HELIKOPTER KOJI JE ISTISNUO "CRNOG JASTREBA": "Defajant Eks" je spreman da pokaže svoju dominaciju (VIDEO)

30.01.2021. 08:33
Piše:
Srbija Danas/National Interest
helikopter / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Boeing
Novi helikopter ima niz jedinstvenih karakteristika koje nisu viđene na drugim letelicama

U zajedničkim objavljenim izjavama juče, Sikorski i Boing najavili su svetu svoj avion Defajant Eks.

RUSI OTKRILI SVE DETALJE O ZASTRAŠUJUĆEM ORUŽJU: Ne postoji meta koju "Jars-S" ne može da pogodi (VIDEO)

RUSI OTKRILI SVE DETALJE O ZASTRAŠUJUĆEM ORUŽJU: Ne postoji meta koju "Jars-S" ne može da pogodi (VIDEO)

SAVRŠENO POLETANJE NAKON TESTIRANJA: Su-57 zapalio ledenu pistu, neverovatnom brzinom vinuo se u visine (VIDEO)

SAVRŠENO POLETANJE NAKON TESTIRANJA: Su-57 zapalio ledenu pistu, neverovatnom brzinom vinuo se u visine (VIDEO)

MOŽE LI MOĆNIJE? Sjajne vesti za Rusiju, vojska nepobediva na svim frontovima, stiže veliko pojačanje

MOŽE LI MOĆNIJE? Sjajne vesti za Rusiju, vojska nepobediva na svim frontovima, stiže veliko pojačanje

Napredni dizajn helikoptera pretendent je na buduće jurišne letelice za dalji domet vojske, trenutno jedan od najviših prioriteta vojske. Lokid Martin, partnerska kompanija Sikorskkog i Boinga istovremeno su objavili svoje identične najave. Njihov dizajn Defajan Eks zasnovan je na SB-1 Defajantu, sličnom, iako manje tehnološki zahtevnoj letelici.

U junu je SB-1 zabeležio najveću brzinu od 300 kilometara na sat, već mnogo veću od tipične brzine helikoptera. Prema ispitnom pilotu SB-1, SB-1 je koristio manje od 50 procenata snage motora da bi postigao tu brzinu, što ukazuje da bi veći i verovatno moćniji Defajan Eks mogao postići još veće brzine.

SB-1 je ponudio nekoliko prednosti u odnosu na časni helikopter Blek Hok koji bi želeo da zameni. Iako ima isti otisak kao i Blek Hok, ima približno duplo veću maksimalnu brzinu i domet helikoptera, a zahvaljujući kontratirajućim kompozitnim rotorima verovatno je više upravljiv.

Inženjeri SB-1 takođe su ocenili sposobnost SB-1 da leti niže pri tlu i većim brzinama nego što to može većina helikoptera, sposobnost koja bi mogla da pomogneDefajant Eks da izbegne neprijateljski radar.

Iako novi Defajant Eks i njegov matični avion SB-1 dele mnoge vizuelne sličnosti, glasnogovornici kompanija Boing i Lokid Martin izjavili su da Defajant Eks ima poboljšanja aerodinamike i smanjeni termalni potpis.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Defajant Eks ima niz jedinstvenih karakteristika koje nisu viđene na drugim helikopterima. Najuočljivije je da je zadnji propeler sa potiskivanjem platforme odgovoran za veliku maksimalnu brzinu SB-1 i mogao bi da se pokaže kao ključna prednost u uskakanju na bojna polja i van njih.

Avion Lokid Martin-Boing služio bi kao vazdušna jurišna platforma i prevoz tereta i trupa. Kompanijska umetnost prikazuje Defajant Eks sa podvešenim haubicama 155 mm, kao i drugim teretom, ističući njegovu upotrebu kao brzi transport.

Pored toga, glatki trup Defajanta napravljen je od kompozita, za koje obe kompanije tvrde da smanjuju vibracije, da su lakši i otporniji na koroziju. Uvlačenje stajnog trapa takođe doprinosi glatkom okviru i velikoj brzini Defajanta.

Zajedno su Sikorski i Boing izgradili oko 90 posto svih helikoptera u SAD. Trenutni vojni helikopteri vojske, što ih čini jakim kandidatima za vojno takmičenje u daljinskom napadu na daljinu, iako nisu jedina firma koja se takmiči.

Bel, kompanija koja stoji iza Vilt-motora V-22 Osprei, koji koriste mornarički korpus, mornarica i vazduhoplovstvo, takođe ima konja u pogonu: njihov avion-tiltrotor V-280 Valor oslanja se na neke od tehnologija koje se koriste u većem V-modelu. 22.

Sada kada su Lockheed Martin i Boing izašli u javnost sa svojim prototipom Future Long Range Assault Aircraft, Bel će verovatno uskoro objaviti i javne informacije o svom prototipu.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas/National Interest
30.01.2021. 08:33
Pogledajte više