KLJUČA U CRNOJ GORI, ALBANCI SE MOBILIŠU! Bukti pobuna u Tuzima, očekuje se dolazak Krivokapića i Abazovića (FOTO/VIDEO)

25.02.2021. 13:07
Piše:
Srbija Danas
Tuzi / Izvor: Foto: Twitter/@GACrnaGora
Prava drama odigrava se u crnogorskoj opštini Tuzi. Lokalno albansko rukovodstvo bojkotuje odluku vlade da se u okviru mera borbe protiv virusa korona zatvore ugostiteljski objekti, zbog čega je intervenisala policija.

U znak podrške građanima najmlađe podgoričke opštine Tuzi, u kojoj većinu čine Albanci, i predsedniku Niku Ðeljošaju pridružila se delegacija iz Ulcinja i predsednik Albanskog saveta u Crnoj Gori, a najavljen je dolazak drugih lidera albanskih partija.

Kako je ranije najavljeno, dolazak premijera Zdravka Krivokapića, potpredsednika vlade Dritana Abazovića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović se očekuje u 14 sati, nakon sednice vlade.

HAOS U CRNOJ GORI: Albansko stanovništvo izašlo na ulice, usledio totalni bojkot vlasti, policija intervenisala (FOTO/VIDEO)

HAOS U CRNOJ GORI: Albansko stanovništvo izašlo na ulice, usledio totalni bojkot vlasti, policija intervenisala (FOTO/VIDEO)

PUCNJAVA U ZAGREBU: Policija blokirala deo grada!

PUCNJAVA U ZAGREBU: Policija blokirala deo grada!

Budva sutra oplakuje umrle od korone: Proglašen Dan žalosti za preminule sugrađane

Budva sutra oplakuje umrle od korone: Proglašen Dan žalosti za preminule sugrađane

Delegaciju Ulcinja predvodi predsednik lokalnog parlamenta Iljir Čapuni, koji je rekao da građani Tuzi i Malesije ne smeju da budu diskrimisani.

- Donete su epidemiološke mere bez konsultacija građana i rukovodstva Opštine Tuzi iako su u zelenoj zoni kada se radi o epidemiološkom statusu, i iako su građani Tuzi pokazali izrazitu zrelost u poštovanju mera - kazao je Čapuni.

U Tuzi je došao i predsednik Albanskog saveta u Crnoj Gori Faik Nika, a dolazak su najavili i lideri albanskih partija Genci Nimanbergu i Nazif Cungu.

Opoziciona SD bivšeg predsednika parlamenta Ivana Brajovića je podržala predsednika Opštine Tuzi Nika Ðeljošaja.

Ta stranka u nastojanjima Ðeljošaja ne vidi ništa drugo do, kako kažu, potrebu da se zaštite stanovnici opštine Tuzi koja je u "zelenom", a ipak je podvrgnuta rigoroznim merama, kazao je Samir Adžović, predsednik Opštinskog odbora SD-a u Tuzima.

Adžović smatra da se ta opština kažnjava "za nesposobnost vlade da upravlja epidemiološkom situacijom".

S druge strane predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je tužilaštvo da hitno procesuira predsednika opštine Tuzi Nika Ðeljošaja.

- Ponašanje Ðeljošaja čin je neodgovornog političara koji zarad uskih medijskih i drugih interesa krši niz zakona Crne Gore i potpiruje podele i to sa pozicije prvog čoveka jedne Opštine u Crnoj Gori, što ga čini nedostojnim te funkcije - rekao je Milačić i dodao da zakon mora biti jednak za sve.

Đeljošaj je ranije saopštio da ga je nazvao Krivokapić i da su dogovorili sastanak u opštini Tuzi.

- Tražio je od mene da održimo sastanak u Vladi, međutim kao predstavnik naroda, a znajući da će za mnom doći i okupljeni građani, konačno smo došli do dogovora da se sastanak održi u Tuzima - naveo je on na Fejsbuku.

Đeljošaj je optužio Krivokapića i Abazovića da rade ovo iz odmazde, zbog zastave Kosova.

- Kao predsedniku Opštine Institut za javno zdravlje mi je predočio stanje, razgovarali smo i dogovorili se da je ta mera dobra za Opštinu Tuzi. Tako je to bilo prošle godine kada je virus bio nepoznanica. U Tuzima je stabilno i nema potrebe da se donose ovakve odluke i niko nema pravo da ponižava ovaj narod. mi smo diskriminisani i zatvoreni su nam objekti. Ovo je čista odmazda premijera i potpredsednika Vlade zbog Kosova. Celi dan ih zovem juče, neće da se jave. Čekamo ih da dođu i da pričaju sa narodom. Oni odgovaraju nama - rekao je Đeljošaj medijima.

Piše:
Srbija Danas
25.02.2021. 13:07
Pogledajte više