NEBOM! Sada ih imamo 14: MiG 29 - "oštrica mača" kao garancija moći naše zemlje

ESKADRILA VOJSKE SUVERENO DOMINIRA NEBOM! Sada ih imamo 14: MiG 29 - "oštrica mača" kao garancija moći naše zemlje

- Rusija je CAR-u besplatno isporučila treću seriju oružja. To su malokalibarsko i lako oružje - mitraljezi, laki mitraljezi, snajperske puške, pištolji, RPG-ovi, ručne bombe i municija  - rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, ova isporuka je najveća - među isporučenim oružjem nalazi se 5.000 pušaka kalašnjikov. Ceremonija prenosa oružja i municije održana je na aerodromu Bangui u prisustvu predsednika i ministra odbrane CAR-a, kao i predstavnika ruskog Ministarstva odbrane general-majora Olega Polgujeva.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Titorenko je objasnio da za prenos lakog naoružanja nije potrebna dozvola Saveta bezbednosti UN, već je potrebno samo obaveštenje.

U oktobru 2020. Rusija je isporučila CAR-u 20 oklopnih izviđačkih i patrolnih vozila BRDM-2. Rusija je 2019. godine predala vlastima zemlje kalašnjikove, mitraljeze, bacače granata, pištolje i snajperske puške. Sve isporuke su besplatne.

U CAR-u, grad Bouar napale su pobunjeničke grupe koje se ne slažu sa predsedničkim izborima u zemlji održanim 27. decembra. Grad se nalazi 340 kilometara od glavnog grada Centralnoafričke Republike - Banguija.

Pobunjenici su napali vladine snage, dok su pod vatrom bili i mirovnjaci UN-a koji su priskočili u pomoć vojsci. Ovo je izjavio Abdulaziz Fol, predstavnik multidisciplinarne integrisane misije UN-a za stabilizaciju u CAR-u (MINUSCA).

Izbori za šefa države u CAR-u održani su 27. decembra. Za mesto predsednika CAR-a prijavilo se 17 kandidata. Sa velikom izlaznošću većom od 76 odsto, aktuelni šef države Faustin-Aranž Tuader pobedio je sa 53,9 odsto glasova. Konačne rezultate izbora mora objaviti Ustavni sud.

Istovremeno, bivši predsednik države Fransoa Bozize bio je glavni konkurent Tuaderu, ali nije mogao da prođe postupak registracije.

Prema navodima vlasti, pristalice potonjih organizovale su pobunu u zemlji, posebno su uspele da zauzmu nekoliko naselja, koja je kasnije vojska ponovo zauzela. Pobunjenici su krenuli sa jugoistoka prema glavnom gradu.

Od tada je vlada tražila pomoć od Rusije, a Moskva se obavezala da će rasporediti vojne komandose za obuku lokalnih snaga.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Piše:
Srbija Danas
18.05.2021. 19:46
Pogledajte više